characters characters

Cand copilul loveste parintele

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 septembrie 2012    |   16952 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

„Cum adica copilul meu sa se enerveze? Numai eu am dreptul sa fac asta!”
„Cum indrazneste copilul meu sa ridice tonul la mine?”
„Unde ai auzit tu copil care sa ridice mana la parintele lui?”
„Eu l-am facut? Atunci eu il ”rezolv”.”

Supararea, frustrarea, stresul acumulat, intr-un cuvant, ”nervii” ne fac sa credem ca numai noi avem dreptul sa ne enervam, sa tipam, sa vrem sa ne razbunam pe viata  care nu vrea de nicio culoare sa fie asa cum vrem noi. Dar, uneori e bine sa privim lucrurile si din perspectiva altor oameni. Da, si copiii nostri se mai enerveaza pentru ca lucrurile nu ies asa cum vor ei, si ei incep sa tipe, sa tranteasca, sa planga de suparare si uneori chiar sa si loveasca. Cum reactionezi daca cel mic te-a lovit atunci cand s-a infuriat?



Cand se intampla sa-si loveasca cel mic parintele?

-    Atunci cand este foarte suparat pe parinte.
-    Daca lucrurile nu ies asa cum vrea copilul, iar parintele este responsabil de asta.
-    Cand vrea ceva si nu poate obtine fiindca se opune unul din parinti.
-    Atunci cand parintii stabilesc reguli pe care copilul nu le agreeaza.
-    Daca se loveste de interdictii din partea parintilor.
-    Cand parintele nu isi respecta o promisiune.

Cel mai frecvent, un copil ajunge sa-si loveasca parintele in situatia in care apar si cunoscutele crize de furie. La varsta prescolara ele sunt foarte des intalnite, astfel ca reactia copilului de a se arunca pe jos, a tranti si chiar a te lovi sunt oarecum naturale. Copilul are nevoie de timp pentru a intelege ca exista reguli ce trebuie respectate, ca cei din jur nu pot sa faca in permanenta ce isi doreste el si care sunt modalitatile prin care isi poate exprima furia etc.

Cum ar fi indicat sa reactionezi atunci cand copilul te loveste?

1. Controleaza-ti propria reactie emotionala in aceasta situatie. Este posibil sa fii cuprins de furie la randul tau, sa fii speriat sau dezamagit de reactia violenta a copilului tau. Ia-ti cateva minute departe de copil pentru a te linisti si a avea grija eventual de rana provocata  si intoarce-te cand esti linistit. A tipa la el sau a-l pedepsi nu va rezolva problema asa cum iti doresti.

2. Vorbeste cu copilul despre emotiile sale. Fii pregatit sa te confrunti cu aceeasi furie din partea copilului. Este posibil ca in cateva minute, copilul sa nu se fi calmat, sa fie inca furios si sa nu reuseasca sa inteleaga ca ce a facut este gresit. Daca este furios pentru ca nu ii dai voie sa faca un anumit lucru, de exemplu, discuta despre emotiile sale, ajutandu-l sa si le exprime: „Esti suparat pentru ca nu te-am lasat la joaca.” Si arata-i ca intelegi motivele sale „Stiu ca ti-ai fi dorit sa te joci pe afara azi.”.

3. Vorbeste cu copilul despre actiunile sale. Dupa ce s-a calmat, vorbeste-i despre faptul ca te-a lovit, mentionand ca te-a durut, ca nu o sa ii mai permiti acest lucru niciodata, ca oamenii nu se lovesc intre ei si ca exista alte feluri in care isi poate exprima furia. Este important sa folosesti un ton apropiat, cald si calm cand ii spui aceste lucruri copilului tau.

4. Arata-i modalitati acceptabile prin care poate sa isi exprime furia
: sa loveasca o perna, sa numere in gand pana la 10, sa respire adanc de mai multe ori sau sa foloseasca cuvintele pentru a-si exprima furia.

Este destul de dificil sa reactionezi rational in aceasta situatie, insa este spre binele copilului si al tau sa incerci sa faci asta, pentru ca astfel ii oferi un model de comportament adecvat. Copilul tau a fost violent pana acum fata de tine?

Comentează:
9 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Petre    28.11.2017 - 18:42
    Face urat la jocuri se enerveaza rau loveste mama
  • Fără foto
    coman nicoleta    22.01.2016 - 08:56
    Am 2 copii băiat 6 ani.fata4 ani.nu mă mai intel g cu ei.se băț țipa și la noi .ne băț .ne înjura ..ce să fac?
  • Zaharia Mihaela
    Zaharia Mihaela    29.05.2013 - 12:42
    Dana, comentariul tau imi aduce aminte de reactia baietelului meu cand el urla si eu mi-am pus doua perne mari peste urechi: a tacut instantaneu! Pentru ca nu mai avea pe cine sa enerveze. S-a invatat probabil ca voi reactionati la comportamentul lui de tipete, urlete si lovituri si il foloseste in continuare sa obtina ce vrea. Mai ales ca daca nu te convinge pe tine apare alta persoana din familie care poate fi convinsa astfel si cercul vicios se mentine. Ideal ar fi sa nu obtina niciodata ceea ce vrea atunci cand se manifesta asa ca in timp sa invete ca nu e o solutie pe care sa merite sa o aplice. Dar regula ar trebui respectata de toti membrii familiei si chiar de educatori la gradinita. Pe de alta parte, daca incepe o criza nu e prea realist sa ai pretentia sa se linisteasca singur si repede. Mult mai probabil il va tine o perioada indiferent ce ai face, asa ca mai bine nu intervii decat minim, cat sa nu se loveasca/raneasca singur. Foamea si oboseala faciliteaza aparitia crizelor asa ca ai grija la ele. In timp or sa treaca. Fetita mea a facut crize pana la 6 ani, chit ca erau chiar si o data pe an, tot erau. Cele mai lungi durau si o ora de plansete de obicei pana adormea. O data am filmat-o cu telefonul de m-am saturat eu sa-l tin in mana. Ii spuneam ca o sa-i pun inregistrarea la nunta, iar sotul meu radea "daca o sa urle tot asa, n-o mai ia nimeni". Esential e sa nu te enervezi tu si sa nu o iei personal si atunci poti sa faci si glume in acelasi timp. Acum crizele sunt inlocuite cu cuvinte: vorbeste mult, isi sustine parerea, incearca sa te convinga ca ea are dreptate, aduce argumente, "intra pe geam daca o dai afara pe usa" si nu scapi de ea, de lumea din jur spune ca ar fi o avocata buna chiar daca pe ea n-o intereseaza asa ceva ca profesie. Posibil ca baietelul tau sa fie la fel: incapatanat, niciodata usor de convins sau de manipulat, sigur pe el, nereceptiv (cel putin pe moment) la alte pareri sau idei, ambitios si perseverent in ceea ce vrea el! Doar ca are nevoie sa isi schimbe manifestarile comportamentale ale acestor caracteristici in altele acceptate social. Si nu poate fara ajutorul adultilor din viata lui, dar nici o grija nici n-o sa ramana asa daca voi nu intariti acest comportament. Succes!
  • Utilizator Anonim
    DANA DIAC    29.05.2013 - 06:31
    am un baietel de 4 ani si jumatate ! aseara l-a nemultumit atat de tare cand i-am spus ca e timpul sa mergem la culcare incat a inceput sa tipe isteric, lovea cu pumnul in masa, apoi s-a repezit la mine cu palmele si incerca sa ajunga sa ma si muste ! cu greu m-am abtinut dar am reusit sa-mi pastrez calmul, incercand sa vorbesc cu el, insa a aparut mama in peisaj, luandu-i evident apararea, moment in care nu l-am mai putut controla in nici un fel, tipa cat putea de tare... si nu a fost prima reactie de acest fel, il apuca si pe strada, si cand suntem in vizita la cineva, si la masa, ori de cate ori ceva nu-i convine sau nu obtine ce vrea el incep urletele, nu mai stiu ce sa mai fac, cum sa elimin acest gen de comportament total nepotrivit !!! AJUTOOOOR !
  • Utilizator Anonim
    ANDRUSI    25.10.2012 - 10:24
    Este raspandita in mediul parintesc ideea ca este "natural" ca un copil sa manifeste crize de afect, dar trebuie sa stiti ca nu este normal, mai ales dupa 2 ani! Un copil care a fost expus sistematic frustrarilor (adica a fost invatat sa respecte reguli si nu i s-a permis orice pt. ca asa avea el chef) va sti sa gestioneze de cele mai multe ori un "nerv" care ii poate aparea. NU=u stiu de ce spuneti ca si adultului i s-ar permite crizele de nervi. Acestea (tipul de personalitate A) sunt de multe ori patologice, chiar daca nu vrem sa acceptam. Izbucnirile arata de fapt slabiciuni si neechilibru!
  • ionelastefan_sp
    ionelastefan_sp    23.10.2012 - 12:11
    Imi pare foarte rau pt.d-voastra,si eu am un sot care nu lucreaza ,santem de 8 ani asatoriti ,avem o fata de 7 anisori,si de fiecare data cand o certam pt.un lucru rau facut,ii lua apararea ba el,ba soacra,ba socru,de mult eori imi vina sa merg sa divortez,dar ma gandesc ca ea aici a crescut,si nu ar veni cu mine,si pentru asta trec pri foarte multe,el sta toata ziua la calculator,noapte-zi,vorbim foarte putin unul cu celalalt,eu ma ocup de toate,de multe ori am nevoie si eu sa vorbeasca cu mine,sa-i spun ce probleme am pe la servici,sa ma stranga in brate,chiar nu mai stiu ce sa fac ,mi se duc anii pe apa sambetei si o sa ma trezesc batrana si nefericita...fetita ta acum nu stie prea multe dar dupa ce o sa mai creasca ,eu cred ca pe tine o sa te aleaga,pt.ca ei cat de gospodari si harnici ar fi nu pot sa tina rolul mamei,eu iti urez mult succes si sa-ti de-a D-zeu taria sa poti sa treci peste toate si sa fi fericita...Cu prietenie Ionela
  • avramescu_sp
    avramescu_sp    20.09.2012 - 16:25
    fetita mea are 6 anisori din motive de bani,a trebuit sa plec in italia si ia a ramas in compania tatalui ,si moti pe care il regret este ca eu munceam pt,ami intretine familia tatal feti nu a recunoscut acest lucru ,iar dupa o perioada de 5 ani neam despartit ,si va-si sfatui un singur lucru sa nu lasti copii ,trimeteti sotii la munca sa intretina ei familia ,eu regret acest lucru pt,ca fata mea nu este deloc apropiata de mine cred ca nici macar nu ma iubeste cu toate ca eu ai faceam toate poftele simt ca nu ma iubeste si este foarte rece fata de mine ,acum suntem in judecata pt custodia feti si daca dumnezem ma ajuta sa ami iau copilul si o sa mil cresc langa mine .Nu mam astepta ca dupa o casnicie de 12 ani in care eu miam intretinut sotul si copilul ,el sa faca asa ceva sa faca fata sa ma urasca .tatilor nu uitati un sing lucru un copil niciodata nu asi va uita mama eu ami iubesc fata foarte mult si fac tot posibilui sa fie cu mine nu ami doresc nimic de la viata decat sa am fata langa mine .poate nu stiti ce inseamna sa nu ati auzi copilul nici macar la telefon timp de 4 luni si nici macar sa o vad este foarte dureros ca el, ca un tata sa se comporte asa cu propiul copil ce dovada da ,ca o invata lucruri rele de mine sau ca vb urat fata de un copil de 6 ani,dumnezeu va vedea adevarul si va judeca ,va multumesc
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    19.09.2012 - 10:29
    da, este destul de mic inca pentru a fi sigura ca te intelege. dar chiar daca nu intelege tot ce ii spui sau care sunt motivele pentru care nu e bine sa procedeze astfel, ii poti transmite ca nu e bine sa se comporte astfel prin atitudine, tonul vocii (hotarat,dar nu violent) si gesturi: il opresti cand vrea sa te loveasca sau te indepartezi de el.
  • crisaelavio
    crisaelavio    19.09.2012 - 10:17
    Da, copilul meu se regaseste in ceea ce am citit mai sus.Vreau sa specific ca are 1 an si 10 luni.
    Ii explic ca nu este bine cum procedeaza, insa cred ca este putin devreme sa inteleaga ceea ce ii explic.
    Este greu sa te abtii in astfel de momente.
    Cert este ca dupa o mica cearta copilul incepe sa ma mangaie.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe