characters characters

Trecerea la ora de iarna: Cum ii ajutam pe cei mici sa se adapteze

Propus de: Mona Ciurezu   |   28 octombrie 2016    |   1505 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

trecerea la ora de iarna
Desi poate parea un eveniment minor, schimbarea orei are repercursiuni asupra celor mici. Si nu doar asupra lor. Intreaga familie resimte intr-un fel sau altul aceasta schimbare.

In fiecare an, în ultima sambata a lunii octombrie, ceasurile se dau inapoi, ora 4.00 devenind ora 3.00. Este o practica comuna in multe tari europene, printre care si Romania, dar si in SUA. Scopul ei este de a beneficia din plin de lumina soarelui si de a reduce consumul de energie electrica, odata cu scaderea duratei zilei. Astfel, in acest an, 30 octombrie, va fi cea mai lunga zi, avand 25 de ore.

La fel ca adultii, copiii pot fi afectati de acest episod in mod diferit, unii mai pregnant decat altii. Ideea esentiala este ca schimbarea orei va da peste cap, pentru o perioada de timp, programul obisnuit. Cum putem preveni oboseala si iritabilitatea astfel generate?

Exista doua abordari pe care le putem lua in calcul:

Trecerea directa

Copiii cu varsta peste 2 ani se acomodeaza mai usor la schimbari, asa incat putem urma rutina obisnuita a zilei, facand din mers adaptarile necesare in ceea ce priveste orarul de masa, somn si celelalte activitati. Asadar, in duminica cu pricina vei face ceea ce faci in mod obisnuit, numai ca vei respecta noile ore.

Trecerea graduala

Aceasta abordare este potrivita pentru copiii sub 2 ani, care nu se adapteaza foarte usor la schimbari. Strategia nu e complicata, dar trebuie urmata cu atentie si rabdare.

Cu o zi inainte de schimbarea orei, muta somnul de zi si de noapte ceva mai tarziu. Somnul de zi poate fi inceput cu 15 minute mai tarziu decat de obicei, iar ora de culcare de seara chiar si cu o jumatate de ora peste programul obisnuit. Foloseste-ti intuitia si nu-ti lasa copilul sa devina epuizat si sa piarda astfel fereastra de somn, cand corpul secreta melatonina si se poate odihni cel mai bine.

Daca totusi consideri ca ii va fi greu sa se adapteze intr-un timp atat de scurt, poti face ajustarile cu cateva zile inainte de schimbarea propriu-zisa a orei, mutand orele de somn mai tarziu cu cate 15 minute la fiecare 2-3 zile.

Sfaturi generale:

1. Duminica dimineata si, uneori, cu cateva zile sau saptamani dupa schimbarea orei, copiii se pot trezi mai devreme. Nu este indicat insa ca ei sa-si inceapa ziua inainte de 6 am. Daca intarziem expunerea la stimulii luminosi, vizuali si auditivi contribuim la reglarea ceasului biologic si la o adaptare mai usoara.Te pot ajuta in acest sens jaluzele portabile Black Out.

2. Incearca sa te apropii cat mai mult de programul normal, incepand de duminica. Ne referim la ora de masa si la cea de somn. Daca insa cel mic este epuizat, este in regula sa-l lasi sa mearga la somn cu 15 minute mai devreme ca de obicei.

3. Este important sa pastram aceeasi ora de trezire dimineata, iar intre weekend si restul zilelor din saptamana sa nu avem o variatie mai mare de 45 de minute. Astfel ne vom pastra energia si vom adormi usor seara, bucurandu-ne de un somn de calitate. In cazul adultilor, este nevoie de o perioada de adaptare la noua ora cuprinsa intre 3 si 7 zile, in functie de flexibilitatea bioritmului fiecarei persoane.

*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/adwriter/246965595/


logo bebe doarmeMona Ciurezu este Psiholog si Consultant Specialist in somnul copilului si al adultului. De 3 ani si jumatate, prin site-ul www.bebedoarme.ro, ofera sfaturi parintilor care vor sa-si ajute copiii sa doarma mai bine. Nu in cele din urma, este parinte pentru doi copilasi minunati.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Programul de somn al copiilor in vacanta
    Programul de somn al copiilor in vacanta
    28 iulie 2022   

    Somnul copiilor este esential pentru starea lor de bine, din punct de vedere fizic si emotional. Cu cat se odihnesc mai bine, cu atat copiii se dezvolta mai armonios si se bucura mai mult de fiecare experienta traita

  • Ritualul de seara la copii
    Ritualul de seara la copii: Inca o poveste! 
    29 noiembrie 2019   

    Povestile au rolul lor bine stabilit in dezvoltarea copiilor, insa ce te faci cand povestea de seara il entuziasmeaza atat de mult pe copil incat somnul acestuia „zboara”, iar el mai cere o poveste? Si apoi inca una si inca una...Pana cand ora de culcare se amana mai mult decat ti-ai dori?

  • Teroarea nocturna la copii
    Diferenta dintre cosmaruri si teroarea nocturna la copii
    06 noiembrie 2019   

    Cand copilul striga sau plange in somn, este inspaimantat, dar nu reactioneaza la interventia ta, inseamna ca a avut un episod de teroare nocturna.

Mai multe