characters characters

Depresia de iarna sau tulburarea afectiva sezoniera

12 decembrie 2017    |   1168 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

depresia de iarna
Desi este anotimpul magiei, cadourilor si veseliei, iarna poate aduce cu sine si schimbari mai putin pozitive asupra starii noastre de spirit. Poate ai observat ca in perioada toamna-iarna ai mai putina energie, esti mai usor afectat de stres si in general esti mai putin bine dispus.

Aceasta schimbare in nivelul de energie este normala, datorita mai multor factori care ne afecteaza organismul, precum frigul si perioada redusa in care ne bucuram de lumina soarelui.

Insa in perioada iernii creste si riscul aparitiei unei tulburari emotionale, numita de specialisti „tulburare afectiva de sezon” sau „depresia de iarna”.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Preventia depresiei la adolescenti 

Depresia la femei: mai frecventa decat la barbati


Aceasta poate deveni o problema serioasa care poate insemna mai mult decat o simpla stare de dispozitie, aparuta din cauza conditiilor meteo. Tulburarea de sezon afectiva este un tip de depresie care isi face aparitia la inceputul sezonului rece, cand sunt mai putin ore de lumina, iar noaptea este mai lunga. Durata tulburarii poate fi la fel de mare ca  perioada de iarna, pana cand soarele ramane mai multe ore pe cer. Aceasta problema apare mai frecvent la adulti, dar nu ii ocoleste nici pe copii.

 „Nu cunoastem exact cauza acestei tulburari, dar stim sigur ca are de-a face cu melatonina si serotonina, substante chimice din creier care regleaza dispozitia noastra si numarul de ore dormite. Tulburarea de de sezon afectiva apare mai frecvent in randul familiilor in care exista un istoric de depresie, precum si in cazul persoanelor care traiesc la altitudini ridicate, din cauza schimbarilor de sezon din aceste zone, care pot fi uneori extreme”, explica specialistii.

Depresia de iarna sau tulburarea afectiva de sezon. Cum o recunoastem?

Pe langa starile de tristete sau depresie, in cazul copiilor se pot observa si stari de iritare, oboseala si dificultati de concentrare a atentiei, precum si modificari in performantele scolare si in interesul fata de lucrurile din jur sau domenii care pana nu demult erau prioritare.

Stilul alimentar al copilului poate suferi modificari, unii copii pot avea un apetit foarte ridicat, in timp ce altii nu au pofta de mancare.

„Daca aceste schimbari au o durata mai mare de 2 saptamani, atunci ar fi recomandat sa ceri ajutorul unui specialist”, sustin cercetatorii.

Pentru prevenirea acestei tulburari, se recomanda profitarea la maxim a orelor de lumina, cand copilul ar trebui scos cat mai mult afara, sustinerea unui stil de viata cat mai activ si o alimentatie sanatoasa, care sa includa destule legume si fructe, precum si cat mai multe ore de somn.

Chiar daca modificarile in nivelul de energie si dispozitie nu sunt atat de marcate in cazul copilului tau, este important sa ai in vedere felul in care anotimpul rece ne influenteaza starea de spirit si sa incerci sa previi sau sa reduci efectele negative, pe cat posibil.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu