characters characters

Admiterea la Harvard – selectia candidatilor dincolo de rezultatele scolare

19 iulie 2018    |   4653 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

admiterea la Harvard
Cum sunt alesi studentii la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume? Dincolo de rezultate scolare excelente, candidatii sunt evaluati in functie de trasaturile de personalitate si de contributia pe care o pot avea la dezvoltarea celorlalti colegi.

In fiecare an, la Harvard aplica peste 40 000 de elevi, pentru doar 1600 locuri. Rezultatele scolare nu sunt un criteriu suficient pentru a realiza selectia candidatilor, deoarece prea multi dintre acestia deja indeplinesc acest criteriu, avand note excelente. Iar unul dintre principiile care stau la baza admiterii la aceasta universitate este ca studentii invata nu doar de la profesori, ci si de la colegii lor. Astfel, alegerea candidatilor admisi si incadrarea lor intr-o clasa devine o adevarata arta. Acest lucru inseamna ca studentii sunt alesi atat pe baza rezultatelor scolare, cat si pe baza trasaturilor de personalitate, precum agreabilitatea, curajul sau integritatea.

Iar aceasta practica a fost pusa din nou in dezbatere de un proces intentat universitatii de catre un grup de studenti asiatici care nu au fost admisi la universitate, desi in general elevii asiatici au cele mai bune rezultate scolare. Procesul are la baza acuzatia de discriminare a studentilor asiatici, care in general sunt privit ca fiind mai rezervati si sunt perceputi ca fiind mai „straini” decat alte minoritati din SUA.

Admiterea la Harvard este facuta in functie de evaluarea a cinci aspecte ale candidatilor: academic, extracurricular, atletic, personal si general. Aspectul „personal” al evaluarii ridica cele mai multe probleme, deoarece este dificil de realizat o evaluare cu adevarat obiectiva din acest punct de vedere. De exemplu, procedura de selectie a candidatilor indica faptul ca umorul si sensibilitatea sunt trasaturi de personalitate dezirabile ale viitorilor candidati, iar pentru a obtine un scor ridicat la evaluarea aspectului personal, trasaturile de personalitate trebuie sa fie percepute ca fiind „remarcabile”.

In plus, in alegerea candidatilor, universitatea urmareste sa obtina o diversitate sociala si culturala, astfel incat sunt alesi studenti de toate rasele si din toate mediile sociale. Daca ar lua in considerare doar rezultatele scolare, calculele arata ca mai mult de jumatate dintre studentii admisi ar fi asiatici.

Oricare va fi rezultatul procesului intentat universitatii de catre grupul de elevi asiatici, acesta este inceputul unei discutii ample despre procedurile de admitere la institutiile de invatamant prestigioase.

Sursa: TheAtlantic.com

*Sursa foto:Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu