characters characters

Uimirea – o emotie esentiala in copilarie

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 iunie 2019    |   3551 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

Uimirea, o emotie esentiala in copilarie
“Uau!”este una dintre cele mai frecvente expresii ale copiilor, cand capacitatea lor intelectuala le permite sa recunoasca situatii sau fenomene surprinzatoare, neasteptate si coplesitoare in acelasi timp. Uimirea este o emotie atat de naturala incat rareori ne gandim sa o incurajam sau sa ii facem loc in viata copiilor. Iar cand lipseste, observam doar efectele ei: apatie, lipsa de curiozitate sau interes pentru invatare, tristete si lipsa de entuziasm.

Copiii se nasc cu o capacitate nelimitata de a fi uimiti si de a se bucura de spectacolul si surprizele pe care le arata din cand in cand lumea din jur. Primul curcubeu vazut, un apus de soare spectaculos, prima data cand a vazut marea sau cand a vazut cum arata la microscop un fir de nisip – toate sunt momente pe care copiii le traiesc cu uimire, mirare si bucurie.

Citeste si:

Sase beneficii ale curiozitatii copiilor 

Intrebari care ii ajuta pe copii sa gandeasca 


Uimirea – cum contribuie la echilibrul emotional

Studiile arata ca uimirea are efecte pozitive asupra echilibrului nostru emotional:

  • Ne face mai generosi si mai deschisi din punct de vedere social
  • Incurajeaza creativitatea si curiozitatea
  • Creste nivelul de recunostinta
  • Ne ajuta sa vedem ca suntem parte dintr-o lume mai mare decat noi, incurajand descoperirea unui scop in viata
  • Reduce simptomele de depresie si anxietate

Momentele de profunda uimire sunt definite prin doua aspecte esentiale:

  • perceptia vastitatii – ne dam seama ca observam un fenomen mai complex si mai mare decat preocuparile noastre obisnuite (precum fenomenele naturale sau stiintifice)
  • schimbarea felului in care vedem sau intelegem lumea

La nivel subiectiv, uimirea este traita ca un amestec de bucurie, teama, mirare, surprindere, mister, fascinatie si infiorare. Uimirea ne aminteste ca viata este un privilegiu si ca avem atat de multe lucruri noi de descoperit si inteles.

Uimirea in dezvoltarea copilului

La varste mici, copiii se mira de lucruri care noua ni se par obisnuite. Pe masura ce cresc, vor incepe sa poata aprecia mai adecvat complexitatea lumii din jur si sa traiasca momente de uimire care le pot inspira intreaga viata. Pentru multi oameni, alegerea unei profesii se leaga de un moment de uimire si fascinatie din copilarie.

Nu poti sa creezi in mod artificial uimirea de acest fel in viata copilului tau, dar poti sa ii faci loc si sa oferi copilului libertatea de a intalni aceasta emotie. Iata cum:

Iesirile in natura. Mergeti impreuna pe un munte, admirati o cascada, cerul noptii sau un oras pe timp de noapte, cu toate luminile aprinse. 

Observati frumusetea lucrurilor marunte. Poate fi vorba de insecte, licheni care au acoperit bucati de lemn sau de piatra, florile care imbobocesc sau care se ofilesc etc.

Incercati sa vedeti lumea diferit. Putem vedea lucrurile diferit, in functie de distanta fata de ele. Arata-i copilului cum arata lumea de la mii de kilometri distanta sau prin lentilele unui microscop.

Observa ce anume starneste uimirea copilului tau si da-i ocazia sa afle mai multe despre acel domeniu. Daca este interesat de insecte, lasa-l sa le studieze in natura si ofera-i carti despre ele. Daca e interesat de tehnologie, indruma-l catre cursuri sau surse de informatie potrivite varstei sale.

Incetineste ritmul. Uneori este bine sa stai intins pe spate si doar sa asulti un cantec sau sa privesti un tablou pentru o perioada indelungata de timp. Cand suntem prea stresati sau prea grabiti, nu avem timp sa ne lasam uimiti.

Un copil isi exerseaza uimirea daca este invatat sa viziteze, sa inregistreze, sa vada si sa asculte. Uimirea sta la baza motivatiei copiilor de a invata, le poate da energia necesara pentru a persevera atunci cand le este greu si, in general, ii incurajeaza sa isi valorifice potentialul.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe