characters characters

Exercitii de scriere creativa

Propus de: SuntParinte.ro   |   22 martie 2018    |   4712 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

scriere creativa
Exercitiile de scriere creativa sunt utile copiilor fiindca ii ajuta sa se dezvolte din punct de vedere creativ si analitic. Cheia pentru a dezvolta scrierea creativa la copii este de a exersa in fiecare zi, putin cate putin.


Citeste si alte articole pe aceeasi tema:


Idei de compuneri. Cum stimulezi scrierea creativa a copilului

Top sfaturi de scriere creativa (fictiune)


Iata cateva exercitii distractive de scriere creativa pe care parintii si cadrele didactice le pot propune copiilor.

Rescrierea trecutului. Trecutul poate fi un subiect fascinant, mai ales pentru copiii mai mari, care stiu putina istorie. Poti porni de la fotografii de epoca sau carti postale care prezinta imagini din trecut si de la care sa compuna povestiri.

Astfel, poti cere copilului sa isi imagineze care a fost povestea din spatele fotografiilor, cine au fost personajele, care a fost viata lor de dinainte si de dupa fotografie, unde este facuta fotografia, cand este facuta (in ce anotimp, in ce perioada sau an), ce emotii sau ganduri exprima persoanele fotografiate etc..Pentru a putea scrie o astfel de poveste e important sa fiti atenti la detalii, fiindca toate ascund informatii.

Puterea cuvintelor. Cere copilului sa isi aduca aminte de situatii prin care a trecut sau despre care a auzit, in care, cuvintele au fost mult mai importante decat faptele si au schimbat poate chiar si cursul vietii unei persoane. Poate fi vorba si de povesti in care anumite cuvinte si vorbe de intelepciune au dus la incheierea unui conflict, la aflarea adevarului sau exprimarea emotiilor. In cazul in care copilul nu a trecut printr-o astfel de intamplare, poate crea o poveste in intregime fictiva, in care anumite personaje trec prin astfel de situatii.

Paginile de dimineata. Acest exercitiu e practicat de scriitori cu succes, zi de zi. Iata cum functioneaza:

  • Pastreaza un carnetel si un pix langa pat.
  • Imediat ce ai deschis ochii, ia pixul si incepe sa notezi tot ceea ce iti vine in minte. Poate fi vorba despre visul din care tocmai te-ai trezit, o idee noua pe care o ai in minte sau pur si simplu gandurile ce-ti strabat mintea.
  • Scrie pentru tine, pentru o jumatate de ora.

Acest exercitiu este recomandat si adultilor, fiind o modalitate prin care putem sa ne punem ordine in ganduri, mai ales daca avem un stil de viata aglomerat si grabit.

Explica in 100 de cuvinte. Acest exercitiu ajuta foarte mult la dezvoltarea gandirii critice. Permite copilului sa aleaga un concept sau un subiect despre care nu stie prea multe. Apoi cere-i sa se documenteze despre el si sa il explice folosindu-se de maxim 100 de cuvinte. Va fi o mare provocare, insa cu siguranta un exercitiu distractiv. Poate fi folosit pentru orice materie, ca metoda de invatare sau ca parte a portofoliului copilului.  

Propune un titlu. Titlurile cartilor sau articolelor de obicei sunt astfel gandite incat sa atraga atentia. Poate fi vorba de un joc de cuvinte, cuvinte cu simbolistica aparte sau acronime. Propune copilului sa gaseasca alte titluri pentru cartile citite, pentru diferite imagini sau pentru articole citite pe internet.

Aceeasi poveste, o alta perspectiva. Puteti rescrie o poveste sau o carte din perspectiva unui alt personaj, eventual un personaj secundar, a carui viata o puteti crea si imbogati dupa bunul vostru plac. O alta varianta a acestui exercitiu ar fi sa transformati un tip de text in altul ( de exemplu, o poezie clasica intr-o stire sau o tragedie intr-o comedie).

Orele de limba romana sau de limbi straine pot deveni mult mai interesante daca cei mici sunt incurajati sa isi foloseasca imaginatia si creativitatea.

*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe