characters characters

Un sfert dintre romani vor sa se scoata religia din scoli

14 martie 2011    |   680 vizualizări
Peste 25% dintre romani considera ca promovarea unui cult religios in scoli ar trebui interzisa, potrivit studiului „Perceptia publica a scolii romanesti”, realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie.


Cei mai multi dintre cei care sustin ca religia ar trebui interzisa in scoli sunt din mediul urban. In ceea ce priveste zona din care provin, cei mai multi care vor ca religia sa fie materie de studiu in institutiile de invatamant sunt din Moldova, in timp ce cei mai multi sceptici locuiesc in sudul tarii.


Articol complet: Evz.ro

Comentează:
8 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • monicastinghe
    monicastinghe    26.05.2011 - 06:58
    Cred ca nu scoaterea sau lasarea religiei din scoli e problema. Mai degraba REFORMAREA. Are dreptate Crisstina: obiectivele acestui domeniu de educatie (mi-e teama sa-i spun materie) ar trebui sa fie cele esentiale, de a forma caractere in spiritul moralei crestine, nu de a obtine memorarea sfintilor si tipicurilor.
  • jedermirel
    jedermirel    26.05.2011 - 06:37
    Se inchid scoli dar se construiesc biserici . Numarul de biserici arata nivelul de cultura . Ajungem ca in India ,o sa sarbatorim tot (lumina,culoarea,aerul,apa,vantul...).
    In scoli trebuie facuta o istorie a religiilor , orele sa fie predate de profesorii de istorie .Popii sa-si vada de bisericile lor si cel mai bine ar fi sa mearga din casa in casa sa propovaduiasca religia sa transmita invataturile Domnului , nu sa-si etaleze masinile , vilele si pompoasele vesminte.
  • Utilizator Anonim
    ludmila    02.04.2011 - 09:57
    Religia trebuie scoasa di scoli din urmatoarele motive:
    - Credinta se invata in familie
    - elevii si asa au un program foarte incarcat iar ora de religie ar putea fi folosita pentru alte discipline sau chiar relaxare.
    - materia predata este grea, facuta parca sa-ti dai doctoratul.
    - predarea religiei in scoli nu a facut elevii mai buni, cu frica fata de Dumnezeu, dovada violenta in scoli, limbajul plin de injuraturi crimele infaptuite de minori.
  • Cristina Iota
    Cristina Iota    29.03.2011 - 11:41
    Si eu sunt de acord sa se scoata aceasta materie din scoli.
    In primul rand preotii care au ales sa preda in scoli sunt un pic cam depasiti de situatie, nu stiu sa-i atraga pe copii, in plus le "explica" ca la oameni mari, ca sa nu mai spun ca pun accent sa invete despre sarbatori si sfinti (nici cei mari nu cunosc toti sfinti in plus de la an la an parca se inmultesc in calendare crucile rosii) si nu pe lucruri esentiale "sa nu minti, sa nu furi, sa-ti iubesti aproapele etc.
    Desi exista multe carti pt copii care au istorioare biblice si i-ar putea ajuta la ore, ei folosesc niste carti si caiete (pe care le mai si platim) inutile din punctul meu de vedere.
    In fine, daca ar fi sa votez pt scoaterea religiei din scoli as da un vot pozitiv.
  • Utilizator Anonim
    Picos Mihaela    29.03.2011 - 07:42
    Credinta nu se poarta in suflet, o exprimi prin fapte zilnice savarsite atat fata de propria persoanacat si fata de cei din jur. Cati dintre parinti au timp si stiinta sa faca educatie religioasa acasa cu proprii copiii? Educatia religiasa este ceva mai complexa, nu se rezuma doar la a invata rugaciuni si a forma un comportament, caracter moral, ca disciplina de studiu are in vedere interdisciplinaritatea, il ajuta pe elev sa faca conexiuni logice intre discipline. Ce te faci cand preotul nu poate sa-si faca orele la scoala din cauza programului din parohie? Atunci de ce sa fie preferati doar preoti ca profesori? Are autoritate preotul, e adevarat, dar cred ca si un mirean, care isi face misia cu simt de raspundere are autoritate si poate fi model pentru elevii sai(poate fi si el un foarte fin psiholog, coboara in strafundurile sufletului copilului si descopera suferintele acestuia, suferinte provocate de parinti sau de mediul in care traieste). S-a facut sondaj-daca tot ne plac sondajele-printre elevi sa vedeti ce spun despre aceasta ora? Sa vedeti cati dintre ei doresc aceasta ora, chiar 2 ore pe saptamana si argumentarea lor? Educatia religioasa vine cu partea de instructie, dar atinge si sufletul prin componenta morala, legata strans de cea de instrucite.Familia are un rol fundamental in educarea copilului(cei 7 ani de acasa). Oare cati dintre parinti se mai ocupa de acest aspect? Sa nu ne palngem atunci!Si sa nu dam vina doar pe scoala, pe o anumita disciplina al carui rost nu-l vedem, ci sa ne reintoarcem la dialogul cu propriul copil-nu doar despre ce a invatat la scoala, ce note a luat, ce a mai spus profesorul y sau x, sa vorbim real cu copilul, de la suflet la suflet, sa-l redescoperim, multi nu ne cunoastem copiii, aflam de la profesori lucruri noi despre ei.(Picos Mihaela)
  • Utilizator Anonim
    Mircea    28.03.2011 - 07:26
    E foarte insinuant articolul. Daca cineva vrea să documenteze ce spune e ok, dar nu asa. Nu se dă data sondajului nu se explică criteriile. Nasol şi neserios ! Asta nu e gazetărie. E perfidie mascată.
  • Utilizator Anonim
    Cornelia    25.03.2011 - 06:36
    În primul rând CREDINŢA o poartă fiecare în suflet. Ar fi mult mai de folos dacă aceste ore de religie ar fi ţinute de preoţi care au o experinţă vastă cunoscând şi psihologie şi nu de profesoare de religie care de cele mai multe ori nu reuşesc să ajungă la sufletul copilului. Să le vezi cum se plimbă printre rânduri în clasă de-l ameţeşte pe bietul copil, cum repetă o întrebare de cinci ori şi mai insistă să facă trimitere şi în alţi ani de pregătire . Nu realizează că la sfârşitul orei elevii sunt zăpăcviţi de atâtea întrebări şi nu ştiu câţi dintre ei se mai pot concentra la ora următoare. Atâta timp cât în toate clasele din învăţământ sunt agreaţi şi urcaţi pe un piedestal..trataţi cu cele mai mari onoruri, mai exact sunt foarte bine văzuţi cei care pârăsc şi nu li se insuflă curajul de a spune lucrurilor pe nume şi de a prezenta realitatea fără să o ascundă.... ce să mai vorbim de orele de religie. La şcoală merg pentru a învăţa, nu pentru intrigi. Din familie ar trebui să li se spună că nu-i frumos să-i faci rău colegului şi nici nu trebuie să râzi de el. Dar, având în vedere că unii părinţi sunt mai pregătiţi şi alţii mai puţin pregătiţi şi între elevi la şcoală intervine sentimentul de frustrare. Ideal ar fi ca parintele ,, dacă a reuşit să asimileze o anumită experienţă" să-i ofere copilului exemple pozitive şi posibilitatea de a-l depăşi ca pregătire. Şi aici există o problemă : trebuie să accepţi că este loc de mai bine..
  • Utilizator Anonim
    Luiza Dutu    24.03.2011 - 22:22
    Religia ajuta crearii unui mediu moral. Nu indoctrineaza pe nimeni, fiecare are liberul - arbitru. Nu inteleg de ce este necesara aceasta lupta!