characters characters

Zgomotul de fundal si invatarea

Zgomotul de fundal afecteaza invatarea prescolarilor

08 august 2016    |   1009 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

zgomotul de fundal si invatareaMediul in care se afla copiii influenteaza modul in care acestia invata. In procesul de invatare, este esentiala capacitatea copilului de a se concentra asupra informatiilor pe care trebuie sa le invete si de a nu acorda atentie lucrurilor care nu au legatura cu invatarea. De exemplu, atunci cand copilul invata cu televizorul aprins in camera, el trebuie sa faca efortul de a se concentra asupra lectiei si de a nu auzi televizorul.

Un studiu recent arata ca zgomotul de fundal dintr-o incapere, o casa, o scoala sau o sala de clasa poate face dificila invatarea pentru copii insa este si o veste buna: atunci cand exista zgomot pe fundal, iar elevii sunt nevoiti sa invete ceva, daca li se ofera ajutor si informatii aditionale, efectul zgomotului este cu mult redus.

Studiul s-a concentrat asupra invatarii de cuvinte noi de catre prescolari.

„Invatarea de cuvinte noi este o abilitate foarte importanta pentru copii si reprezinta fundatia pentru rezultatele scolare viitoare.” arata Brianna McMillan, autoarea studiului.

„Casele noastre sunt pline de lucruri care pot distrage atentia copiilor precum televizorul, radio-ul sau persoane care converseaza, toate acestea pot afecta felul in care copiii prescolari invata cuvinte noi. Studiul nostru arata ca parintii ar trebui sa fie constienti de zgomotul de fundal atunci cand interactioneaza cu copiii.” a mai adaugat aceasta.

Alte cercetari arata ca prea mult zgomot de fundal afecteaza copiii nu doar cognitiv, ci si psihic si fizic, performantele scolare scad si cresc nivelurile de cortizol (hormon al stresului), iar bataile inimii sunt mai rapide.

In studiul de fata au fost implicati 106 copii, cu varsta cuprinsa intre 1 an si 10 luni si 2 ani si 6 luni. Acestia au fost invatati cuvinte noi in diferite medii, linistite si cu zgomot de fundal. Numai in situatia in care nu a existat zgomot de fundal, copiii au avut performante mai ridicate, reusind sa retina si sa inteleaga semnificatia cuvintelor noi.

„Cand mediul este zgomotos, este important sa atragi atentia copilului la sunetele asociate noilor cuvinte invatate. Astfel, vei compensa zgomotul de fond si iti vei ajuta copilul”, sugereaza cercetatorii.

Copiii rareori ajung sa invete in medii complet lipsite de zgomot de fundal. Insa parintii si profesorii ii pot ajuta pe copii prin reducerea zgomotului de fundal si scoaterea in evidenta a informatiilor importante pentru invatare. Iar aceste sugestii se pot dovedi foarte utile in casele familiilor cu venituri scazute, deoarece in aceste locuinte exista un nivel ridicat de zgomot de fundal.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: smarnad, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu