characters characters

Cum identifici si cum relationezi cu vampirii emotionali?

Propus de: SuntParinte.ro   |   03 octombrie 2013    |   1927 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Exista in viata fiecaruia dintre noi persoane care ne trezesc reactii emotionale neplacute, desi ne dorim sa nu se intample acest lucru. Poate fi vorba de persoane din cercul de prieteni, de colegi de munca sau de vecini pe care, dupa ce ii intalnesti, ajungi sa te simti obosit, deprimat, iritat, atacat, controlat sau manipulat. Psihologul Albert J. Bernstein numeste aceste persoane “vampiri emotionali” si ofera recomandari despre cum putem interactiona cu ei.  

Iata care sunt cele 5 tipuri de vampiri emotionali cu care  va puteti confrunta tu sau copilul tau si cateva “gloante de argint” cu care ii puteti rapune:

1. Narcisistul: aceasta persoana este grandioasa, isi da o mare importanta, cauta mereu atentia celorlalti si este “flamanda” de admiratie. Are un sarm aparte si este inteligenta.
Cum poti sa ii faci fata?
Bucura-te de calitatile acestuia, dar mentine-ti asteptarile realiste. Pentru ca se conduce dupa motto-ul “eu sunt pe primul loc”, nevoile celorlalti nu vor fi importante pentru acest “vampir”. Pentru a comunica si a te intelege cu acesta, important este sa ii arati ca nevoile tale ii vor aduce intr-un fel sau altul si lui, satisfactie.

2. Victima: crede ca toti cei din jur sunt impotriva sa, cere ajutorul celorlalti tot timpul si niciodata nu este vina lui atunci cand se intampla ceva neplacut (chiar si atunci cand este evident ca a contribuit la situatia neplacuta in care se afla). Are nevoie de atentia celor din jur
Cum poti sa ii faci fata?
Incearca sa nu te transformi in terapeutul acestui vampir. Daca iti doresti sa il ajuti, ofera-i modalitati prin care isi poate rezolva el problemele, nu incerca sa le rezolvi tu in locul lui. Ii poti oferi sprijin emotional si poti incerca sa il ajuti sa vada lucrurile in mod rational, insa daca simti ca nu reusesti, te poti distanta de situatie.

3. Cel care controleaza: are mereu o opinie despre orice chiar daca deseori nici nu stie exact despre ce e vorba. Crede ca stie ce anume este cel mai bine pentru tine si deseori te poate coplesi cu sfaturi si directive. Tendinta lui este de a-i domina pe cei din jur si de a-i desconsidera pe cei care nu gandesc la fel ca el.
Cum poti sa ii faci fata?
Atunci cand vorbesti, arata-te increzator in ceea ce spui si sustine-ti parerile cu fermitate. Exprima-ti nevoile si arata-te dispus sa nu fii de acord atunci cand e cazul. Evita sa intri in conflicte pornind de la diferenta de opinii si incheie discutiile prelungite cu calm si fermitate.

4. Criticul: simte o nevoie acuta sa te judece, sa “dea” in tine, sa critice tot ceea ce spui sau faci. Te poate face sa te simti mic si lipsit de importanta, fara valoare.
Cum poti sa ii faci fata?
Nu lua personal nimic din ceea ce spune. Incearca sa eviti o atitudine defensiva, insa exprima-ti aprecierea pentru lucrurile bune pe care le spune. Tine-i piept cu o doza mare de bunatate si generozitate. Daca devine prea obositor, nu ezita sa limitezi interactiunile cu aceasta persoana.

5. Instabilul: astazi se comporta cu tine ca si cum ai fi cel mai bun prieten, dupa care in urmatoarea zi te ataca fara nicio forma de remuscare. Pare a fi un carusel de emotii, trecand repede de la cele pozitive spre cele negative. Interactiunea cu aceasta persoana poate sa te lase confuz si te poti simti vinovat fata de el in legatura cu lucruri pentru care nu ai avea de ce sa te simti vinovat.
Cum sa ii faci fata?
Stabileste limite si focuseaza-te pe solutii. Evita sa iei o pozitie intr-o anumita situatie si sa iei partea cuiva. Orice ai face, nu te lasa cuprins de furie si paraseste situatia daca devine prea tensionata.

Iata si cateva semne dupa care poti sa iti dai seama daca ai dat peste un “vampir emotional”:
1.    Te simti obosit dupa o discutie cu acesta.
2.    Starea de spirit este una proasta.
3.    Te simti depresiv, anxios ori ai o parere proasta despre lume si despre tine.
4.    Cauti modalitati de a-ti restabili echilibrul emotional (deseori mananci chiar daca nu iti e foame sau simti nevoia sa dormi).
5.    Te simti sleit de puteri.

Una dintre cele mai frecvente recomandari privind persoanele dificile este evitarea lor. Daca nu iti doresti sa renunti la relatia cu ele, vei avea nevoie de diplomatie, rabdare si generozitate pentru a le face fata. Este important ca tu sa pastrezi o atitudine pozitiva in fata lor si sa fii pregatit pentru orice fel de situatie dificila de comunicare care poate aparea. Tu ai intalnit astfel de persoane dificile? Cum ai reusit sa relationezi cu ele?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe