characters characters

Cupa optimismului

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2010    |   2266 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

cupa optimismuluiCopilul tau a venit suparat de la scoala. Cum il ajuti sa treaca peste situatia dificila? Cu un strop de culoare. Iata o activitate pe care poti sa i-o propui copilului cand este trist din diverse motive si prin care il poti invata ce inseamna optimismul
 

 

 

 

 

 

 

De ce ai nevoie?

  • un vas transparent
  • apa
  • acuarele
  • pensula
  • o hartie alba A4

Cum se realizeaza cupa optimismului?

1. Discuta cu copilul tau despre situatia care l-a intristat.

2. Notati pe foaia de hartie toate gandurile care ii trec prin minte despre situatia respectiva. Incearca sa il ajuti sa-si reaminteasca toate detaliile situatiei, astfel incat sa isi poata aminti gandurile din acel moment.

3. Analizati apoi fiecare emotie sau gand trecut pe foaie si cautati impreuna ganduri care sa fie in antiteza cu cele care i-au fost trezite de situatia prin care a trecut. De exemplu: “Doamna invatatoare sigur are ceva cu mine, de aceea mi-a dat o nota mai mica decat meritam.” este gandul negativ care l-a facut sa se simta furios si pe care l-ar putea inlocui cu: “Poate eu m-am supraevaluat.” sau: “Daca o sa invat mai bine pentru data viitoare, voi lua o nota mai buna.”.

4. Dupa ce ati identificat cate un gand pozitiv pentru fiecare gand negativ, cere-i copilului tau sa aleaga o culoare care ii place foarte mult din paleta existenta in acuarelele lui.

5. Realizati un mic experiment. Spune-i ca veti “turna” toate gandurile pozitive in vasul cu apa. Citeste pe rand gandurile pozitive si adauga de fiecare data o picatura de culoare in paharul cu apa. Pentru fiecare gand pozitiv aduceti un plus de culoare in “cupa optimismului”. Incet-incet, apa se va colora in nuanta preferata de copil.

6. Vorbeste-i apoi despre optimism. Ii poti spune ca in orice situatie dificila s-ar afla, exista de fiecare data o perspectiva pozitiva asupra acesteia, pe care o poate identifica daca isi propune acest lucru. Gandurile pozitive, precum cele pe care le-ati identificat voi, dau nastere la emotii pozitive, care te ajuta sa faci fata situatiei mai bine.

7. Asa cum apa se coloreaza in functie de cantitatea de culoarea pe care o picuram, la fel si starile noastre sufletesti se vor “colora”, transformandu-se din tristete si neputinta in veselie si entuziasm.


Tu cum l-ai invatat pe copil despre optimism?




Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu