characters characters

Importanta comunicarii dintre parinti si copii

Vrei sa ai influenta asupra copilului? Pune accentul pe relatia voastra emotionala

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 aprilie 2017    |   10364 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

importanta comunicarii dintre parinti si copii
Cand parintii isi dau seama ca influenta lor asupra copilului incepe sa scada, iar comportamentul acestuia nu mai corespunde asteptarilor parentale, conflictele si pedepsele isi fac repede aparitia. 
Iar consecintele sunt de multe ori opuse celor dorite: copilul continua sa incalce reguli sau sa aiba comportamente iresponsabile.

Inainte de a influenta comportamentele copiilor, este bine sa stim care sunt cauzele acestora. De cele mai multe ori, comportamentele dificile ale copiilor apar din urmatoarele motive:

  • ne asteptam ca ei sa faca ceva pentru care inca nu sunt suficient de pregatiti (ne asteptam ca la trei ani sa imparta jucariile cu alti copii sau ne asteptam ca un adolescent sa faca tot ceea ce i se cere fara sa comenteze)
  • experimenteaza lumea in care traiesc si astfel cauta sa descopere ce se intampla daca depasesc anumite limite (comportament absolut normal)
  • incearca sa isi castige independenta fata de parinti
  • se simt izolati emotional, furiosi si rusinati si au renuntat sa mai caute aprobarea parintilor
  • stiu ca nu se vor confrunta cu nicio consecinta, oricare ar fi comportamentul lor, pentru ca nu le-au fost stabilite reguli si limite de catre parinti

Cum poti sa ai o influenta mai puternica in viata copilului tau? Printr-o relatie emotionala apropiata cu el.Cand copiii au o relatie emotionala apropiata cu parintii, se vor gandi la asteptarile si reactiile parintilor atunci cand decid cum sa se comporte. De asemenea, cand copiii se simt apropiati emotional de parinti, vor simti mai putin nevoia sa minta, sa tina secrete sau sa evite consecintele propriilor actiuni.

De ce regulile nu functioneaza daca nu exista si o legatura emotionala puternica intre parinte-copil?

Pedepsele, critica si rusinea ii indeparteaza pe copii de parinti, ducand la resentimente, vinovatie si furie. De aceea, copiii si adolescentii nu vor fi dispusi sa asculte ce au de spus parintii, chiar daca argumentele acestora sunt corecte. Regulile stricte si pedepsele pot convinge copilul sa se poarte asa cum iti doresti, dar efectul este pe termen scurt, deoarece are la baza doar dorinta copilului de a evita consecintele negative.

Pe de alta parte, regulile au rolul de a-l ajuta pe copil sa isi formeze autocontrolul, asa ca ele nu trebuie sa lipseasca. Insa este nevoie ca ele sa fie discutate si explicate copilului, sa fie necesare si rationale si intotdeauna insotite de comunicare deschisa si afectiune.

Iata cum poti sa obtii mai multa influenta asupra copilului folosindu-te de legatura emotionala dintre voi:

Disciplineaza, dar nu pedepsi.

Disciplina inseamna a ajuta sa invete, nu a pedepsi. Atunci cand copilul iti ascunde adevarul, in loc sa il pedepsesti, ii poti spune ca va fi nevoie sa iti recastige increderea si puteti gasi impreuna modalitati prin care sa faca acest lucru.  

Uneori s-ar putea sa nu fie nevoie de disciplina.

Daca copilul tau a gresit, dar a venit sa iti spuna, s-ar putea sa fie suficient. Daca arata ca regreta, ca poate reflecta asupra lucrurilor si invata din asta este mai mult decat suficient. E nevoie de mult curaj pentru a recunoaste o greseala, nu-i asa? In astfel de situatii poti fi atat dezamagit, cat si mandru de copilul tau si ii poti arata asta.

Incearca sa intelegi, inainte de a da sfaturi sau de a corecta un comportament

Poti intelege comportamentul copilului chiar daca nu esti de acord cu actiunile sale. Este esential pentru copii sa simta ca sunt intelesi de catre parinti, vor fi la randul lor mai dispusi sa incerce sa inteleaga ce au parintii de spus.

Limitele se refera la comportamente, nu la emotii, dorinte sau nevoi

Invata-ti copilul ca toate emotiile sunt acceptabile si au un rol in supravietuirea noastra. Insa nu toate comportamentele care pornesc de la emotiile noastre sunt adecvate sau benefice. Invata-l pe copil care sunt comportamentele care nu sunt acceptabile (de exemplu, violenta verbala, violenta fizica, distrugerea obiectelor) atunci cand isi exprima emotiile si care sunt comportamentele acceptabile (de exemplu, o plimbare pentru a se calma, o discutie cu cineva apropiat, exercitii de respiratie etc.) Aflati mai multe despre modalitati adecvate de a gestiona emotiile puternice. Aceleasi reguli se aplica desigur si parintilor: atunci cand esti furios, nu este recomandabil sa tipi la copil, sa il bruschezi sau sa il pedpsesti folosind violenta fizica. In caz contrar, nu vei reusi sa il inveti pe copil lectia respectului reciproc.

Stabileste reguli ferme, dar permite discutii despre ele.

Nu este un capat de lume daca cei mici dezbat si aduca argumente impotriva regulilor pe care vrei sa le stabilesti. Dimpotriva, inseamna ca au incredere sa comunice cu tine orice si ca invata sa isi foloseasca gandirea critica si independenta. Daca nu le oferim posibilitatea de a fi contra noastra sau de a nu fi de acord cu noi in unele momente, cum isi vor dezvolta increderea in propria judecata? In familie, copiii exerseaza ceea ce vor folosi si vor pune in practica in viata reala. 

Daca copilul e suficient de mare, implica-l in discutii despre reguli si consecinte, iar greselile pe care le face nu trebuie sa le iei personal. Asculta-ti copilul si fii disponibil pentru el atunci cand vorbeste de lucruri importante, dar si cand vorbeste de maruntisuri.

Unul din rolurile parintilor este acela de a influenta comportamentul copiilor astfel incat sa nu intre in probleme, fara a ledescuraja  curiozitatea si spiritul lor liber.

*Sursa foto: Pexels.com

Citeste si:

Cand parintele nu mai vorbeste copilului


Parentingul pozitiv sau importanta conexiunii dintre parinte si copil

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    De ce e important sa il accepti pe copil asa cum este
    30 ianuarie 2024   

    Multe din neintelegerile dintre parinti si copii isi gasesc originea in dorinta parintilor de a se oglindi in copilul lor, de a-si indeplini propriile nevoi si asteptari prin copil.

  • 50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    50 de intrebari pe care sa le adresezi copilului
    27 noiembrie 2023   

    Comunicarea dintre parinte-copil este intr-o continua transformare, astfel ca in unele cazuri ea poate sa fie foarte buna, in timp ce alteori poate avea de suferit si drept consecinta, relatia dintre cei doi poate deveni tot mai rece.

  • Absenta tatilor din viata fiicelor
    Absenta tatilor din viata fiicelor. Efectele la maturitate
    12 octombrie 2023   

    Copiii abandonati de unul din parinti sau de amandoi traiesc sentimente intense de furie, uneori ascunsa, alteori clar vizibila comportamental prin batai fizice si agresivitate indreptata asupra celor din jur.

Mai multe