characters characters

Legea Educatiei Nationale- modificarile pentru nivelul prescolar si primar

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 ianuarie 2011    |   2510 vizualizări
Legea Educatiei modificarile pentru nivelul prescolar si primarAcordarea cupoanelor sociale in scopul sprijinirii educatiei timpurii si introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar reprezinta doua dintre cele mai importante masuri pe care le prevede Legea Educatiei pentru nivelul prescolar si primar. Citeste mai departe pentru a afla mai multe.

Nivelul prescolar:
Educatia timpurie (0-6 ani) este organizata astfel: nivelul anteprescolar (0-3 ani) si nivelul prescolar (3-6 ani). Nivelul prescolar cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare.

Educatia anteprescolara se va realiza in crese, gradinite sau centre de zi, iar organizarea acestora si continutul educativ vor fi reglementate prin hotarare de Guvern in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei.

Educatia timpurie va fi sustinuta de catre stat prin acordarea unor cupoane sociale, in functie de veniturile familiei. Modalitatea de acordare a acestor cupoane urmeaza a fi stabilita prin hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Nivelul primar:
Clasa pregatitoare este inclusa in ciclul primar, care cuprinde 5 ani. In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care implinesc varsta de 6 ani. Introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013.

La finalul clasei a doua, fiecare scoala evalueaza competentele de baza ale copiilor: scris- citit si matematica. Rezultatele obtinute de copii vor fi folosite pentru a realiza planurile individualizate de invatare si vor fi incluse in portofoliul educational al elevului.

La finalul clasei a patra, Ministerul Educatiei va realiza o evaluare nationala a competentelor dobandite de copii in ciclul primar.

De asemenea, numarul maxim de ore pe saptamana pentru ciclul primar este de 20.

Ce parere ai despre aceste masuri? Consideri ca introducerea clasei pregatitoare in ciclul primar este benefica pentru educatia copiilor?

Daca vrei sa afli mai multe, poti descarca Legea Educatiei Nationale de aici.


Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    Cornelia    22.01.2011 - 17:07
    Nu cred ca aceasta lege s-a facut pentru copii, altfel spus alte interese au calauzit pe mai marii diriguitori ai invatamantului. Nici pana acum, dar nici acum cu aceasta abordare nu cred ca se va misca ceva spre bine.Ce se va realiza daca trece clasa pregatitoare la scoala? Copilul de 6 ani va fi stresat ca merge la scoala, catalogul, d-na invatatoare sunt si pentru cei de 7 ani motive de stres. Educatorele transmit cunostintele sub forma de joc, nu se pun note, iar spatiul este specific jocului. Ma intreb daca jucariile vor mai face parte din viata de scolar(la scoala, ma gandesc ca nu),as vrea sa cred ca invatoarele vor putea recupera plusul de experienta adunat de ani de educatoare.Cred ca adevaratul motiv a fost decongestionarea gradinitelor, unde spatiul este insuficient, cum se intampla in Bucuresti.Si iarasi vor trece ani pana se va implementa aceasta idee, si iarasi copii nostri vor fi cobai, si iarasi ne vom intreba cum putem sa inghitim atatea pe nemestecate. Imi doresc o gradinita a secolului XXI cu dotare adecvata, cu copii care sa aiba jucarii suficiente, nu sa aduca parintii de acasa, cu un minim de confort, cu un calculator la fiecare grupa, o imprimanta, nu sa ne cersim pe la banci, sponsori etc.Este o rusine ca statul nu e in stare sa aloce minimum necesar la gradinitele de stat, desi parintii platesc taxe peste taxe, statul nu le ofera nici macar copiilor ce le datoreaza.
  • Utilizator Anonim
    Paula    14.01.2011 - 19:00
    Imi pare sincer rau sa fiu de acord cu opiniile de mai sus din urmatoarele motive:
    -aceasta lege a fost supusa dezbaterii publice cu cel putin 2 ani in urma ,dar dezbaterile pe marginea proiectului de lege s-au facut in cele mai multe scoli formal , in pauze ,fara seriozitate si cu lipsa argumente pro sau contra;
    -spatii sunt suficiente daca veti cosulta atent descresterea numarului populatiei scolare la nivelul tarii (nasteri tot mai putine, copii plecati cu fam. in strainatae ,)
    -posibilitatea infiintarii gradinitelor , scolilor particulare, confesionale ,
    - dotari ptr. fiecare scoala asigurate din fondurile economisite prin prelungirea vacantei de iarna la 5 saptamani
    -se asigura prin aceste masuri ocuparea posturilor ptr. cei care au dubla/tripla specializare in oricare ciclu de inv. (prin veche lege erau dicriminati profesorii de gimnaziu fata de cei de liceu )titularizarea pe post o face consiliul de administrati al scolii cu respectarea noii legi;
    -emotional vorbind se poate spune ca s-ar mai prelungi copilaria/preadolescenta cu un an;
    -daca mereu vom fi reticenti la nou ,fara a vedea si avantajele schimbarii ,vom ramane in continuare departe de evolutie ,de civilizatie ,UN GIGI CONTRA care se complace in mediocritate;
    -si , daca vechile legi ale educatiei au fost asa de bune ,de ce a ajuns invatamantul romanesc in asemenea situatie?
    -nu se poate progresa astfel ,cand nu ne convine nimic si mereu apelam la justitie sa infirme legile care nu plac unora ;nu s-a procedat asa in timpul reformelor lui Spiru Haret si altii..
    -va invit sa va amintiti perioada anilor "65-"80 cand concurenta pe un loc la liceu /facultate era de la 3 la 10 pe un loc si se ocupau toate fara a plati parintii atatia bani pe meditatii;calitatea muncii cadrelor did. era net superioara celei de azi tot cu salarii mici si fara atata spaga la toate nivelele-dar era respectul legii si al profesiei de dascal , iar justitia isi respecta menirea ,nu era pusa pe jecmanela;
    -O INTREBARE RETORICA -daca noi parintii vom face greva generala o luna de zile ,sau intr-un an sunt fff putine nasteri , care va obiectul muncii dv. ptr. a fi platiti in acea luna /an ?
    Sunt parinte si cadru didactic de 37 de ani.
  • Bernad Floare Barbara
    Bernad Floare Barbara    09.01.2011 - 08:20
    Ca de fiecare data, nu au fost consultati cei care pot cel mai bine sa-si uneasca eforturile si sa elaboreze o lege a educatiei viabila conditiilor din Romania, adica dascalii de orice nivel, cei care muncesc efectiv la clasa.Ei cunosc punctetari/slabe dar ce folos!Si-au pus amprenta cei care au foarte putin sau deloc tangenta cu invatamantul, cu scoala, in schimb au un loc caldut in ierarhia puterii.Se da copi/pest fara a cunoaste realitatile de la noi.Educatoarele cu studii superioare vor preda probabil la cresa?
  • cornelia ursu
    cornelia ursu    07.01.2011 - 23:03
    Consider ca legea a fost adoptata in graba fara sa se tina cont de interesele copiilor si familiilor,fara sa fie dezbatuta de cadrele didactice,parinti si sindicate.Roadele "putrede "ale aplicarii legii se vorc culege imediat dar si intr-un viitor indeparta.Nu au fost luate in calcul lipsa conditiilor din scoli(spatii,dotare,miscari de cadre fara rost,etc...)si nici faptul ca lipsa spatiilor nu va permite desfasurarea orelor intr-o tura (cum e de preferat),ci va conduce si la desfasurarea in chiar trei ture.
    Dezvoltarea emotionala a copiilor din clasa a 9 a nu fost luata in calcul...diferentele prea mari de varste(6-16 ani)vor arata de asemenea ca trecerea clasei a 9 a la gimnaziu ca si a clasei pregatitoare la scoala sunt doua greseli majore pe care le-au produs cei ce nu stiu ce e munca la catedra.