characters characters

Incurajeaza dezvoltarea limbajului si il vei ajuta pe copil sa invete mai bine

23 mai 2018    |   1743 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

dezvoltarea limbajului si rezultatel scolare
Studiile au aratat deja ca acei copii care au abilitati matematice si de citit de baza, care stiu sa coopereze si sa comunice cu alti copii atunci cand incep gradinita, au rezultate scolare mai bune.


Limbajul poate fi acum adaugat pe lista abilitatilor care ii ajuta pe copii sa aiba in general rezultate mai bune la scoala. Un studiu recent realizat de universitatea din Washington a aratat ca felul in care copiii stapanesc gramatica limbii lor si diversitatea vocabularului lor prezic nu doar abilitatea lor de a citi si de a scrie, dar si rezultatele la alte materii.


Te poate interesa si:

Cate cuvinte stie copilul, in functie de varsta  

Cand reprezinta un semnal de alarma micile greseli de pronuntie ale copiilor 

Astfel, dezvoltarea limbajului sprijina succesul academic general. “Multe studii se concentreaza asupra cititului si scrisului si matematicii, atunci cand analizeaza performantele scolare ale copiilor, fara a se gandi la rolul pe care limbajul il joaca in toate aceste domenii. De ce au copiii rezultate bune la matematica? In parte, si datorita unui vocabular matematica dezvoltat.” arata autorii studiului.


La studiu au participat 1200 copii , evaluati la varsta prescolara, dar si in clasa intai, a treia si a cincea, in functie de mai multe abilitati care pot fi asociate cu succesul scolar.


Dintre toate aceste abilitati evaluate (dezvoltarea socio-emotionala, atentia, sanatatea, abilitatea de a citi, abilitatile matematice si limbajul), doar limbajul a prezis succesul copiilor in mai multe domenii (matematica, citit si abilitati sociale), din clasa intai pana in clasa a cincea. Cu alte cuvinte, copiii care la varsta prescolara au un limbaj dezvoltat (stiu multe cuvinte si pot sa le foloseasca usor in propozitii si fraze), vor avea rezultate mai bune nu doar la literatura si comunicare, ci si la alte materii.


Autorii atrag atentia asupra faptului ca in general oamenii fac confuzia intre limbaj si abilitatea de a citi. Abilitatile de a citi include abilitatea de a decoda combinatii de litere si sunete care creeaza cuvintele si abilitatea de a intelege semnificatie cuvintelor si contextele in care au fost folosite. Limbajul este abilitatea de a folosi aceste cuvinte si de a utiliza sintaxa complexa si gramatica pentru a comunica, atat in scris cat si oral. Astfel, cu cat un copil are un limbaj mai dezvoltat, cu atat va fi mai usor sa inteleaga informatiile pe care le invata la scoala.


De asemenea, copiii cu limbaj dezvoltat vor fi mai capabili sa comunice mai clar cu profesorii si colegii, putand primi mai usor ajutorul de care au nevoie pentru a intelege lectiile.


Cum poti folosi aceste informatii:

  • Incurajeaza dezvoltarea limbajului copilului tau invatandu-l nu doar cuvinte noi, dar si feluri in care le poate folosi. Puteti folosi jocuri de cuvinte, puteti crea impreuna povesti, il poti incuraja pe copil sa iti povesteasca diverse intamplari etc.
  • Incurajeaza-l pe copil sa foloseasca in mod corect regulile gramaticale (conjugarea verbelor, folosirea diferitelor timpuri gramaticale, acordul dintre subiect si predicat etc.).

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu