characters characters

Cum influenteaza parintii relatiile de prietenie ale copiilor

22 mai 2018    |   1379 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

cum influenteaza parintii relatiile de prietenie ale copiilor
Cat de stabile sunt prieteniile copiilor? Raspunsul depinde si de personalitatea parintilor acestora, dupa cum arata un studiu recent.


O echipa de cercetatori au inclus intr-un studiu recent peste 1500 de copii si parintii acestora, incercand sa observe care sunt caracteristicile parintilor ce duc la incheierea relatiilor dintre copii si prietenii lor.

Te-ar putea interesa si:


Respingerea sociala – de ce unii copii sunt respinsi

Secretul copiilor populari


Cercetatorii au analizat stilutile de parenting si nivelul simptomelor depresive prezente la parinti si statutul social al copiilor (cat de placuti sau nu sunt de restul copiilor) pentru a incerca sa prezica evolutia si incheierea relatiilor apropiate de prietenie dintre copii. Stilurile de parenting au fost definite in functie de nivelul de control asupra comportamentului copilului (supravegherea acestuia, impunerea regulilor), controlul psihologic asupra copilului (de exemplu, prin inducerea vinovatiei sau rusinii) si in functie de nivelul de afectiune si caldura fata de copil.


Autorii au vrut sa afle daca unele comportamente negative de control ale parintilor (precum manipularea si inducerea rusinii) sau tulburarile depresive au un efect asupra duratei prieteniilor dintre copii.


Rezultatele au aratat ca depresia parintilor si stilurile de parenting care presupun controlul excesiv al copilului afecteaza negativ prieteniile copiilor. Pentru copiii ai caror parinti aveau un nivel semnificativ de depresie, riscul ca cea mai apropiata relatie de prietenie sa se incheie era cu 104% mai mare decat pentru restul copiilor. Influenta parintilor asupra relatiilor de prietenie a fost constanta, dincolo de conflictele sau dificultatile sociale ale copiilor.


Caracteristicile poztive ale parintilor precum afectiunea si caldura parinteasca, nu par sa faca diferenta daca o prietenie a copilului se incheie sau nu.


Studiul a scos in evidenta si ca prieteniile incepute in clasele primare au o viata scurta: 48% dintre acestea s-au incheiat in mai putin un an de la initierea lor, si mai putin de 10% au supravietuit in primii sase ani de scoala.


Putem trage concluzia ca depresia parintilor si controlul comportamentului copilului nu il invata pe acesta strategii sanatoase de a interactiona cu alti oameni, lucru care il poate afecta pe termen lung, intrucat integrarea sociala este un element esential pentru fericirea si starea de bine.


Cum poti folosi aceste informatii?

  • Ai grija de sanatatea ta emotionala si daca observi simptome depresive, cere ajutorul pentru a le depasi.
  • Incearca sa reduci nivelul de control pe care il exerciti asupra copilului tau. Acesta are nevoie de autonomie si independenta pentru a se dezvolta armonios.


Sursa: ScienceDaily.com

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu