characters characters

Traditii de Anul Nou in familie

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 decembrie 2022    |   641 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

traditii de anul nou in familie
Cum incheiem in familie inca un an? Exercitiile de reflectie, recunostinta pentru toate lucrurile pozitive care ni s-au intamplat si reflectia asupra lectiilor pe care le-am invatat in momentele dificile sunt cateva feluri de a constientiza cat mai mult felul in care am evoluat in acest an. Ce traditii de familie puteti adopta pentru Anul Nou? Iata cateva idei.

Citeste si:


Un alt fel de rezolutii de Anul Nou


Traditii de familie pentru Anul Nou


Traditii de familie pentru Anul Nou


Exercitiul de apreciere

Inainte de Anul Nou, fiecare membru al familiei scrie pe un biletel pentru fiecare membru al familiei in parte, raspunsurile la urmatoarele intrebari:

  • Ce calitati pe care le apreciez la tine:...
  • In ce momente mi-ai fost alaturi in acest an:...
  • Momentele cele mai placute petrecute impreuna in acest an:...

Este un exercitiu care ii ajuta pe cei dragi sa se simta apreciati si care poate aduce mai aproape intreaga familie. Desigur, si parintii vor raspunde la aceleasi intrebari despre copii.

Reactii si cereri

Acest exercitiu este diferit fata de cel de mai sus si se refera la lucrurile pe care fiecare membru al familiei ar vrea sa le vada schimbate in anul urmator. Resentimentele si frustrarea se cumuleaza in timp, daca membrii familiei nu sunt incurajati sa isi exprime emotiile si sa ceara comportamente sau actiuni diferite din partea celor din jur. Fiecare membru al familiei are acest drept, inclusiv copiii. Iata cum puteti face acest exercitiu. Completati pe o foaie de hartie urmatoarele fraze: 

"M-am simtit (emotie)... atunci cand ai (actiune sau comportament)...As aprecia daca pe viitor, vei (actiune sau comportament)...".

Iata un exemplu: "Ma simtit neapreciata/frustrata atunci cand nu ma ajuti sa fac ordine in sufragerie. As aprecia daca pe viitor am face acest lucru impreuna."


Acest exercitiu functinoeaza daca:

  • in cererile formulate sunt evitate critica, judecatile sau agresivitatea verbala
  • persoana care formuleaza cererea accepta faptul ca aceasta nu va fi in mod obligatoriu respectata de persoana careia ii este adresata
  • sunt evitate justificarile, comentariile sau discutiile despre comportamentele care au deranjat alti membri ai familiei.


Scopul exercitiului este doar de a permite exprimarea unor emotii si preferinte catre alte persoane, nu de a stabili cine a gresit si cine are dreptate sau care sunt in general defectele sau obiceiurile neplacute ale altor persoane. Realizat cu relaxare si deschidere, acest exercitiu poate ajuta evitarea conflictelor in familie in anul viitor.


Anul care se incheie in imagini

Daca vreti sa incercati un exercitiu mai artistic, puteti crea un tablou sau un colaj al anului care se incheie. Pentru familiile care prefera o abordare si mai simpla, exista si optiunea de a alege fotografii de familie care sa reprezinte anul care se incheie pentru a le printa si a le inrama.

Puteti crea un tablou impreuna, intreaga familie, sau fiecare membru al familiei poate picta pe o panza de dimensiuni mai mici, urmand sa grupati apoi impreuna tablourile. Il poti ajuta pe copil sa realizeze aceasta activitate indemnandu-l sa se gandeasca la evenimentele cele mai importante din acest an, la simboluri care se potrivesc anului care se incheie sau la emotiile pe care le-a trait in momentele importante din acest an.


Lectiile pe care le-am invatat

Pentru majoritatea dintre noi, fiecare an aduce si provocari, momente cu adevarat dificile sau dureroase sau lectii intense de viata. Si pentru cei mici, provocarile, obstacolele sau greselile pe care le fac pot fi lectii valoroase.

Puteti normaliza aceste experiente dificile vorbind despre lucrurile pe care le-ati invatat din ele. Desigur, nu toate subiectele vor fi potrivite pentru a le discuta impreuna cu copiii, asa ca poti explora acest subiect si separat. Insa multe subiecte pot fi explorate in prezenta copiilor, care pot invata din experienta parintilor: limitele interpersonale in familie, consecintele unui stil de viata nesanatos, neglijarea relatiilor sociale, lipsa comunicarii sau comunicarea ineficienta in familie sau la locul de munca etc. Lectiile pe care le invatam din momentele dificile sau neplacute ne pot inspira sa avem un an nou mai bun si sa construim obiceiuri care ne ajuta sa facem alegeri mai bune.


Lucrurile care m-au surprins

Care sunt surprizele placute si mai putin placute din anul care se incheie? Poate unele experiente au fost mai usoare sau mai dificile decat ati anticipat, poate unele persoane v-au sarit in ajutor in mod neasteptat sau poate solutii in care nu aveati incredere au functionat in depasirea problemelor cu care va confruntati. 


Lucrurile care ne surprind ne invata ca asteptarile sau predictiile noastre nu sunt intotdeauna corecte si ne ajuta astfel sa pastram un nivel relativ de flexibilitate cognitiva si modestie. De aceea, cand reflectam asupra lucrurilor surprinzatoare, invatam, in mod implicit, sa ne detasam de convingerile inflexibile si sa privim lumea din jur cu mai multa deschidere.


*Sursa foto: Freepik.com 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ziua Culturii Nationale in familie
    Cum puteti petrece in familie Ziua Culturii Nationale
    15 ianuarie 2024   

    Pe 15 Ianuarie, ziua de nastere a poetului national Mihai Eminescu, sarbatorim si Ziua Culturii Nationale. Cum poti marca aceasta zi in familie? Iata cateva idei.

  • Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
    Voi ce faceti de Ziua Copilului? 1 iunie cu filme de 10 la Cinema City
    30 mai 2023   

    Ocazie unica de a vedea înaintea tuturor Spider-Man: Across the Spider-Verse, plus multe alte animații, la preț special pentru toată lumea

  • Ziua Limbii Romane
    Ziua Limbii Romane. Cum ii invatam pe copii sa vorbeasca corect
    31 august 2022   

    Ziua Limbii Romane este sarbatorita in fiecare an pe 31 august, incepand din anul 2011, prin evenimente culturale si educative diverse, care au rolul de a ne aminti bucuria de a citi, a comunica si a crea in limba noastra. Iti propunem sa sarbatorim Ziua Limbii Romane descoperind cateva lucruri mai putin cunoscute despre aceasta si explorand feluri in care ii putem ajuta pe copii sa invete sa vorbeasca corect de la cele mai mici varste.

Mai multe