characters characters

Uman vs. Real. Ce materii va invata la liceu copil tau?

25 septembrie 2015    |   27267 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

profil uman versus real
Daca ai un copil in clasa a 7-a sau a 8-a inseamna ca deja incepeti sa va ganditi impreuna la pregatirea pentru Evaluarea Nationala, Admiterea la Liceu si care sunt cele mai bune optiuni de licee. Dar stii care ar fi profilul recomandat pentru copilul tau?



Este bun la matematica, ii plac jocurile de logica si pare pasionat de partea din spatele jocurilor de calculator? Sau poate ca e fascinat de fenomenele naturii si de experimente? Atunci cel mai probabil ar trebui sa luati in serios idea de a urma profilul real (matematica – informatica sau stiintele naturii).

Invata usor o limba straina, citeste mult si este de-a dreptul incantat cand vine vorba de istorie si filosofie? Sau poate are talent in argumentare si arte dramatice? Atunci s-ar putea ca profilul uman (filologie sau stiinte sociale) sa fie o alegere mai potrivita.

In functie de profilul pentru care va opta copilul tau trebuie sa stii ca va avea un anumit numar de ore saptamanale de studii pentru materii care i se pot potrivi sau nu. Cum sunt distribuite aceste ore pentru filiera teoretica, pentru clasele IX-XII? Iata ce spune planul-cadru de invatamant.

In clasele a IX-a si a X-a, atat profilul uman, cat si cel real insumeaza 32 de ore de curs pe saptamana.

Primii 2 ani de liceu cunosc o repartizare egala a orelor pe materii in cazul profilelor matematica-informatica si stiintele naturii. Astfel ca cei care vor urma unul din aceste doua profile, ar trebui sa se pregateasca saptamanal pentru 14 ore de real (4 de matematica, 3 de fizica, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatica si 2 TIC) si… 16 ore de uman (4 romana, 4 limbi straine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umana si 2 de arte – muzica, desen). Odistributie usor atipica, nu? In urmatorii 2 ani se schimba:la profilul matematica-informatica, cel mai popular din ultimii ani, numarul de ore de romana scade cu 1, la fel se intampla si cu biologia si chimia, iar artele si TIC dispar complet din orar. In schimb va creste numarul de ore de informatica (la 4 pe saptamana) si apare un numar de 4 pana la 6 ore de curriculum la decizia scolii, care va fi cel mai probabil indreptat spre optionale pe zona de real.

Cum sta situatia la profilul uman? In clasele a IX-a si a X-a, atat la filologie cat si la stiinte sociale, elevii se vor pregati saptamanal pentru 19 ore de materii umaniste (4 de romana, 1 de latina, 6 de limbi straine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzica, desen) si 8 ore de real (2 de matematica, 2 de fizica, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC). In ultimii 2 ani elevii la filologie vor face circa 20 de ore de materii umaniste pe saptamana, fara sa punem la socoteala optionalele. Apare si o materie noua: literatura universala. Matematica si informatica dispar complet.

O observatie interesanta este ca in ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o ora de educatie fizica pe saptamana. Vi se pare o masura buna sau nu?

Este util pentru copil sa tina cont de programul-cadru atunci cand opteaza pentru un anume profil, deoarece este un angajament de 4 ani, care poate influenta serios urmatorul pas – facultatea si cariera aleasa. Daca nu esti sigur care anume profil i se potriveste, poate ar fi util sa programezi o sedinta de consiliere vocationala.

O data ales profilul, va puteti interesa care liceu ar fi adecvat. Pentru a intra la liceul potrivit copilul tau trebuie sa se pregateasca temeinic pentru Evaluarea Nationala.

Iti recomandam sa fii alaturi de el in procesul de invatare si de recapitulare pentru a-i putea urmari evolutia si a vedea daca atinge nota necesara admiterii la liceul dorit. Platforma ExamenulTau.ro te poate ajuta sa realizezi toate acestea: acopera 100% din programa de examen, este accesibila si iti ofera nu doar acces in timp real la evolutia copilului tau, dar si sfaturi de la psihologi si specialisti in educatie. Sa iti mai spunem si ca aproape 70% din utilizatorii acesteia au obtinut cu pana la 2 puncte mai mult la examen (conform unui studiu Intuitext)?!


*TIC – Tehnologia Informatiei si Comunicarii

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    georgi    05.07.2018 - 16:37
    hei ma poate ajuta si pe mine cineva ! mai am un 1 si nu stiu pe ce profil sa ma duc . mi le poate explica si mie cineva pe toate in parte . va rog
  • Fără foto
    Eugen    23.07.2017 - 01:32
    Mate-info este cel mai bun dar și cel mai greu!
  • Fără foto
    Laura    04.11.2016 - 17:04
    Care e cel mai bun profil ?/