characters characters

Recompensele in educatia copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 septembrie 2017    |   8197 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

recompense
Recompensele sunt frecvent folosite in educatia copiilor, mai ales in mediul scolar. Calificativele, notele si premiile nu sunt altceva decat recompense, la fel ca lauda sau aprecierea primita din partea cadrului didactic. Desi specialistii in psihologia copilului atrag atentia ca recompensele deseori contribuie la scaderea motivatiei intrinseci (a dorintei copilului de a realiza o activitate de dragul activitatii in sine), ele continua sa fie o parte importanta a educatiei copiilor nostri.

Ce atitudine ar fi bine sa aiba parintii fata de recompense? Intr-o lume ideala, copiii ar fi motivati intrinsec sa invete, sa isi faca ordine in camera si sa manance doar mancare sanatoasa. In lumea reala insa, pentru multi parinti este dificil sa trezeasca motivatia intrinseca a copiilor pentru aceste comportamente. De aceea, parintii se surprind oferind recompense pentru note bune, pentru sarcini casnice sau pentru alegeri culinare sanatoase.

Recompensele in schimbul unui comportament

Exista o serie de argumente impotriva folosirii recompenselor oferite in schimbul unor comportamente. Asemenea recompense se aseamana cu „mituirea” copilului si au efecte negative atat asupra motivatiei copilului, cat si asupra relatiei sale cu parintele.

Atunci cand li se ofera recompense frecvent, copiii se vor astepta sa primeasca o recompensa pentru orice actiune. Este posibil ca, pe masura ce cresc, copiii sa inceapa sa negocieze recompensele pe care le pot primi sau sa ceara recompense atunci cand parintii nu ofera una. Atunci cand copilul intreaba „Ce imi dai daca fac asta?”, este clar strategia recompenselor a fost utilizata prea mult si ca este momentul sa incepi sa ii reduci frecventa J.

Atunci cand copiilor li se ofera o recompensa in mijlocul unei crize de furie, invata sa se comporte agresiv pentru a primi ce isi doresc. De ce nu este o idee buna sa il opresti pe copil din plans sau tipat oferindu-i ce isi doreste? Pentru ca va invata sa aiba acest comportament ori de cate ori ii vei refuza cererile. Astfel, vei obtine rezultatul opus celui dorit:  ca cel mic sa invete treptat sa se calmeze singur si sa isi gestioneze emotiile.

Prin recompense copiii inteleg ca acel comportament este neplacut din moment ce trebuie sa fie recompensati pentru a-l face.

Folosind recompense pentru a convinge un copil sa repete un comportament ce ar fi fost de dorit e o tactica ce il determina pe cel mic sa se concentreze pe recompensa, si nu il ajuti sa repete acel comportament. Ca alternativa, poti specifica rezultatul comportamentului si sa il ajuti pe copil sa decida daca doreste sau nu sa repete comportamentul (de exemplu, poti spune „Copilul acela era asa de fericit pentru ca ai impartit cu el jucaria!”).

Conteaza si momentul in care recompensa este anuntata copilului.

Recompensele oferite anterior unei activitati transforma activitatea respectiva intr-o obligatie. Experimentele au aratat ca motivatia intrinseca a copiilor pentru desen scade daca li se ofera o recompensa in schimbul realizarii unui desen „O sa iti dau o jucarie daca imi desenezi un peisaj”. In schimb, atunci cand copiilor li s-a oferit o recompensa surpriza pentru desenul realizat, motivatia lor intrinseca pentru activitatea de a desena nu a scazut.  

Cand pot fi folosite recompensele fara a avea efecte negative?

  • Cand recompensele sunt limitate si foarte specifice, folosite doar la inceputul unei activitati si retrase treptat. De exemplu, pentru copiii cu rezultate foarte slabe la scoala si cu un nivel foarte scazut de interes pentru invatare, recompensele pot functiona ca un punct de plecare in trezirea motivatiei pentru invatare. Treptat, pe masura ce copiii isi consolideaza increderea in sine si descopera ca invatarea poate fi usoara si placuta, recompensele externe sunt diminuate si eliminate.
  • Cand recompensele sunt acordate in mod spontan, in urma unui rezultat bun, fara a deveni un obicei. Lauda oferita unui copil pentru un proiect sau pentru atentia cu care a realizat o activitate, o petrecere-surpriza pentru rezultate bune la un examen sunt tipuri de recompense care nu scad motivatia intrinseca, deoarece sunt oferite dupa realizarea actiunii si nu in schimbul unui anumit comportament. Desigur, este important ca aceste recompense sa nu devina un obicei, in caz contrar, copilul va ajunge sa se astepte la ele si vor functiona la fel ca recompensele de tip „mita”.

Cum poti incuraja motivatia intrinseca a copilului, reducand astfel nevoia pentru recompense de tip mita?

Concentreaza-te pe relatia apropiata cu copilul tau. Iubirea neconditionata si comunicarea deschisa sunt cea mai frumoasa „recompensa” de care are nevoie copilul tau.

Explica de fiecare data motivele pentru care copilul ar trebui sa prefere sa aiba anumite comportamente. De exemplu, „Cand vorbesti frumos altor copii, acestia vor vrea sa se joace cu tine si veti fi bucurosi cu totii.” Sau „Cand mananci mancare sanatoasa, te simti mai bine si ai mai multa energie.”.

Incearca sa fii mai putin preocupat de rezultatele scolare ale copilului tau si interesat mai mult de preocuparile si aptitudinile lui. Copiii apreciati si acceptati de catre adultii din jurul lor isi dezvolta mai bine motivatia intrinseca.

Asadar, nu intotdeauna si nu toate recompensele au efecte negative. Cu totii stim ca recompensele ne pot convinge sa avem anumite comportamente. Mai stim si ca uneori motivatia intrinseca nu este suficienta pentru a ne mentine eforturile pe termen lung si ca aici intervine vointa, ajutata de mici recompense eficiente. Este bine sa tii minte insa ca adultii isi pot controla insa mai bine propriile niveluri de motivatie decat copiii si ca recompensele care devin un obicei au cu siguranta un efect negativ asupra motivatiei si rezultatelor copiilor.

*Sursa foto:Pixnio.com

Citeste si:

Motivatia intrinseca versus motivatia extrinseca


Cum il motivezi pe copil sa invete 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe