characters characters

Controlul furiei

Feluri sanatoase de a-ti exprima furia

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 octombrie 2017    |   2420 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

controlul furiei
Furia are rolul sa ne comunice ca ceva important pentru noi nu a decurs asa cum voiam. Furia apare cand ne sunt incalcate drepturile sau cand nevoile ori dorintele noastre nu sunt implinite. Din aceasta perspectiva, furia ar trebui sa ne energizeze sa actionam pentru a corecta situatia. Insa de multe ori, actiunile pe care le facem influentati de furie nu fac decat sa ii indeparteze pe cei din jur.

Moduri mai putin eficiente prin care ne exprimam furia:

  • Violenta verbala sau fizica: tonul ridicat al vocii, insulte sa amenintari, iar in cazuri extreme, agresiuni fizice
  • Atitudinea pasiv-agresiva: comentarii aparent inocente, dar care pot fi interpretate negativ, intarzieri voluntare, refuzul de a comunica, atitudine negativa sau incapatanarea de a continua anumite discutii doar cu scopul de a irita interlocutorul sunt exemple de comportamente pasiv-agresive.

Aceste doua modalitati de a-ti exprima furia au efectul de a-i indeparta pe cei din jur si nu ajuta la gasirea unei solutii pentru problema cu care se confrunta. Exista si alternative mai eficiente.

Iata cum poti sa iti exprimi furia in mod sanatos:

Fii constient de ceea ce se intampla.

Daca iti dai seama ca incepi sa te enervezi, ia o pauza. Atunci cand esti furios, nu te poti gandi la nimic altceva, iar logica nu functioneaza. Cauta sa reduci din intensitatea emotiilor fiindca numai asa vei putea sa comunici eficient. Respira, fa o plimbare, distrage-ti atentia cu ceva ce iti place, mediteaza, uita-te la un film sau fa putina miscare.

Intelege-ti emotiile.

Cauta sa intelegi ce anume te-a enervat. In spatele furiei se ascunde de multe ori tristete, dezamagire sau respingere. Deseori suntem frustrati in legatura cu o persoana sau o situatie, dar in realitate ne deranjeaza durerea, respingerea sau tristetea. Dupa ce ai descoperit emotia din spatele furiei, vei putea sa o comunici cu adevarat.

Verifica daca ii invinovatesti in mod nedrept pe ceilalti

Este foarte usor sa dai vina pe situatie sau pe o anumita persoana pentru ceea ce simti. Sa presupunem ca ti-e foame, esti obosit, stresat sau nemultumit de modul in care merge relatia de cuplu. Aceste emotii iti apartin in totalitate. Poti cere ajutorul altor persoane pentru a imbunatati situatia care te nemultumeste, dar nu poti sa ii invinovatesti pentru emotiile pe care le simti.

Fii curios.

Concentrandu-te pe ce anume te face sa fii furios sau frustrat inseamna a ramane concentrat doar pe tine insuti. Cand furia ne este trezita de alti oameni, este util sa le punem intrebari despre motivatiile acestora. In loc de reprosuri sau agresivitate, foloseste intrebari sincere pentru a afla care au fost motivele care au stat la baza comportamentului persoanei respective. Cei mai multi oameni nu isi propun sa ii enerveze in mod voluntar pe cei din jur. Furia noastra este deseori trezita de neintelegeri sau de interpretari gresite ale unor situatii. Acest lucru este valabil si pentru relatia cu copilul tau.

Da dovada de compasiune.

Atunci cand faci loc si punctului de vedere al celuilalt,permiti comunicarii sa aiba loc intre voi. In acest mod arati respect si consideratie pentru gandurile, emotiile si actiunile celuilalt.

Astfel vei reusi sa stabilesti o relatie de comunicare, incarcata de compasiune si empatie. Astfel, cresti sansele pentru gasirea unei solutii. In caz contrar, reactionand agresiv, nu vei face decat sa ii trezesti o reactie de aparare.

Invata sa comunici.  

Este important sa poti comunica eficient ceea ce simti si gandesti, dar la fel de important este sa intelegi ce simte si gandeste persoana care ti-a trezit furia. Si in relatia cu copilul tau, a reusi sa afli si sa intelegi corect felul in care gandeste acesta este esential pentru a evita conflictele si a ajunge la compromis.

Tu cum iti exprimi furia?

*Sursa foto: Pixabay.com

Citeste si:


Managementul furiei pentru parinti


Rolul emotiilor

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe