characters characters

Violenta intre frati si sanatatea mintala

Copiii hartuiti de frati au risc de trei ori mai mare de a avea tulburari psihotice la maturitate

23 februarie 2018    |   1441 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

violenta intre frati si sanatatea mintala
Copiii hartuiti de frati in timpul copilariei risca de trei ori mai mult sa dezvolte tulburari psihotice precum schizofrenia, in etapa de adult tanar, explica un studiu recent realizat.  

Bullying-ul sau hartuirea nu apar doar la scoala sau la locul de joaca, ci si in familie, cand intre frati rivalitatea este excesiva si gelozia nu a putut fi gestionata eficient.

Citeste si alte materiale despre rivalitatea dintre frati:


Cum transformi rivalitatea dintre frati in iubire


Agresivitatea dintre frati


Acest studiu a atras atentia pentru prima data asupra asocierii dintre hartuirea dintre frati si tulburarile psihotice. Peste 3500 de copii au fost implicati in acest studiu, completand chestionare detaliate desprehartuirea si conflictele cu fratii, la varsta de 12 ani, dupa care au fost evaluati psihologic in jurul varstei de 18 ani. Dintre toti copiii participanti la studiu, la varsta de 12 ani, 664 dintre ei erau victime ale bullying-ului, 486 erau agresori si 771 erau atat agresori, cat si victime in relatia cu fratii lor. 55 dintre copii au suferit de o tulburare psihotica pana la varsta de 18 ani.

Copiii cu cel mai ridicat risc de a avea tulburari psihotice sunt cei care au avut rolul de victima a hartuirii sau cei care devin atat victima, cat si agresor.

iAr copiii care sunt hartuiti atat acasa, cat si la scoala, au un risc de 4ori mai ridicat de a avea o tulburare psihotica decat cei care nu sunt victime ale hartuirii.

Rezultatele studiului au aratat ca frecventa cu care copiii au fost implicati in bullying-ul dintre frati era asociata cu riscul de a dezvolta o tulburare psihotica. Copiii care sunt agresori sau victime ale hartuirii de cateva ori pe saptamana sau pe luna au un risc de 2-3 ori mai ridicat  decat alti copii de a avea tulburari psihotice.

Autorii arata ca hartuirea dintre frati este o experienta traumatica neglijata pana acum, care poate avea efecte importante asupra echilibrului emotional pe termen lung.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Daca observi ca intre copiii tai apar conflicte frecvente, cu unul dintre acestia avand rolul de victima de cele mai multe ori, nu ezita sa intervii.
  • Invata-i pe copiii tai sa negocieze si sa rezolve conflicte pe cale pasnica.
  • Arata ca nu tolerezi violenta de niciun fel intre frati, nici pe cea fizica, dar nici pe cea verbala
  • Evita sa compari fratii intre ei.

Tulburarile psihotice sunt printre cele mai grave probleme de sanatate mintala, de multe ori imposibil de vindecat, necesitand tratament medicamentos si putand limita in mod semnificativ viata si fericirea persoanelor afectate. Sunt asociate cu un risc ridicat de suicid si de alte probleme de sanatate. De aceea, orice modalitate prin care putem preveni aparitia acestora la copiii nostri este cu siguranta demna de luat in seama.

Sursa: Sciencedaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu