characters characters

Fiecare cu sensul care-i place...

Propus de: Alexandra Pintea Varnava   |   03 noiembrie 2014    |   996 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/amboo213/4753020084


Mi-e tare greu sa inteleg avantul parintilor cand vine vorba de a-i “invata” tot ce trebuie pe cei mici. De a-i invata “regulile”. Ne jucam asa, pentru ca asa e jocul. Desenam soarele galben pentru ca trebuie sa fie galben. Plastilina e de modelat. Cratitele sunt pentru mancare.

Mi-e greu sa inteleg asta pentru ca mie una imi face o placere nebuna sa-l vad cum descopera singur ce si de ce. Suna ciudat?

Cand Ionut avea vreo doi ani, i-am cumparat o cutie mare de plastilina. I-am pus-o in fata si l-am lasat sa o descopere. Cateva ore bune a simtit-o in palme, a intors-o pe o parte si pe alta, a rupt-o, a framantat-o. A doua zi la fel. A treia zi a facut cocoloase de plastilina. Si a treia zi a facut un om de zapada. Apoi alte zile la rand a fost ocupat sa o taie, sa o imparta, sa o amestece. Am intrat si eu in jocul lui si fiecare, pe un colt de masa, se bucura de plastilina lui in liniste. Nu l-am “invatat” ce se face cu ea, a descoperit singur.

Cand e vorba de desenat, are libertate totala. Nu l-am invatat sa tina cariocile in mana, dar a deprins obiceiul copiindu-ma pe mine. Soarele lui poate fi galben, sau poate fi doar o fata zambitoare, in chenar rosu. Masinile au roti patrate si casele stau atarnate cu acoperisul in jos.

De cateva saptamani bune au inceput sa-i placa jocurile gen “Nu te supara, frate!” si Piticot. I-am explicat prima data care-s regulile, dar a decis ca vrea sa joace macar “o data, o singura data mami, asa cum vreau!”. Acum jucam o data dupa regulile lui, o data dupa regulile jocului - si evident, castiga de fiecare data.

Duminica am petrecut o zi in familie, la bunicii din partea tatalui. Oameni foarte de treaba, prietenosi si calzi. Soacra-mea cumparase un joc din asta cu pioni si zaruri, inca unul - un fel de X si O cu piese si inca un puzzle. Toate astea doar pentru ca ploua afara si altfel sansele de a-l tine pe Ionut in casa, erau minime.

Incepe Ionut sa deschida cutiile, scoate din ele, ne jucam o tura (un fel de Piticot varianta elena) dupa regulile lui, alta dupa regulile jocului. Soacra-mea, care fusese ocupata, apare langa noi si ne atrage atentia.

- Nu asa se joaca!

Ii explic eu cum jucam noi, ne lasa in pace dupa cateva minute incepe sa insiste cu ale ei:

- Ionut, hai sa-ti arat eu cum se joaca.

- Nu vreau, raspunde baiatul foarte sigur pe sine. Mie-mi place asa.

- Dar nu se joaca asa! continua ea.

- Nu conteaza, raspunde la fel de senin Ionut al meu.

Mai jucam cat jucam, Ionut insfaca alt joc. X si O cu piese.

- Eu iau piesele galbene, tu pe cele rosii si cine pune pe tabla patru piese consecutiv, castiga, explica bunica.

Ionut nici nu o aude, imparte piesele, le numara si apoi le pune la intamplare pe tabla.

- Nu asa, se aude vocea ei! Vrei sa-ti mai explic o data cum se joaca?

- Nu, vine raspunsul piticotului care e prea ocupat cu organizatul pieselor dupa cum vrea el.

- Dar nu asa e jocul, de ce nu vrei sa ne jucam asa cum trebuie?

- De ce trebuie? intreaba (pe buna dreptate) copilul.

- Pentru ca asa e jocul. Altfel nu are sens!!! mai incearca o data biata femeie (care e clar ca si-a pierdut rabadrea)

- Ba are, e sensul meu. Le pun pe toate pe un rand, apoi tu pe altul si tot asa. Imi place mai mult cu sensul asta...

S-a jucat cum a vrut el mai bine de o ora. Linistit si impacat. Apoi a cerut singur sa invete care-i “sensul lui bunica” si a petrecut alte doua ore la fel de linistit.


Alexandra Pintea Varnava, mama lui Ionut (4 ani), implicata cu tot sufletul in proiectul Work At Home Moms Romania (chiar daca de la distanta), jurnalista si PR-ista care a dat cariera pe dragoste nebuna. Traiesc in Grecia de mai bine de 6 ani, scriu - pe blog (http://www.ouzoland.com), povesti pentru copii ("Povestiri pentru micutii pofticiosi" a fost deja publicata) si mai nou, aici, pe SuntParinte.ro

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    dumitrita    08.09.2018 - 18:19
    ajutatima la o compunere la tema biblioteca
  • Fără foto
    dumitrita    08.09.2018 - 18:18
    va rog ajutaima la o compunere

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe