characters characters

Cum a fost azi la scoala?

09 octombrie 2017    |   723 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Cum a fost azi la scoala
Inceputul anului scolar aduce, pe langa emotii si un sentiment placut de innoire, o perioada delicata de acomodare. Revenirea la ritmul scolii difera la fiecare copil in parte, insa specialistii Intuitext in educatie propun cateva idei prin care parintii si profesorii ii pot ajuta pe copii sa treaca mai usor peste primele luni de scoala.

Odata cu intrarea la şcoala, in viata copilului apar persoane noi, un nou program, spatiul nou al scolii si noi cerinte ale acesteia. Acomodarea copilului la toate acestea necesita timp. Adaptarea la scoala dureaza, in medie, o luna, uneori chiar doua, dar perioada poate scadea sau creste in functie de copil. In acest context, Cristina Honcioiu, specialist Intuitext in educatie, ne ofera cateva sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa traverseze cat mai usor aceasta perioada:

Rolul parintilor este decisiv pentru sanatatea emotionala a copiilor...

  • E important ca elevul sa inteleaga faptul ca frecventarea scolii este insotita de emotii placute, dar si mai putin placute, ca acestea sunt normale, ca probabil si colegii lui simt la fel. Empatizati cu copilul si lasati-l sa povesteasca despre ce simte fara a-l intrerupe. Transmiteti-i ideea ca aveti incredere ca se va descurca in aceasta situatie, atat prin tonul si cuvintele folosite, cat mai ales prin atitudine. Apoi, amintiti-i de alte situatii peste care el a reusit sa treaca (inceperea gradinitei, a anului scolar anterior etc). Spuneti-i ca nu este singur in aceasta situatie si ca emotiile vor trece. Transmiteti optimism si incredere.
  • Ajustarea programului de somn al copilului, astfel incat sa doarma suficient.
  • Amenajarea camerei sale astfel incat sa corespunda statutului de scolar (birou, scaun, un loc pentru hainele de scoala: un loc in sifonier, un scaun). Chiar daca nu are teme, la Clasa Pregatitoare de exemplu, va aseza acolo culori, creioane.
  • Parintele/ persoana care il insoteste zilnic la scoala trebuie sa respecte ora de sosire si de plecare.
  • La despartire, copilul si parintele pot face schimb de fotografii care sa ii ajute cand le este dor sau pot stabili un ritual scurt de despartire sau un semn/ salut pe care il fac cand se despart.
  • Discutiile de dupa scoala sunt foarte importante: Ce i-a placut la scoala? Ce l-a impresionat? Ce l-a enervat? Ce nu i-a placut? Important este ca aceste discutii sa decurga natural, parintele sa nu insiste, daca copilul nu doreste sa povesteasca.
  • Ascultarea cu calm si rabdare a eventualelor temeri ale copilului si implicarea copilului in gasirea solutiilor este necesara.
  • Crearea si pastrarea unei legaturi apropiate cu invatatoarea.
  • Gestionarea de catre parinte a propriilor stari de neliniste, a eventualelor frustrari, a stresului generat de inceperea scolii fara impovararea copilului.
  • Parintele va asigura copilului o alimentatie echilibrata, ore stabilite pentru odihna, activitati variate in aer liber, in afara scolii.
  • Stabilirea si respectarea rutinei zilnice a copilului.
  • Oferindu-le instrumente placute de studiu acasa, care sa imbine in mod natural si armonios educatia, invatarea si pasiunea copiilor pentru digital. Scoala Intuitext este un astfel de exemplu. Scoala Intuitext este un site educational pentru elevii claselor, I, a II-a si a III-a, ce are la baza conceptul de invatare prin joc. Astfel, elevii vor descoperi aici cat de fascinanta poate fi aventura cunoasterii si cat de placut este sa inveti notiunile predate la scoala. Prin jocuri educative, animatii, experimente sau diverse curiozitati, copiii inteleg lectiile, isi fac temele mai usor si isi formeaza o atitudine pozitiva in raport cu scoala.

Citeste aici continuarea articolului

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu