characters characters

Interviu cu Silvia Ciubotaru Guta

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 iulie 2023    |   920 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Silvia Ciubotaru Guta
Silvia Ciubotaru Guță este coordonatoarea Laboratorului de explorare personala si dezvoltare comunitara din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria. In interviul acordat pentru SuntPărinte.ro, Silvia a vorbit despre ce presupune organizarea unui festival de teatru, dar si despre activitatile de dezvoltare personala si comunitara din cadrul Laboratorului Ideo Ideis, care se bucura de succes la fiecare editie.

1. Înteleg ca esti parte din echipa Ideo Ideis inca de cand s-a conturat ideea unui astfel de festival in Alexandria. Ce a catalizat ideea asta si care e cea mai veche amintire a ta legata de festival?

Cea mai veche amintire legata de Ideo Ideis e, de fapt, inainte ca festivalul sa aiba loc, cand era doar o idee pe care am testat-o alaturi de colegii din trupa TETA si cei dintr-o organizatie de tineret proaspat infiintata atunci - Consiliul Local al Tinerilor din Alexandria. Atunci cand am realizat ca nu e imposibil sa organizam un festival la nivel de judet si ca e chiar distractiv, de fapt, visele noastre au inceput sa fie mai indraznete.

Ne-am ambitionat sa organizam primul festival, cel judetean, pe care l-am numit „Sus cortina” pentru ca stiam deja de alte festivaluri de teatru in alte orase, cum ar fi Timisoara sau Brasov sau Arad. Pe unele dintre ele colegii mei deja le vizitasera - si multe dintre ele erau in limba engleza. Era ceva foarte exotic pentru Alexandria, dar ne-am dorit foarte mult sa avem si noi festivalul nostru, la noi acasa, in limba romana. Cred ca de aici a plecat totul. Ah - si de la plictiseala. Uneori, e cel mai bine sa te plictisesti - acolo incepe sa se manifeste creativitatea.

Un an mai tarziu, a avut loc prima editie Ideo Ideis. Îmi aduc aminte si figurile tuturor, pline de entuziasm si incantare, cand am convenit ca, dintre toate variantele vehiculate, acesta avea sa fie numele. Ideo Ideis. Înca mi se pare cea mai frumoasa idee la care am contribuit vreodata.

2. Cum a aparut ideea infiintarii Ideo Ideis Laboratorul?

Ideo Ideis Laboratorul a fost initial un departament in cadrul festivalului, departamentul de dezvoltare comunitara, care cuprindea atelierele Art&Play pentru copii, adolescenti si adulti. Era o sectiune a festivalului pe care am introdus-o timid, cu un atelier pentru copii si unul pentru parinti, dupa ce am terminat facultatea de psihologie, tocmai pentru ca imi doream ca astfel de activitati sa fie disponibile si pentru oamenii din Alexandria.

Acum 11-12 ani, conceptul de ateliere de dezvoltare personala era foarte nou si alexandrenii l-au intampinat cu un pic de reticenta initial. Dar sectiunea a crescut de la an la an, pana cand, in anii de pandemie, a devenit uriasa - avand o oferta de 20 de ateliere pe diverse teme, pentru oameni de toate varstele, totul organizat in aer liber, ca un manifest de normalitate si curaj in acelasi timp. Am avut in jur de 200 de participanti si ne-am dat seama ca e loc de si mai mult, si mai bine. Si nu doar noi am avut aceasta realizare - ci si autoritatile locale, care au sprijinit constant dezvoltarea festivalului.

3. Spune-ne mai multe despre Ideo Ideis Laboratorul - in ce consta si care sunt principalele obiective ale acestuia in comunitate? Se desfasoara pe perioada intregului an? Cui este adresat, cine sunt principalii beneficiari?

În 2022, atunci cand s-a finalizat renovarea Centrului Multifunctional pentru Tineri, Primaria Alexandria a lansat un proiect de finantare pentru activitati artistice si culturale dedicate tinerilor, iar asociatia noastra a aplicat si a castigat proiectul. Asa a aparut Ideo Ideis Laboratorul - Laborator de explorare personala si dezvoltare comunitara. Deocamdata, avem activitati care incep in vara si se incheie in luna decembrie - dar ne dorim sa-l extindem la un program continuu, care sa aduca publicului local ateliere, conferinte, spectacole si filme pe tot parcursul anului. Ne adresam publicului tanar, dar si oamenilor de toate varstele. Si eu, si echipa Ideo Ideis, credem ca este mare nevoie sa stergem granitele imaginare dintre copii, adulti si adolescenti si sa ne reunim in contexte de invatare si exprimare libera. Doar asa putem sa construim comunitati puternice si sanatoase - prin cooperare, pretuirea diversitatii si explorarea valorilor dupa care ne ghidam si a potentialului de dezvoltare personal si comunitar.

4. Colaborati constant cu aceiasi facilitatorii pentru ateliere? Cine sunt ei? Cum ii alegeti – pe ei sau tipurile atelierelor organizate?

În alegerile care tin de facilitatorii atelierelor am incercat un mix de talente locale - oameni tineri sau mai putin tineri, parte din echipa Ideo Ideis sau doar oameni crescuti in Alexandria, pe care i-am invitat sa revina acasa, de data asta dintr-o postura diferita, de mentor si facilitator de dezvoltare personala.

Alteori, am invitat oameni din diverse domenii profesionale - de la artisti la medici, filosofi si arhitecti - oameni care au povesti inspirationale si o experienta fascinanta in domeniul lor de activitate, tocmai pentru a le oferi copiilor si tinerilor din Alexandria ocazia de a interactiona cu cat mai multe modele pozitive. Întalniri cu oameni care muncesc cu placere si sens si care contribuie activ la schimbarile de care cu totii avem nevoie.

Fie ca vorbim de arte, civism, psihologie sau stiinte exacte - societatea noastra are nevoie de toate. Si toate folosesc creativitatea umana si libertatea de exprimare a oamenilor prin puterea lor creatoare. Asta vrem sa inspiram in participantii la atelierele si activitatile educationale pe care le organizam, asa ca ne uitam la oamenii care ne inspira, ne uimesc si ne motiveaza si pe noi.

5.La editia de majorat Ideo Ideis vor fi incluse in program si activitati specifice Laboratorului. Cum se armonizeaza ele cu intreaga tema de anul acesta – faci lumea sa semene cu tine? Si prin ce se diferentiaza de restul activitatilor din programul festivalului?

Laboratorul si Festivalul sunt evenimente similare, diferenta fiind doar de durata si public tinta. Festivalul aduce o multime de tineri din toata tara in Alexandria si ii trece printr-o experienta formatoare unica pentru devenirea lor - un fel de tabara intensiva de dezvoltare personala prin teatru si arte alaturate, la pachet cu imersia intr-o comunitate care te face sa-ti simti aripile crescand. Pentru publicul local, aceasta experienta nu e tocmai similara, dar sentimentul de mandrie, bucurie si entuziasm ca „se poate si la noi” e la fel de important pentru comunitatea locala, cum e festivalul pentru participanti.

Si sigur ca toti facem lumea sa semene cu noi - ca asa functioneaza psihologia relatiilor: ne oglindim in ceilalti si ceilalti se oglindesc in noi. Daca reusim sa ne inspiram si sa ne sprijinim reciproc, crestem impreuna. Daca ne concentram pe competitie si refuzam sa acceptam lucrurile care ne leaga si ne aseamana, cel mai probabil vom pierde niste timp luptandu-ne pentru putere si intaietate. La finalul cursei, insa, cei mai impliniti oameni sunt cei care descopera ca nu sunt singuri pe varful pe care au reusit sa-l escaladeze, ca au cu cine sa imparta entuziasmul si cunostintele castigate pe drum. Cam asa merg impreuna si Festivalul si Laboratorul - sprijinindu-se si completandu-se reciproc, pentru a creste cat mai mult comunitatea care se bucura de momentele acelea de conexiune autentica, emotie si descoperire.

Nu avem o reteta noua anul acesta, ci doar incercam sa facem cat mai bine tot ceea ce am invatat ca functioneaza si are sanse sa schimbe oamenii care participa doar prin puterea experientei directe: ateliere diverse, spectacole de teatru, concerte si discutii & dezbateri cu sens - chiar si atunci cand sunt in contradictoriu - care sa ne aduca mai multa lumina in prezent si in viitor, macar pe urmatorii cativa pasi.

6. Care sunt beneficiile emotionale/sociale etc. pe care le aduc atelierele de miscare si teatru pentru adolescenti? De ce sunt aceste activitati importante in dezvoltarea lor?

Beneficiile sunt greu de enumerat in cateva randuri - caci ele se intind pe toate palierele dezvoltarii personale si sociale, inclusiv profesionale ale tinerilor. Si nu doar pentru cei cu vocatie artistica, ci si pentru cei cu inclinatii catre zona stiintelor exacte sau a rigurozitatii ingineresti. Pe scurt, cred ca beneficiul principal este eliberarea de cel putin unele dintre prejudecatile autolimitative care decurg din experienta de a fi crescut si educat intr-o societate autoritara, inca imatura, injusta si plina de contraste si suferinta.

Daca ar fi sa ma gandesc la toate formularele de feedback pe care le-am citit de-a lungul anilor, participantii se descriu pe ei insisi dupa aceste experiente ca fiind mai confortabili in propria piele, mai liberi, mai sociabili sau mai deschisi, mai responsabili si mai curiosi, mai atenti la nevoile lor, dar si la cele ale oamenilor de langa ei, mai empatici si mai calmi. Practic, sunt mai pregatiti sa faca fata provocarilor de maine.

Cu totii avem nevoie sa ne desprindem de fricile si angoasele si ambitiile de zi cu zi, ca sa putem avea acces la o imagine de ansamblu mai complexa si mai aproape de adevarul nostru comun - al familiei, al trupei de teatru, al cuplului sau al grupului de apartenenta. Si cred ca pentru oricine exista beneficii in comuniunea culturala, in stergerea granitelor care ne separa si redirectionarea atentiei pe ceea ce putem imbunatati sau dezvolta in continuare, pentru noi si pentru ceilalti deopotriva.

7.Ce sfaturi/recomandari ai oferi parintilor ai caror copii/adolescenti sunt pasionati de teatru si dans? Cum pot sa isi dezvolte talentul in aceste domenii?

Parintilor le-as recomanda sa participe si ei activ, nu doar financiar sau cu incurajari & interdictii (da da, si interdictiile functioneaza uneori ca impuls). Ca sa poata fi modele pentru copiii lor, e sanatos sa se arate si vulnerabili, si dispusi sa experimenteze si sa greseasca. Sa-si confrunte teama de ridicol sau de expunere pentru a castiga o experienta noua, cu tot ce poate ea sa vina la pachet. Doar facand pasi in mai multe directii putem descoperi drumul acela care ne va placea in mai multe feluri decat putem banui sau putem spera.

Iar talentul nu e ceva ce e sau nu e. Nu e un dat - talentul e de fapt libertatea de a experimenta si de a explora. Daca nu stim sa o cultivam, ii vom simti lipsa in multe alte feluri: in anxietati si sentimente de lipsa de sens, stari depresive sau gandire pesimista, ganduri negre, nemultumire constanta si vise urate noaptea. Deja intram prea mult in domeniul tulburarilor psihologice, poate nu e cazul acum. Dar vreau sa subliniez inca o data ceva ce cred cu putere: arta si cultura asigura o plasa de siguranta pentru sanatatea mentala a oamenilor.

8. De cand s-a lansat in Alexandria Ideo Ideis Laboratorul si pana acum, care este impactul pe care ati observat ca l-ati avut in comunitate? În ce fel ai zice ca a contribuit la dezvoltarea ei?

Laboratorul s-a lansat abia din 2022, e devreme pentru orice fel de statistici relevante. Dar am observat ca locurile la ateliere se completeaza mai repede si ca participantii vin in numar mai mare la ateliere, chiar daca mai mereu lipseste cate cineva - si e si firesc, avand in vedere ca toate atelierele noastre sunt gratuite. Nu exista conditionarea banilor cheltuiti - e vorba doar de timpul investit si disponibilitatea de a veni in intampinarea necunoscutului cu ochii, mintea si bratele deschise.

Si in cazul evenimentelor cu public vedem o crestere a prezentei oamenilor in sala, dar cel mai important mi se pare ca oamenii se angajeaza mai frecvent si mai lejer in conversatii. Sesiunile de Q&A sunt, pentru mine, o oglinda foarte buna pentru felul in care participarea la activitati artistice si culturale le creste oamenilor apetitul pentru dezbatere si implicare directa. Lucrul acesta ma face sa merg mai departe cu incredere si speranta, dincolo de toate inimioarele si comentariile laudative din social media.

Iar daca e sa ma gandesc la impactul pe care l-a avut Ideo Ideis in acesti 18 ani, e suficient sa-mi amintesc ca cea mai mare parte a voluntarilor nostri nu erau nascuti inca in 2006. Iar acum, in epoca TikTok si a brandurilor scumpe, se agita sa intre in echipa si se mandresc cu ecusonul, tricoul si sacosa editiei de parca ar fi valuta - o valuta emotionala, pe buna dreptate. Suna amuzant, dar chiar e foarte emotionant.

Va rog sa puneti o poza cu echipa de organizare de la editia trecuta aici, la final, ca sa incerce si cititorii sa-si imagineze cum se simte sa faci parte din echipa asta minunata si sa plangi aplaudand ca s-a terminat inca o editie si nu-ti incapi in piele de bucurie si tristete in acelasi timp.
Ideo ideis voluntari 2022*Credit foto: Claudiu Popescu


*Credit foto principala: Lavinia Cioaca

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe