characters characters

Cele mai frecvente regrete la sfarsitul vietii

07 martie 2014    |   1000 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


Sursa foto: Flickr.com

Studii realizate asupra persoanelor aflate aproape de sfarsitul vietii arata ca oamenii au regrete asemanatoare in ceea ce priveste modul in care si-au trait viata. S-a vorbit recent despre cele mai frecvente regrete ale oamenilor la sfarsitul vietii. Pentru ca nu este un subiect tocmai usor de abordat, mai ales cu copiii, iata o lista cu cele mai frecvente regrete ale oamenilor despre care ai putea vorbi cu copilul tau in incercarea de a-l pregati sa-si traiasca viata de adult fara a le resimti.


“Nu mi-am trait viata asa cum am crezut eu de cuviinta, ci in functie de ce isi doreau ceilalti oameni de la mine.” Acesta este cel mai frecvent regret care apare in randul oamenilor. Ideea ca nu ti-ai implinit propriile vise pentru ca ai facut ceea ce au asteptat ceilalti de la tine inseamna o gama larga de emotii negative.

Recomandare: Realizeaza o lista cu visele pe care le ai si pe care ai dori ca la un moment dat sa ti le implinesti. Este important sa iti trasezi si niste limite temporale. De exemplu: pana la sfarsitul anului mi-as dori sa iau cursuri de dans; iarna aceasta imi doresc sa invat sa ma dau cu placa; vreau ca pana la sfarsit de an sa escaladez un munte etc. Poti face aceasta lista impreuna cu copilul tau, lasandu-i libertatea de a alege ce va scrie pe propria lista. Veti fi astfel mai motivati de a va atinge scopurile si ii vei oferi copilului un model pozitiv. De asemenea, este important sa vorbesti cu copilul tau despre profesia pe care doreste sa si-o aleaga si sa ii oferi sprijinul tau pentru a reusi, chiar daca nu este o alegere pe care ti-ai dori-o tu.


“Mi-as dori sa nu fi lucrat atat de mult” este un regret care apare in randul celor ce au pus dintotdeauna munca pe primul plan si au uitat de propria persoana.

Recomandare: Acest regret te poate privi mai mult pe tine decat pe copilul tau. Asadar, ofera un exemplu copilului tau, pentru a-l invata ca se poate mentine un echilibru intre cariera si familie. Gandeste-te care sunt lucrurile si persoanele importante din viata ta. Gandeste un program zilnic, saptamanal si lunar in care sa incluzi pe langa munca si studiu, alte domenii de interes care iti fac placere, te ajuta sa te destinzi si sa iti intaresti relatiile cu cei dragi.


“As vrea sa fi avut curajul sa imi exprim sentimentele. Ne indragostim insa nu avem curajul sa spunem ce simtim, ne deranjeaza anumite lucruri la cei din jur, dar nu le spunem de teama de a nu-i rani. Care e consecinta? Un grad ridicat de frustrare si chiar afectarea relatiilor cu cei fata de care nu ne deschidem emotional.

Recomandare: Gandeste-te de fiecare data care este cel mai rau lucru care s-ar putea intampla daca am spune ceea ce gandim si ce simtim. Pe de alta parte, a alege sa nu spui ce simti inseamna a trai o viata care nu este autentica, a nu iti pune in valoare potentialul si a nu-i lasa pe cei din jur sa te cunoasca cu adevarat. Invata-l pe copilul tau sa isi exprime emotiile si sentimentele intr-o maniera acceptabila si accepta-i emotiile, chiar si pe cele negative. Incurajeaza-l sa traiasca o viata in care ceea ce gandeste, ceea ce simte si ceea ce face si spune sunt in armonie.


“Mi-as dori sa-mi fi permis sa fi fost fericit.”Invatam destul de tarziu ca a fi fericit inseamna a alege sa fii fericit. Ne spunem frecvent ca vom fi fericiti atunci cand se va intampla ceva ce ne dorim sau cand obtinem lucrurile pe care ni le dorim. Pana atunci, insa nu ne dam voie sa fim fericiti. Desigur, exista oameni cu o dispozitie emotionala pozitiva mostenita genetic, dar exista si oameni care aleg in mod constient sa se bucure tot timpul de viata, sa aprecieze lucrurile si oamenii din jur, care fac eforturi pentru a trai experientele despre care stiu ca ii va face fericiti sau impliniti.

Recomandare: Din cand in cand e bine sa iesi din zona ta de confort si sa incerci lucruri noi, sa accepti provocari si sa indraznesti sa faci ceea ce poate nu te-ai fi gandit vreodata. Este bine sa inveti sa te orientezi catre activitatile, oamenii si locurile care te fac fericit, care contribuie la starea ta de bine si sa inveti despre ce inseamna fericirea. Vorbeste despre aceste lucruri cu copilul tau pentru a-l ajuta sa descopere ce il face fericit.


Mi-as fi dorit sa petrec mai mult timp cu prietenii si cei dragi. Cu toate ca in lista de telefon sau de Facebook avem o multime de “prieteni”, nu stim ce inseamna de fapt prietenia pentru ca nu exploram acest tip de relatie la maxim.

Recomandare: A avea prieteni inseamna a-i cunoaste mai mult, a-ti explora propriile sentimente, a trai senzatii diferite si noi. Acorda timp si prietenilor, insa aminteste-ti ca acestia nu inseamna doar cluburi si distractie. Profita si exploreaza relatiile de prietenie cu tot ceea ce iti ofera ele.


Pe langa aceste regrete mai sunt si altele trecute in cateva categorii:

  1. Educatia: oamenii regreta ca nu au invatat suficient – fie nu au urmat anumite cursuri, fie nu au depus suficient efort la scoala;
  2. Cariera: faptul ca nu si-au urmat visele in a face o cariera intr-un domeniu care le-a placut cu adevarat (au ales ceva mai practic si mai convenabil din punct de vedere financiar);
  3. Relatiile romantice: casatoria cu persoana nepotrivita, insuficient efort depus pentru ca relatia sa functioneze mai bine, actiuni care l-au ranit pe partener etc.
  4. Parenting: unii isi doresc sa fi petrecut mai mult timp cu copiii lor, altii regreta ca s-au dedicat mai mult carierei sau ca si-au impiedicat copiii sa faca ceea ce si-au dorit si i-au determinat sa le urmeze visele lor de parinti;

Eleanor Roosevelt spunea: “scopul vietii este sa o traiesti, sa gusti din fiecare experienta pe care ti-o ofera, fara a-ti fi frica de experientele noi prin care poti sa treci”. Tu ce regrete vrei sa eviti sa ai la sfarsitul vietii?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe