characters characters

Hai sa dansam! Beneficiile dansului

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 septembrie 2012    |   8373 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Inca de la cele mai mici varste, ai observat cu siguranta tendinta copilului de a se misca in ritmuri muzicale daca ai grija sa lasi o melodie placuta sa cante. Copiii se misca natural, uneori cu scopul de a-si dobandi mobilitatea, alteori cu scopul de a exprima emotiile si gandurile ori pur si simplu pentru a se simti bine. Prin dans, barierele culturale si etnice se pot depasi, oameni din diverse colturi ale lumii putand sa comunice prin intermediul miscarilor. Iti prezentam o serie de beneficii pe care dansul le are asupra dezvoltarii copiilor.
 
 
Putem vorbi de patru arii de dezvoltare: fizica, emotionala, sociala si cognitiva.
1. Din punct de vedere fizic, dansul implica o serie de miscari care pun in actiune majoritatea grupelor musculare. De asemenea, sunt stimulate functii precum coordonarea, echilibrul, flexibilitatea si forta. Ritmicitatea ajuta foarte mult si la scaderea rigiditatii pe care multi copii o prezinta la inceputul cursurilor de dans. In urma exersarii repetate, aceasta scade, iar miscarile devin din ce in ce mai usoare si flexibile.

2. Aria emotionala se dezvolta prin bunastarea psihica si maturitatea pe care o achizitioneaza copiii prin aceasta forma de miscare. Prin dans ei pot sa-si exprime emotiile si sa devina constienti de ele. Daca te vei uita mai atent la cel mic, atunci cand se simte bine va avea miscari pline de energie, vioaie si extrem de expresive, fata de momentele in care e trist sau nervos, cand mainile par a se misca intr-o discordanta totala fata de ritmurile muzicale, la fel si celelalte parti ale corpului. In grup, dansul promoveaza apropierea si are rolul de a scadea anxietatea copiilor, eliminand in acelasi timp sentimentul de izolare. Imaginea si stima de sine a celor mici creste foarte mult o data cu implicarea lor in dans. Este vorba de
manifestarea publica  si expunerea sociala carora copiii invata sa le faca fata.
 
3. La nivel social, copiii comunica unii cu ceilalti prin miscari. Chiar si la gradinita, in primele zile de familiarizare a copilului cu noul spatiu, vei putea observa cu cata placere va incepe sa danseze si sa interactioneze cu ceilalti copii, chiar daca nici macar nu le cunoaste numele. Trebuie sa ai in vedere si faptul ca limbajul lor verbal inca nu este foarte bine dezvoltat, iar cel non-verbal predomina inca. De aceea vor invata foarte usor miscari unii de la altii prin imitatie, vor putea sa se coordoneze si sa se completeze reciproc prin dans. Cursurile de dans, la fel ca majoritatea cursurilor sportive, promoveaza socializarea si interactiunea, participantii fiind nevoiti deseori sa colaboreze in cadrul orelor.

4. Nivelul cognitiv. O modalitate ingenioasa de a-i ajuta pe copii sa-si exprime gandurile si ideile este de a-i invata sa “simta muzica”. Acest lucru se poate realiza prin educarea lor in ceea ce priveste ascultarea muzicii si incercarea de a-si imagina tot felul de scenarii, de a transpune ritmurile in imagini. Ai putea in timpul liber sa-l ajuti pe cel mic sa-si imagineze in functie de ritmuri, cateva peisaje: iarna la tara, primavara undeva in varful muntelui, vara pe camp, toamna in parc etc. Din punct de vedere cognitiv, putem aminti si faptul ca dansul favorizeaza dezvoltarea creativitatii, precum si a memoriei. Daca cel mic ia lectii de dans, e nevoie de un exercitiu mintal indelungat pentru a retine intreg ansamblul de miscari ce trebuie realizate pe parcursul unei melodii. Iar daca i se permit miscari libere, atunci fiecare copil va aduce o nota de originalitate in dansul sau.

Stiai ca dansul se foloseste si ca forma de terapie pentru copiii cu probleme clinice? Cei cu simptome depresive, nevazatorii sau copiii care au vreo forma de handicap la nivel fizic sunt angrenati in dans tocmai datorita multitudinii de avantaje si beneficii pe care le implica aceasta modalitate de exprimare.
 
 
Recomandarile tale:
Copilului tau ii place sa danseze? L-ai inscris la cursuri? Daca da, ai observat schimbari in comportamentul sau de cand a inceput cursurile de dans?
 
Copilul tau este inscris intr-o alta activitate extrascolara? Asteptam cu interes materiale video pe adresa contact@suntparinte.ro.

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    g.m    06.05.2011 - 14:12
    din pacate la palatul copiilor din bucuresti profesoarele de dans au o pedagogie in ele care lasa de dorit;efectiv racnesc la bietii copii,am incercat 2 ani la rand la 2 profesoare diferite si nu am reusit sa tin acolo copilul care se speria realmente.NU se tipa la copilul meu dar tot se inhiba...Am incercat sa mergem la particular dar nu a mai vrut caci acum asociaza invatatul dansului cu racnetele si se teme ca nu cumva si alta profesoara sa tipe iar...oricum incercam sa remediem usor usor situatia.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    08.10.2010 - 14:10
    Giulia, cred ca daca nu esti sigura ca fiica ta se duce intr-adevar la pregatire, trebuie sa ai o discutie cu ea si sa incerci sa rezolvi problemele care stau la baza acestei situatii. este important ca intre tine si ea sa existe o relatie bazata pe incredere.
  • Giulia zamfirescu
    Giulia zamfirescu    08.10.2010 - 13:21
    Buna ziua,am si eu nevoie de un sfat.Am o fetita in varsta de 14 ani,Elena care se pregateste anul acesta pentru teze,am inceput pregatirea la matematica si romana dar nu sunt de loc multumita
    1.sunt 2 elevi cu acelasi profesor
    2.nu sunt sigura daca merge la pregatire si imi este si putin teama pentru ca atunci cand se intoarce este deja tarziu si nu pot merge sa o iau de fiecare data si trebuie sa vina singura.
    As vrea sa imi dati si mie o recomandare daca stiti pe cineva care ofera cursuri la domiciliul meu?M-ar interesa si niste cursuri de arta,dans poate teatru,pictura ceva orice dar numai sa fie la domiciliul meu.
  • Cristina Iota
    Cristina Iota    06.10.2010 - 09:16
    Datorita publicarii acestui articol si enumerarii atator beneficii si binenteles la insistentele piticului meu, am hotarat sa mergem in continuare si cu dansurile de societate.
    Astazi avem prima ora de dans la ora 18.
    Din pacate la noi sunt cu plata pentru ca guvernul a hotarat ca profesorii de non-materii, cum sunt si dansurile de la cluburile copiilor si elevilor, sa fie disponibilizati.
    Doamna profesoara a inchiriat sala la insistentele parintilor care au dorit ca dansa sa-i invete taina dansului pe copiii lor. Adevarul este ca stie sa-si atraga copiii si cu toti o iubesc.
    Platim 10 lei pe ora sau 80 lei pe luna pentru care primim chitanta. Stiu ca-i raman foarte putini din acesti bani pentru ca trebuie sa plateasca cam jumatate la stat + ce mai da pentru inchirierea sali, practic pot spune ca o face benevol, chiar daca si pentru noi parintii este greu si multi nu au mai revenit si anul acesta cu copiii, deoarece nu-si permit sa achite aceasta taxa.
  • Utilizator Anonim
    Tina Nedelcu    04.10.2010 - 17:06
    Eu am trei baieti si toti fac dans sportiv. Consider ca , dansul, este cel mai indicat sport te ajuta toata viata. Baietii mei au o crestere frumoasa, tinuta de invidiat, o cultura muzicala bine dezvoltata si nu mai spun de rezultatele pe care le-au obtinut la numeroasele concursuri la care au participat. Spiritul competitiei este bine dezvoltat.
  • Valentina Cretan
    Valentina Cretan    27.09.2010 - 19:40
    Si baietelul meu face dansuri populare cu o profesoara de la Palatul Copiilor din localitate, gratuit. Cursurile se fac in scoala, sunt inscrisi mai multi copii din clasa, iar costumele nationale sunt asigurate de Palat. Am fost deja la concursuri si progresele sunt uimitoare pe masura ce trece timpul. In primul rand, copiii se distreaza la aceste ore, relationeaza si leaga prietenii. Devin mai disciplinati ca formatie si mai bine antrenati in ce priveste conditia fizica. Parintii sunt mai implicati si isi ofera sprijinul in preajma concursurilor. Reprezentatiile copiilor ne aduc tuturor bucurie si mandrie.
  • Cristina Iota
    Cristina Iota    27.09.2010 - 12:00
    Multumesc mult pentru publicarea acestui clip care imi este foarte drag.
    Vreau sa va spun ca in aceasta filmare copiii aveau maxim 6 ore de lucru la acest vals, dar s-au descurcat de minune pentru ca le-a placut ce faceau.
    In plus vreau sa remarcati ce multi baietei erau inscrisi, ceea ce este o raritate la toate cluburile de dans sa vezi atatia baietei la un loc, la un moment dat erau 9 baietei.

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Iepurasul si atat?
    Iepurasul si atat?
    10 mai 2013   

    Iepurasul este un mesager al cadourilor pentru copii si simbol al Pastelui. Isi are originea in Germania si intruchipeaza fertilitatea si viata noua. Prezenta iepurasului in sarbatoarea Pastelui nu are nicio legatura cu credinta in invierea Mantuitorului, ci mai degraba cu primavera si renasterea la viata. Ce ne aduce iepurasul? – se intreaba toti micutii care in dimineata de Paste cauta micile atentii ascunse prin casa sau gradina. Dulciurile sunt nelipisite, dar si mici atentii care sa ii bucu

  • Cursuri de dans pentru copii. Voucher gratuit pentru castigatori
    Cursuri de dans pentru copii. Voucher gratuit pentru castigatori 11
    25 ianuarie 2013   

    Cand sa il inscriu pe copilul meu la cursuri de dans? Il ajuta pe copil cu ceva cursurile de dans daca nu face performanta in domeniu? Din multimea de cursuri extrascolare din care au de ales copiii si parintii, dansul este printre cele mai frecvent alese. Si pe buna dreptate, pentru ca dansul influenteaza favorabil dezvoltarea copiilor. Aflam mai multe informatii despre acest subiect de la doamna Maria Radu, din partea scolii Stop & Dance Studio.

  • Rolul de frate mai mare
    Rolul de frate sau sora mai mare - cum poate influenta personalitatea pe termen lung
    21 februarie 2024   

    A fi fratele sau sora mai mare inseamna pierderea statutului de singurul copil al familiei si impartasirea atentiei si iubirii parintilor cu altcineva.

Mai multe