characters characters

Copiii rebeli

Cum ii ajuti sa devina adulti de succes

Propus de: SuntParinte.ro   |   23 iunie 2017    |   7870 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copii rebeli
Majoritatea copiilor au din cand in cand momente in care se revolta impotriva regulilor, incercand sa le negocieze si de asemenea, majoritatea au in adolescenta o perioada in care incearca sa se elibereze de sub influenta si autoritatea parintilor. Asemenea momente sunt normale si necesare dezvoltarii copiilor.

Dar mai exista si copiii care sunt rebeli tot timpul: acasa, la scoala, in grupul de prieteni. Sunt cei care in clasa intrerup frecvent profesorul, refuza in mod constant sa coopereze, pun sub semnul intrebarii tot ce li se preda, sunt imuni la pedepse si sanctiuni si in general, poarta eticheta de elevi dificili. Parintii lor pot fi ingrijorati in legatura cu viitorul copiilor, mai ales daca nerespectarea regulilor la scoala ii duce aproape de situatia de esec scolar sau abandon. Dar cand adultii din jur observa calitatile copiilor rebeli si le scot in evidenta in interactiunea cu acestia, evolutia copiilor va fi una pozitiva.

Iata care sunt in general motivele pentru care copiii se comporta rebel

  • negarea autoritatii parintilor- ca modalitate de a-si exercita propria independneta
  • testarea limitelor- pentru a se identifica pe sine
  • nevoia de a atrage atentia parintilor, chiar si pe cea negativa
  • mecanism defensiv- atunci cand copilul se simte anxios sau speriat
  • dezvoltarea creierului- pe masura ce trec anii, creierul copiilor devine tot mai complex, iar comportamentele de asumare a riscurilor cresc

Cum este bine sa interactionezi cu un copil rebel?

Incearca sa intelegi motivele pentru care copilul tau incalca regulile. Unele forme de rebeliune apar  din dorinta de a testa limitele si regulile. Alteori, atunci cand se repeta in mai multe contexte, comportamentele rebele sunt rezultatul trasaturilor de personalitate ale copilului tau: unii copii se nasc cu tendinte mai puternice de a pune la indoiala autoritatea, cu o nevoie ridicata de a primi atentia celor din jur si cu o vointa puternica (numita de cei din jur deseori “incapatanare”).

Evita sa iei comportamentele personal

Atunci cand rebeliunea copilului tau este pur si simplu rezultatul personalitatii sale, este important sa iti amintesti ca intentia sa nu este de a-ti face tie probleme. Ci pur si simplu, se manifesta astfel in mod natural.

Descopera calitatile din spatele rebeliunii si orienteaza-le catre scopuri benefice

Deseori, copiii rebeli au un simt al umorului dezvoltat, sunt dezinvolti, perseverenti, veseli, au farmec si stiu sa mentina atentia unui public. Alteori, tendinta lor de a nu respecta regulile este insotita de dorinta de a-si urma o pasiune atat de puternica incat motivatia scolara scade in mod semnificativ. Cand copiii rebeli sunt ajutati de adultii din viata lor sa isi foloseasca aceste talente in modalitati pozitive din punct de vedere social, se poate observa o evolutie armonioasa a acestora. Cadrele didactice la clasa si parintii acasa au rolul de a oferi copiilor ocazia de a-si folosi calitatile in mod constructiv: orientandu-i catre cursuri extrascolare potrivite aptitudinilor lor si interactionand cu ei nonviolent, astfel incat interactiunile sa nu devina conflictuale.

Iti poti ajuta copilul sa devina explorator in mod constructiv daca:

  • ii permiti si il incurajezi sa adreseze intrebari
  • manifesti interes fata de ceea ce il intereseaza
  • incerci sa afli ce isi doreste de la viata
  • incurajezi un climat in care sa aiba loc o comunicare si un schimb relaxat de idei si valori

Atunci cand copiii rebeli sunt indrumati sa isi puna in valoare aptitudinile si calitatile, pot ajunge la maturitate lideri carismatici si oameni de succes, ajutati de independenta si perseverenta lor.

*Sursa foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Citeste si:

Copiii neascultatori devin adulti de succes


Zece lucruri care ii indeparteaza pe adolescenti de parintii lor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe