characters characters

A fost lansat Programul de Educatie privind Tehnicile de Resuscitare de Baza (Basic Life Support/BLS) in unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti

04 octombrie 2023    |   152 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


Cu ocazia Zilei mondiale a inimii, 29 septembrie, Ministerul Educatiei, Asociatia Societatea Romana de Cardiologie si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti anunta lansarea programului de Educatie privind Tehnicile de Resuscitare de Baza (Basic Life Support/BLS) in unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti.

Ministerul Educatiei, reprezentat de doamna Ligia Deca, in calitate de Ministru, a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia Societatea Romana de Cardiologie, reprezentata de domnul Bogdan Alexandru Popescu, in calitate de Presedinte SRC, si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, reprezentata de Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, in calitate de Rector, pentru a initia aceasta serie de cursuri vitale incepand cu data de 29 septembrie 2023, cu ocazia Zilei mondiale a inimii.

Obiectivul acestui program este de a forma elevii din invatamantul preuniversitar (clasele V-VIII si IX-XII), precum si cadrele didactice din aceste unitati de invatamant in tehnici de resuscitare de baza, astfel incat sa poata acorda primul ajutor in cazul unui stop cardiac si sa popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieti.

„Atunci cand vorbim despre educatie, avem nevoie sa ne raportam la modul in care scoala este, cu adevarat, un mediu de invatare pentru viata. Sper ca aceste cursuri sa se extinda si cat mai multi copii si profesori sa fie pregatiti sa ofere primul ajutor in caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societatii Romane de Cardiologie si a Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti de a se implica in sustinerea acestor cursuri. Sper ca impreuna vom putea face ca ele sa ajunga in cat mai multe scoli. Aveti tot sprijinul meu!”, a declarat Ministrul Educatiei, Ligia Deca

„Invatamantul si sanatatea sunt doua parti fundamentale ale dezvoltarii societatii noastre. Prin aceasta initiativa, Universitatea de Medicina si Farmacie «Carol Davila» isi asuma responsabilitatea de a forma o generatie constienta si pregatita sa acorde primul ajutor in caz de nevoie. Educatia salveaza vieti, iar fiecare curs BLS este o sansa pentru o viata mai lunga si sanatoasa pentru toti", a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga Rector, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila".

„Constituie o prioritate pentru noi asigurarea unui mediu scolar sigur si sanatos pentru dezvoltarea elevilor nostri si un element esential in aceasta directie este educatia in domeniul primului ajutor. Programul Basic Life Support (BLS) marcheaza un pas semnificativ in asigurarea sigurantei si a pregatirii elevilor pentru a face fata unor situatii de criza, pregatindu-i sa actioneze rapid, eficient si intr-un mod responsabil. Sustinem aceasta initiativa si incurajam implicarea tuturor partilor interesate - elevi, cadre didactice, parinti si parteneri comunitari. Impreuna, putem transforma acest proiect intr-un pilon solid al educatiei noastre, oferindu-le elevilor cadrul necesar formarii competentelor vitale pentru viata de zi cu zi. Suntem recunoscatori Societatii Romane de Cardiologie si Universitatii de Medicina si Farmacie «Carol Davila» din Bucuresti pentru initiativa si pentru implicare”, a subliniat inspectorul scolar general ISMB, Vlad Florentin Drinceanu.

In prima faza a acestui proiect, Inspectoratul Scolar Bucuresti va juca un rol esential, prin alocarea unui liceu pentru fiecare sector in vederea desfasurarii programului. Formatul de desfasurare va consta intr-o prezentare teoretica cu o durata de 30-45 de minute, urmata de 45-60 de minute de manevre practice desfasurate pe simulatoarele de resuscitare. Evenimentele vor avea loc in weekenduri, iar programul va fi stabilit impreuna cu unitatile scolare implicate, care se vor ocupa si de procesul de inscriere a participantilor. Intervalul orar de desfasurare va fi 10:00-14:00 si va permite acomodarea a maximum doua serii pe zi.

La finalul fiecarei serii, participantii vor primi o diploma de participare la curs, oferita din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”.

Aceasta colaborare intre Ministerul Educatiei, Asociatia Societatea Romana de Cardiologie si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” reprezinta un pas important pentru asigurarea competentelor necesare acordarii primului ajutor in situatii de urgenta, contribuind, astfel, la sanatatea si siguranta comunitatii noastre.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu