characters characters

Cum aduce Mos Craciun cadouri inspirate

Propus de: Mihaela Zaharia   |   18 decembrie 2012    |   4132 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Mos CraciunVin iar Sarbatorile si din ce in ce mai des am senzatia ca mi se aprinde in cap o luminita care bipaie: Cadouri! Cadouri! Cadouri! Cadouri pentru partener, pentru parinti, pentru familia extinsa, pentru prieteni, pentru profesori, pentru colaboratori si fireste, pentru copii! Iar pentru copii, lista e luuunga.



Si bineinteles ca eu stiu cel mai bine ce isi doresc copiii. Oare ce nu isi doresc??? Anul asta e cu bucluc. Pentru ca ... ne-am pus cablu. Am zis ca reusesc  eu sa ii invat sa se uite doar un timp limitat la televizor, insa intre timp mi-am dat seama ca nu asta e problema. Problema nu e ca se uita  la desene animate, ci ca se uita si la ce e intre ele, adica... la reclame. Asa ca lista lor de Mos Craciun a devenit foarte lunga. Dar ca sa nu ma zapacesc si mai tare am ales sa tin cont de dorintele lor de dinainte... cand fiu-miu imi desena pe flipchart ce fel de racheta vroia si nu-mi spunea in fiecare zi o alta marca de jucarie auzita la televizor.

De regula, cadourile mari le aduce Mos Craciun. Care fiindca e batran nu poate sa care decat unul, asa ca in lista pentru el dorintele trebuie puse in ordinea prioritatilor. Tin minte anul in care fetita mea a vrut si un laptop de jucarie si Alba ca Zapada de 1 m, dar cum Mosul  nu aducea decat un cadou, a ales papusa. Surpriza, pentru mine, a venit  anul urmator cand am intrebat-o iar pe fiica-mea ce isi doreste de Mos Craciun si s-a uitat la mine mirata: „Cum ce? Doar stii de anul trecut, laptopul!” Asa ca Mos Craciun a avut o singura optiune  si a adus laptopul.

Referitor la criteriile de alegere, unul dintre ele se refera la interesele copiilor. Baietelul meu nu e incantat de haine, asa ca orice haina cu oricate masini are pe ea nu e un cadou complet, eventual e doar un bonus la un cadou care trebuie sa aiba o masina, ceva de construit sau mai nou, ceva legat de spatiu. Asa ca acum pe lista lui se afla o racheta lego, o masina care se suie pe pereti si niste piese de construit. Anul trecut a primit piese de lemn din care a facut casute foarte frumoase.  Fetita mea e bucuroasa si daca primeste hainute (cat mai de printese) , e fan animale si Japonia, asa ca orice se incadreaza in aceste categorii e binevenit. Mai viseaza o valiza roz pe care stie ca tot Mos Craciun i-o va lua intr-un an. Anul acesta va primi doar o gentuta inspirata tot de la TV pe care si-o doreste pentru ca se coloreaza cu carioci, dar motivatia mea e sa ii incapa in ea cartile cu care merge la cursul de engleza pentru ca ghiozdanul e prea mare si alte posetute sunt prea mici.  Si era sa uit: se adauga orice este cu surprize, mai ales daca e dulce!

In afara de interesele lor, un criteriu de care tin seama este sa fie si utile si sa invete ceva din ele, dar nu in proportie foarte mare. Cand unele lucruri indeplinesc criteriul educativ aproape 100%, atunci ele nu mai sunt luate pe post de cadou. Cartile de activitati, cartile de citit, de invatat limbi straine, culegerile si revistele de la scoala, CD-urile interactive sunt luate atunci cand consider ca e necesar. Uneori le cumpar impreuna cu ei, alteori cautam, dam comanda impreuna si le asteptam, uneori le iau doar eu si pentru ei e o surpriza, dar nu e un cadou pentru o ocazie anume. Pana si Ipadul a fost luat sa o ajute pe fiica-mea la matematica prin niste jocuri, atunci cand a avut nevoie, desi prin investitie s-ar fi incadrat usor la categoria de super-cadou! De asemenea, tot ceea ce e in categoria sport ne e util in grad ridicat, adica ne trebuie, deci nu a fost considerat cadou:  role, biciclete, trotinete, rachete de tenis, costum de aikido, costum de ski, etc. Anul trecut insa tot am avut o problema: a trebuit sa explic de ce n-a venit Mos Craciun la serbarea unuia dintre copii si pentru ... celalalt. Nu venise nici in ceilalti ani pentru nici unul din fratii veniti la serbare, dar uite ca acum un an mosul a dat un cadou in plus unei surioare mai mari, asa cum era si fetita mea, insa ei nu. Iar mirarea a fost foarte mare ... mai ales ca fetita care primise cadou fusese prietena ei cea mai buna in timpul gradinitei, tocmai se regasisera la serbarea de Craciun a fratilor mai mici unde au stat doar una langa alta, iar la sfarsit mosul a dat un singur cadou celeilalte fetite. A venit la mine cu lacrimi in ochi spunandu-mi: „Mosul a uitat de mine!!!” Ups, de unde sa stiu eu ca alti parinti aduc cadouri de acasa pentru fratii prezenti la serbare?  Noroc ca aveam in portbagaj cadoul pe care il aducea Mos Craciun la bunici, l-am pus in punga si i l-am dat spunandu-i ca n-am cautat noi bine in punga fratiorului ei ....  asa ca pana la urma s-a bucurat. Anul asta nu mai vreau sa trec prin aceeasi experienta, asa ca am platit mosului la serbare cadoul si pentru celalalt frate ca sigur o sa ma duc cu amandoi. Si ca sa nu se repete pentru altii, le-am povestit si celorlalti parinti patania mea in caz ca vor sa faca la fel.

Ca urmare, inca ma bucur de perioada in care copiii mei cred in Mos Craciun si sper sa mai tina putin. Apoi, probabil ma voi bucura de a lua cadouri impreuna cu fiecare dintre ei pentru ... celalalt ... daca vor reusi sa pastreze secretul ca un adevarat Mos Craciun.

Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 13 ani, trainer de 9 ani si mamica de 8 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a II-a si de 6 ani pentru baietelul meu, elev in noua clasa pregatitoare.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.

 

Iti recomandam sa citesti si:
Cum alegi cadoul de Craciun pentru copil
Traditiile si obiceiurile de Craciun

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe