characters characters

Cum e combatut bullying-ul in Finlanda

13 ianuarie 2017    |   912 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copii la laptop
In Romania, unul din patru din elevi este umilit in mod repetat in grupul de egali, trei din 10 copii sunt exclusi in mod repetat din cercul de colegi, iar patru din 10 copii au fost raniti ca urmare a comportamentelor violente repetate ale copiilor.

Asadar,  bullying-ul nu lipseste din scolile in care invata copiii nostri, asa cum nu lipseste nici in alte tari. Programele de combatere sau reducere a bullying-ului nu dau rezultatele dorite, iar efectele acestui fenomen asupra dezvoltarii copiilor sunt pe termen lung. Bullyingul poate crea traume care se inlatura cu greu, poate duce la aparitia simptomelor de anxietate, depresie, dureri fizice si chiar poate duce la abandon scolar.

Finlanda, o tara cu unul din cele mai bune sisteme de invatamant din lume, a dezvoltat un program de educatie virtuala anti-bullying care se numeste „KiVa”, prescurtarea de la „kiusaamista vastaan”: „impotriva bullyingului” in finlandeza.

 KiVa include nenumarate resurse atat pentru profesori, cat si pentru parinti, pentru situatii intalnite atat la scoala, cat si in afara ei.

Cel mai interesant aspect este ca programul se concentreaza pe a-i invata cum sa reactioneze pe cei care sunt  martori ai fenomenului de bullying. Profesorii nu sunt intotdeauna prezenti in astfel de situatii si nu pot oferi de fiecare data ajutor. Insa alti elevi sunt. „Cercetarile noastre arata ca victimele bullying-ului pot fi ajutate destul de mult daca martorii la bullying sunt educati sa intervina. Am pregatit clipuri si jocuri pe calculator, in care se simuleaza un caz de bullying. In momentul in care un personaj din joc vrea sa atace un alt personaj, jocul se opreste si ofera posibilitati de a continua, in care sunt prezentate optiuni si consecinte. Aceste jocuri permit copiilor sa vada si consecintele ce pot avea loc in functie de comportamentul pe care aleg sa il aiba ca martori.” sustine managerul proiectului KiVa, Johanna Alanen.

Elevii primesc de asemenea si sfaturi si feedback cu privire la ceea ce ar trebui sa spuna cuiva care a fost victima a bullyingului. „Prin aceste jocuri, copiii invata cum sa fie empatici cu cineva, ce lucruri sa spuna atunci cand apare un copil nou in grupul lor de prieteni sau in scoala”, mai adauga Alanen.

Astfel, KiVa ii invata pe elevi sa fie si empatici si mult mai interesati fata de victimele bullyingului. Implementarea acestui program a scazut cazurile de bullyind semnificativ, ceea ce arata ca programul este util. KiVa este momentan testat si in tari precum Italia, Noua Zeelanda si Anglia.

KiVa este un exemplu al felului in care tehnologia poate fi integrata in educatia copiilor, cu efecte pozitive, nu doar pentru a facilita invatarea formala, ci si pentru a-i ajuta sa se dezvolte emotional. Pana cand un program online de educatie anti bullying va fi disponibil si copiilor nostri, parintii pot sa ii ajute pe copii sa faca fata bullying-ului si pot incuraja empatia la propriii copii.

Sursa: UpWorthy.com


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/lupuca/8720604364/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu