characters characters

Simptomele ADHD si critica parintilor

Simptomele ADHD ale copiilor persista in familiile cu parinti foarte critici

14 martie 2016    |   3025 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

ADHD
Tulburarea hiperkinetica cu deficit atentional, cunoscuta drept ADHD este una dintre cele mai comune tulburari diagnosticate in randul copiilor.

Pentru multi dintre copiii diagnosticati cu ADHD, simptomele isi pierd din intensitate si frecventa pe masura ce trece timpul. Dar pentru o parte dintre ei, acest lucru nu se intampla, iar un studiu recent arata ca persistenta simptomelor este asociata cu un nivel ridicat de critica adresata copiilor, din partea parintilor.

Aceasta este concluzia unui studiu care a analizat de-a lungul a trei ani peste 380 de copii diagnosticati cu ADHD si 127 copii care nu sufera de ADHD.

Studiul a urmarit modificarile care apar in simptomatologia ADHD-ului impreuna cu nivelul de critica al parintilor si implicarea emotionala a parintilor. Parintii au fost inregistrati audio in timp ce vorbeau, pentru 5 minute, despre relatia cu propriii copii. Aceste inregistrari au fost apoi evaluate de catre experti cu privire la nivelul criticii (afirmatii dure, negative mai degraba despre copil decat despre comportamentul copilului) si implicare emotionala excesiva (tendinta de a proteja excesiv copilul). Inregistrarile au fost repetate dupa un an.

Nivelul ridicat de critica masurat in ambele inregistrari a fost asociat cu persistenta simptomelor ADHD la copii.

„Studiul arata ca acei copii cu ADHD ai caror parinti continua sa fie foarte critici de-a lungul timpului, isi mentin nivelul simptomatologiei, spre deosebire de ceilalti copii ale caror simptome scad odata cu inaintarea in varsta.”, spun cercetatorii. Chiar daca exista o corelatie intre simptomatologie si critica parinteasca, asta nu inseamna ca una o cauzeaza pe cealalta. „Nu putem spune din datele existente ca simptomele persista din cauza criticii. Este posibil ca reducerea criticii din partea parintilor sa duca la o scadere a simptomelor ADHD in randul copiilor, dar si reducerea simptomelor severe ale copiilor pot duce in timp la scaderea criticii parentale.”

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/125892716@N05/14419482990/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu