characters characters

Cea mai dificila varsta a copiilor

01 februarie 2016    |   1825 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 18 ani +.

Cea mai dificila varsta a copiilorCrezi ca primii ani de viata ai copilului sunt cei mai dificili? Un studiu recent arata ca de fapt, pentru mame, preadolescenta este cea mai dificila varsta a copiilor.

Mamele sunt extrem de implicate in starea de bine a copilului, astfel ca, atunci cand cei mici sufera, mamele sufera si ele. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu recent care mai adauga faptul ca, desi inainte se credea ca primii ani din viata copilului sunt cei mai dificili pentru mame, se pare ca preadolescenta (perioada gimnaziului) este critica.

Lucrurile stau astfel fiindca pe langa schimbarile aduse de pubertate, atmosfera de la scoala devine mai impersonala si materiile mai multe si mai dificile, apare dorinta copiilor de a fi populari si primele incercari de a deveni independenti fata de parinti. Aceste schimbari pun presiune asupra copiilor si, indirect, asupra parintilor.

„Din perspectiva mamelor, vorba "Copii mici-probleme mici, copii mari-probleme mari" este cum nu se poate mai adevarata”, sustine profesorul Suniya Luthar. „A avea grija de copiii mici e intr-adevar epuizant din punct de vedere fizic. Dar atunci cand incepe pubertatea, provocarile sunt mult mai complexe, iar riscurile cu care sunt asociate posibilele greseli sunt mult mai ridicate”, mai adauga aceasta.

Luthar si Cicolla, autorii studiului, au intervievat mai bine de 2200 de mame pentru a afla mai multe despre starea de bine, parenting si perceptiile asupra copiilor. Ceea ce au observat este ca, mamele copiilor cu varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani au un nivel mai ridicat de stres si depresie fata de mamele copiilor prescolari sau cei trecuti de varsta adolescentei.

De ce este aceasta perioada cea mai grea?

„Exista mai multi factori care vin impreuna ca o furtuna. Copiii se confrunta cu pubertatea si tot ceea ce aceasta implica: hormoni, acnee si modificari la nivelul corpului. Apoi mai apar si tentatii precum alcoolul, fumatul, drogurile si relatiile sexuale. In plus, trebuie sa se acomodeze si tranzitiei catre alti colegi, alte stiluri de predare fiind vorba de mai multi profesori in gimnaziu, fata de ciclul primar. Performantele lor scolare sunt acum evaluate altfel, iar intre parinti si copii apare acum o departare si o apropiere fata de grupul social cu care doreste acum sa se identifice.”, sustine Luthar.

„Mamele sunt primele persoane care raspund la distresul copiilor si stiu de ce au nevoie ca sa ii linisteasca. Totusi la un moment dat, imbratisarile, cuvintele dragastoase si povestile de dinainte de somn nu mai functioneaza. Parintii trebuie sa stabileasca cu grija si limitele pana la care pot merge copiii. Pe de o parte, fiecare mama isi doreste sa poata discuta deschis cu copilul ei si acesta sa aiba incredere in ea, pe de alta parte exista un mare risc al comportamentelor de risc (alcool, fumat,droguri) ce insotesc deseori pubertatea. Deciziile despre ceea ce permitem copiilor si ceea ce nu le permitem ne pot crea o reala confuzie si chiar teama. Si apoi, desigur, apare durerea cauzata de atitudini precum ochii dati peste cap, distantarea si chiar dispretul afisat deschis de catre acelasi copil care abia in urma cu cativa ani era iubitor. Aceasta respingere il poate face sa sufere pe parinte in mod profund."


Experienta ta de parinte confirma rezultatele acestei cercetari? :)


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: stockimages, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu