characters characters

Mânia si iubirea in relatia parinte-copil

Propus de: Catalina Hetel   |   22 august 2014    |   930 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/gerrythomasen/101470232


Mania si iubirea sunt doua sentimente mai strans legate decat avem noi curajul sa recunoastem. Ne maniem pe cei pe care ii iubim si adeseori ni se intampla sa simtim iubire si manie in acelasi timp. Mania este emotia care creeaza cele mai multe probleme in viata de familie, poate duce la conflicte, la certuri, la maltratarea copiilor. Multe dintre problemele familiale au la baza faptul ca nu stim si nu am invatat sa ne stapanim mania.


A permite anumite manifestari ale maniei cum ar fi injuraturile, acuzatiile sau chiar lovirea, a ne permite acest gen de comportament, este o componenta a educatiei. Am invatat de-a lungul vietii ca acest lucru este permis sau mai bine zis nu am invatat altfel, alt mod de exprimare a maniei. Stapanirea maniei se educa si se autoeduca.


Ca emotie, mania este adesea irationala. Aparent, supararea are un motiv din prezent, dar de fapt, supararea prezenta actualizeaza o furie trecuta, ajunsa inconstienta. Amploarea reactiei si faptul ca nu reusim sa o stapanim rational, sunt date de incarcatura emotionala acumulata. Deseori, un simplu fapt banal ne starneste mania, reactia parand ilogica. Si unde oare reactiile inconstiente sunt mai prezente decat in viata de familie? Daca in mediul social avem un comportament educat, un rol creat special pentru serviciu, pentru strada....in schimb, pentru familie, pentru relatia cu partenerul sau cu copilul, devenim autentici, “noi insine”. Intamplarile vietii de familie, viata de cuplu sau rolul de parinte ne starnesc emotiile cele mai adanci. Pe langa iubirea pe care le-o purtam celor dragi, apare astfel si mania, ca un sentiment demult si adanc ascuns.


Copiii se confrunta cel mai des cu sentimentul de manie. Faptul ca sunt mici intr-o lume a adultilor, faptul ca sunt dependenti, faptul ca nu primesc mereu ce vor, faptul ca nu au mijloace de a-si implini dorintele, ii arunca pe copii intr-o mare de manie si de furie. In plus, se mai adauga si relatia cu parintii, uneori tensionata, uneori de neinteles, uneori chiar absurda. Daca copilul nu va fi invatat sa isi exprime aceste sentimente negative intr-un mod constructiv si nu distructiv, daca nu va fi invatat sa le gestioneze, daca nu va avea modele parentale in acest sens, copilul va deveni la randul lui un adult care nu va sti sa isi exprime mania sau care va clocoti de furie in fata unor aspecte banale, intelese doar in contextul propriului trecut.


Un parinte se enerveaza foarte tare cand copilul se murdareste sau lasa jucariile imprastiate. Nu faptul in sine il supara de obicei, ci amintirile refulate legate de acest gen de comportament. Poate ca parintii parintelui i-au cerut mereu sa fie perfect, iar acum, orice realitate care scapa acestei perfectiuni il irita pentru ca nu poate sa o gestioneze, iar parintele nu a invatat cum sa gestioneze situatiile care ii scapa de sub control, altfel decat manifestandu-si agresiv furia.


Problema nu este furia, ci cum exprimi aceasta furie. O forma de exprimare inadecvata a maniei este comportamentul pasiv agresiv. Nu am curajul sa iti spun ca ceva ma deranjeaza dar voi face tot posibilul ca sa fac invers decat stiu ca iti doresti. Scopul inconstient al acestui comportament este opozitia fata de o figura autoritara parinteasca. Astfel, de-a lungul vietii, ori de cate ori ne vom confrunta cu o figura autoritara, ne vom opune inconstient, actionand invers decat este de obicei cazul. Poate ca sotul sau sotia ne cere sa facem un anumit lucru, iar noi pur si simplu vom “uita” sa il facem. Este o forma de opozitie, de manifestare a furiei fata de o autoritate care ne cere ceva si noi nu suntem capabili sa refuzam, sa ne exprimam supararea si refuzul.


Mania nu poate fi vesnic refulata, ea trebuie sa se descarce cumva. Poate fi descarcata prin cuvinte, vorbind despre ea sau prin actiuni.


Cum il inveti pe copil sa isi exprime furia

Este gresit sa restrictionam mereu exprimarea maniei la copil, asa ca este de preferat ca mania sa se descarce in cuvinte. A vorbi despre ce simti, a-ti exprima supararea, a povesti ce te supara, ajuta la descarcarea sentimentelor negative. Daca copilul nu poate vorbi despre ce simte pentru ca parintele refuza sa il asculte, atunci va exprima comportamental ce simte.

1. Copilul are nevoie sa fie format si modelat.Este mult mai indicat sa i se vorbeasca despre comportamentul lui neadecvat si sa i se ofere solutii alternative decat sa fie condamnat sau pedepsit pentru crizele de furie. Copilul are nevoie sa stie ca este acceptat ca persoana si sa obtina cai de a manifesta ce simte.
2. Copilul are nevoie sa stie si ce face bine, nu numai ce greseste.Cand ii atragem atentia asupra comportamentelor nedorite e bine sa ii spunem si ca in general se comporta bine. In mintea noastra ar putea aparea ideea ca cel mic stie deja asta, dar nu e asa.
3. Nu raspundeti la furie cu furie. In loc sa tipati mai tare decat copilul pentru a-l linisti, e mai indicat sa il lasam sa isi consume furia si apoi cand s-a linistit sa il rugam sa procedeze altfel, oferindu-i alternative.

Copilul are nevoie sa stie ca este iubit chiar si cand este furios sau nu este conform asteptarilor noastre. Este dificil pentru el sa isi stapaneasca mereu sentimentele pentru a ne obtine aprobarea. Sentimentele negative fac si ele parte din noi si e nevoie sa le gestionam nu sa le negam.


Catalina Hetel
Psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana si in terapie de familie. Este licentiata in asistenta sociala, actrita si mama a doi copii mici care ii ofera multa experienta ca parinte si posibilitatea de a creste ca adult. O gasiti la cabinet in Bucuresti, on line si in alte proiecte de grup. Contact: catalinahetel@yahoo.com, www.hetel.ro.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe