characters characters

De ce se tem copiii sa le spuna notele mai putin bune parintilor

Cand nota 10 devine dusmanul numarul 1 al elevilor

23 martie 2018    |   1447 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

notele mici
(interviu cu Iuliana Dragan, prof. invatamant primar, scoala 96, Bucuresti)

Primii ani influenteaza felul in care copiii percep scoala si determina relatia lor cu invatarea. In ce fel ii poate sprijini invatatorul pentru a-i ajuta sa le placa la scoala?

Scoala trebuie sa fie un loc in care copiii sa vina cu placere. Activitatile scolare nu trebuie sa reprezinte o ruptura in viata copilului, mediul scolar nu ar trebui sa fie unul rigid, ci unul relaxant, in care copilul sa se manifeste cu spontaneitate, sa invete jucandu-se, sa beneficieze de un climat cald, calm, protector si incurajator.

Activitatile de invatare trebuie sa reprezinte o continuare a activitatilor placute pe care copilul le desfasoara acasa, impreuna cu parintii sau cu prietenii. Invatatorul este magicianul care, cu priceperea si talentul sau pedagogic, creeaza  la scoala o lume frumoasa, de care copilul este atras si unde doreste sa vina si sa se manifeste in fiecare zi.

Invatatorul este cel care propune activitati de invatare placute, diversificate, care sa-l incite pe copil la actiune: jocuri didactice, jocuri de rol, experimente, intreceri, activitati care integreaza muzica, dansul sau desenul. Un alt „secret”, care ii atrage pe copii catre activitatile scolare, sunt scurtele momente in care glumele isi fac loc in lectiile noastre. Zambetul, rasul si voia buna relaxeaza, dau o stare de bine, detensioneaza, capteaza atentia si copilul invata mai usor si cu placere.

Asadar, cadrul didactic are un rol determinant pentru viitorul academic al micilor elevi.

Dar parintii?

In raport cu activitatea scolara, copilul trebuie sa ii considere pe parinti ca pe niste parteneri dispusi sa ofere sprijin la nevoie, de aceea comunicarea in cadrul familiei este extrem de importanta. Intrebati-l zilnic pe cel mic ce a facut la scoala, ascultati cu interes ceea ce va povesteste, amuzati-va impreuna de intamplarile hazlii, incurajati-l sa va spuna si aspectele placute, dar si pe cele neplacute din ziua respectiva. Aratand un interes deosebit pentru activitatea de la scoala, ii dovediti copilului ca invatarea este un lucru serios, care va preocupa, si copilul va fi mai implicat.

Citeste continuarea interviului.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu