characters characters

Cum il ajuti pe copil sa faca fata bullying-ului

08 august 2014    |   3808 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/workingword/4663156174

Conflictele la scoala sau la locul de joaca sunt inevitabile. Insa cand copilul tau devine victima intimidarii sau bullying-ului, este nevoie sa il ajuti sa faca fata acestei situatii. Vorbim despre bullying atunci cand un copil este victima violentei fizice sau psihice in mod repetat, din partea unui alt copil. Agresorul poate recurge la amenintari, insulte, folosirea fortei fizice, hartuire si dominare. Apare foarte frecvent in scoli.


Cum il ajuti pe copil sa reactioneze adecvat atunci cand se intalneste cu un bully care nu il lasa in pace:


Recomanda-i sa inspire adanc, sa il priveasca in ochi si sa ii spuna cat mai hotarat posibil: “Lasa-ma in pace, nu imi place ce faci!”. Apoi se poate intoarce cu spatele si pleca.

Il poti ajuta pe copil sa exerseze comunicarea cu un bully printr-un joc de rol in care tu esti agresorul, iar copilul trebuie sa iti spuna sa il lasi in pace.


Daca agresorul continua sa il supere pe copil, recomanda-i sa... tipe:). Poate repeta aceeasi replica, insa mai tare, astfel incat sa fie auzit si de alti oameni. Daca se afla intr-un loc aglomerat, este posibil ca cei din jur sa intervina sau cel putin sa se uite la agresor, astfel incat acesta sa se simta rusinat si sa plece.


Ajuta-l pe copil sa nu ia totul personal atunci cand se confrunta cu un agresor. Invata-l ca toate insultele pe care agresorul i le adreseaza nu exprima o problema a copilului, ci a agresorului. Asa ca repeta-i copilului ca in niciun caz nu trebuie sa creada insultele pe care le aude din partea unui bully.


Invata-l sa faca diferenta dintre situatiile periculoase si situatiile in care il poate infrunta pe agresor. De obicei, este bine sa nu isi arate teama in fata unui bully. Recomanda-i sa nu inceapa sa planga in fata lui sau sa il roage sa il lase in pace.

Insa, daca este singur pe hol cu un bully care ii cere banii de mancare, de exemplu si acesta pare hotarat sa il bata, cel mai sigur este sa ii dea banii si sa fuga la un profesor sau la director. De asemenea, atunci cand il vede pe agresor apropiindu-se, recomanda-i copilului sa isi caute prieteni langa care sa stea, pentru a nu fi singur fata in fata cu el.


Daca recomandarile de mai sus nu functioneaza, invata-l pe copil sa apeleze la un adult atunci cand este victima violentei. Poate vorbi cu tine, cu un profesor, cu psihologul scolii, directorul scolii sau cu un politist. Invata-l pe copil diferenta dintre a pârî si a denunta pe cineva: denuntand violenta, face un bine si altor copii care pot cadea victima agresorului.


Puteti citi impreuna mai multe despre cum se poate apara copilul de agresori in cartea “Bullies: cum sa faci fata intimidarii? de Trevor Romain, publicata la Editura Gama, in colectia “Ajuta-te singur!”.

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    laurentiu mocanu    13.05.2016 - 14:43
    as vrea sa stiu daca scolile din romania sunt obligate sa aive psiholog?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe