characters characters

Cum fac parintii fata epuizarii fizice?

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 august 2010    |   2331 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Exista momente in zi ori de-a lungul saptamanii in care pur si simplu ai impresia ca mai ai putin si explodezi? Te simti epuizat(a) fizic si psihic, ai vrea sa traiesti macar o ora in care sa nu auzi nimic de copii, partener de viata, gatit si slujba? Probabil ca acestea sunt primele simptome ale unui sindrom numit in literatura de specialitate "burnout". Acesta se refera tocmai la sentimentul si starea de epuizare din toate punctele de vedere, credinta ca nu mai ai resursele disponibile pentru a face fata situatiilor pe care le intampini.
Efectele epuizarii fizice si psihce sunt variate. Vorbim de o performanta slaba la serviciu, greseli in educatia copilului, probleme de gestionare a unor situatii care pana acum erau usor solutionate, dureri de cap, iritari la nivelul stomacului, senzatii de lesin si somnolenta excesiva. Aceste probleme apar deseori atunci cand pur si simplu suntem depasiti de tot ce e in jurul nostru, pentru ca nu ne-am oferit suficient timp pentru a respira, pentru a ne destinde si relaxa.

Iata cateva solutii pe care ti le oferim daca te afli in situatiile si cu simptomele descrise mai sus:
1. Atunci cand simti ca esti pe punctul de a exploda din cauza unor neintelegeri sau mici nazbatii realizate de copilul tau, pur si simplu abandoneaza "lupta".  Asaza-te cateva minute pe un scaun, intr-o alta camera si respira adanc de cateva ori. Paraseste incaperea si fa o mica plimbare in afara casei. Te va ajuta sa te detasezi putin de toate si sa te linistesti pana cand vei aborda din nou discutia cu copilul tau pentru a lamuri situatia si a afla toate detaliile. De asemenea, o pauza te va ajuta sa stabilesti niste consecinte logice si bine meritate, decat daca ai fi hotarat pe moment o pedeapsa ce ar fi putut fi prea mare ori prea mica.

2. Seteaza-ti asteptarile la un nivel real.
Aminteste-ti ca nu exista parinti perfecti. Cu totii suntem oameni, in fond, astfel ca suntem supusi greselii. Nimeni nu se naste parinte invatat. In procesul de educare nu este numai copilul, ci si tu ca parinte. E vorba de o invatare reciproca. De multe ori teoria sau practica altora nu poate fi aplicata in familia ta fiindca fiecare copil e diferit si are doza lui de unicitate careia trebuie sa inveti sa-i faci fata. Accepta faptul ca uneori poti sa gresesti si recunoaste cand se intampla asta. Nu e nicio rusine, pentru ca, asa cum ii spui si celui mic, orice esec e o cale noua de invatare.

3. Stabileste clar regulile in familia ta. Impreuna cu toti membrii ganditi-va care sunt regulile pe care fiecare trebuie sa le respecte, care sunt sarcinile si indatoririle in functie de nivelul de varsta si capacitatile lor. De asemenea, hotarati o zi pe saptamana sau o data la doua saptamani in care sa vorbiti deschis unii cu ceilalti. Ce nu va place? Ce ati vrea sa se schimbe la celalalt? Cum ati putea sa va ajutati reciproc pentru a va usura munca? Numai impreuna puteti sa faceti ca lucrurile sa mearga mai bine, oboseala sa nu apara atat de frecvent, iar responsabilitatile sa nu cada numai pe umerii unuia dintre voi.
 
4. Cauta sprijin la partenerul de viata. Procesul de educare al copilului, precum si responsabilitatile din casa apartin ambilor soti, nu doar unuia dintre ei. Asa ca, asigura-te ca ai stabilit deja asta, inainte de a te plange ca esti prea obosit/a din cauza sarcinilor casnice, a copilului si a serviciului.

5. Cauta sa afli mereu informatii si tehnici pe care sa le utilizezi pentru a face fata mai bine problemelor ce le-ai putea intalni in cresterea copilului tau si in interactiunea de zi cu zi, cu acesta. Exista numeroase carti sau surse de informare online care expun exemple si situatii, dar si solutii, modalitati de rezolvare a lor.  Daca simti ca pur si simplu nu te descurci si indiferent ce ai facut pana acum pentru a remedia situatia, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, poate ar fi bine sa apelezi si la un specialist.

6. Un psiholog iti poate indica unele solutii pentru a-ti usura munca, pentru micile dificultati pe care le intampini in cresterea copilului.
Este cea mai adecvata cale daca vrei sa te simti din nou cu forte proaspete, pregatit sa faci fata problemelor pe care le implica viata de familie.

 
Recomandarile tale
Tu ce probleme ai intampinat? Te-ai simtit vreodata coplesit de probleme sau prea obosit(a) pentru a le face fata? Spune-ne cum ai reusit sa treci peste asemenea situatii.
 

Comentează:
4 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    iulia    19.08.2010 - 22:59
    Ramona, e grea situatia prin care treci... Nu pot spune ca stiu ce simti, insa cred ca de dragul copiilor trebuie sa iti iei putin timp liber..Incearca sa lasi copii cu cineva macar un week-end sau o zi... si pleaca... Nu conteaza unde... Incearca sa te detasezi de situatie si sa privesti lucrurile din afara... Dupa ce te-ai lamurit cu privire la ce vrei de fapt si ce iti doresti pentru copii tai, fixeaza o discutie serioasa cu sotul tau, in afara casei, la o terasa sau oriunde, dar nu in fata copiilor. Daca esti sigura ca te inseala atunci informeaza-l ca ai aflat de acest fapt si decideti impreuna ce veti face. In general, barbatii renunta usor la familie... din pacate. Sfatul meu ar fi sa lupti sa iti recastigi sotul si cu siguranta veti avea si o familie fericita... Iti doresc sa iti dea Dumnezeu intelepciunea necesara sa iei decizia cea mai buna pentru tine si familia ta!
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    12.08.2010 - 14:41
    Cred ca toti parintii trec prin sindromul burnout.Dar nu recunosc.Cand baietelul meu avea 2-3 ani,desi am avut ajutor din partea mamei,am simtit ca sunt epuizata.A durat mult aceasta perioada.Problema era ca doream sa controlez TOTUL.Am acceptat sa deleg,am inteles ca nu pot fi omniprezenta.A fost greu,foarte greu...nici acum nu este usor cand are 6 ani...Am depasit momentul cu rabdare,am inteles ca intr-o zi va fi mai usor...

    Ramona,este trist ce scrii...Inteleg ca ramai langa sotul tai doar pentru copii.Analizeaza bine situatia.Daca TU nu esti fericia,nici copiilor tai nu o sa le poti transmite fericire.Daca TU nu esti iubita,nu vei putea oferi copiiilor tai iubirea neconditionata.
  • Ionescu Gabriela
    Ionescu Gabriela    12.08.2010 - 08:32
    ramona, cred ca este important sa rezolvi cumva situatia cu sotul tau. incearca sa discuti cu el... problemele din cuplu afecteaza inevitabil si relatia cu copiii. cati ani au copiii tai? eu cand simt ca sunt pe cale sa "explodez" si sa imi vars nervii pe copil, pur si simplu aman discutia pe mai tarziu si abandonez "lupta". poate e o strategie pe care poti sa o adopti si tu:). mult succes si numai bine:).
  • Utilizator Anonim
    ramona    11.08.2010 - 22:38
    si eu mai am un pic si explodez.am 2 copii minunati dar uneori nu ne mai intelegem.sotul meu are o amanta si cred ca de aceea nici nu prea isi mai da interesul in familie.incerc sa comunic mai mult cu el dar minte continuu si nu o mai scot la capat cu el.si de aceea imi este frica,din cauza problemelor care sunt sa nu o iau razna mai tare si sa nu mi vars nervii pe copii.incerc sa nu se ajunga aici dar uneori ma mai pierd cu firea si mai tip la ei.ce sfat imi puteti da?

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe