characters characters

Tehnologia si parintii

Ce reguli ar face copiii pentru parinti in privinta folosirii tehnologiei

08 aprilie 2016    |   1740 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

tehnologia si parintii
Daca studiile care observa consecintele tehnologiei asupra copiilor sunt numeroase, de curand, Universitatea din Washington a decis sa afle care sunt asteptarile copiilor cu privire la ce, cat si cum folosesc parintii noile tehnologii.

„Pune deoparte telefonul atunci cand vorbesc cu tine.”, „Nu mai scrie mesaje atunci cand conduci, nici macar cand culoarea de la semafor e rosie!”, „Nu mai posta poze cu mine, fara a-mi cere acordul.”, sunt doar cateva din regulile pe care copiii ar cere parintilor sa le respecte.

Studiul realizat de Universitatea Washington a cuprins interviuri cu peste 200 de familii cu copii intre 10 si 17 ani, interviuri care sa identifice cele mai importante reguli din familie privind folosirea tehnologiei, dar si asteptarile pe care copiii le au cu privire la modul in care parintii lor folosesc telefoanele mobile.

„Mai demult era mai usor sa controlezi cum anume folosesc copiii noua tehnologie. Era suficient sa apesi butonul de stingere pentru televizor sau calculator. Acum insa, cand fiecare membru din familie are un telefon alaturi mai tot timpul, devine din ce in ce mai greu sa setezi reguli”, sustine Alexis Hiniker, unul din autorii studiului.

Cand cercetatorii i-au intrebat pe copii ce reguli le-ar placea sa respecte parintii lor, raspunsurile lor s-au incadrat in cateva categorii generale:

  • „Prezenta si atentia parintilor”: copiii sustin ca parintii nu ar trebui sa foloseasca niciun fel de tehnologie atunci cand copiii incearca sa vorbeasca cu acestia
  • „Autonomia copilului”: parintii ar trebui sa permita copiilor sa ia singuri decizii cu privire la modul in care folosesc tehnologia
  • „Uz moderat al tehnologiei”: parintii ar trebui sa foloseasca cu moderatie telefonul si alte instrumente de comunicare si sa compenseze cu alte activitati in care sa se implice alaturi de copii.
  • „Fara telefon la volan”: parintii nu ar trebui sa scrie mesaje pe telefon si nici sa raspunda la apeluri in timp ce conduc
  • „Fara ipocrizie”: parintii ar trebui sa puna si ei in practica ceea ce cer copiilor- mai putin timp petrecut in fata calculatorului/tv-ului/telefonului
  • „Fara expunerea informatiilor personale despre copii”: Parintii nu ar trebui sa posteze online informatii despre copii fara acordul explicit al acestora.

In cadrul acestui studiu, de doua ori mai multi copii decat parinti s-au arata ingrijorati cu privire la modul in care ceilalti membri din familie impartasesc informatii din viata lor in mediul online. „Multi copii spun ca parintii posteaza continut care ii fac sa se rusineze si sa fie frustrati, mai ales daca parintii nu renunta la acest obicei. ”, sustine co-autorul Sarita Schoenebeck.

Tu il intrebi pe copil daca este de acord sa postezi o fotografie sau o informatie despre el pe retelele online?

Sursa: ScienceDaily.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu