characters characters

8 lucruri pe care este bine sa le stie copilul despre reclame

Propus de: SuntParinte.ro   |   25 februarie 2010    |   7596 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Parcurge in minte traseul pe care mergi in fiecare zi de acasa si pana la scoala, impreuna cu copilul tau. Ai fost vreodata interesata sa observe cate afise publicitare, panouri, bannere sunt postate pe un drum de cateva sute de metri? Te-ai gandit vreodata care este impactul acestor reclame asupra copilului?

 

Reclamele ne insotesc in fiecare moment al vetii noastre. Inca de cand se trezeste copilul nostru, in baie are o anumita marca de pasta de dinti speciala pentru copii, la micul dejun alegi o anumita margarina si nu alta de a carei marca prea putini oameni au auzit, ciocolata pe care o cumperi este cea mai buna si cea mai fina, iar hainele pe care le imbraca e nevoie sa fie de buna calitate pentru ca “”si ceilalti copii poarta la fel”. Cand mergi la cumparaturi, cauti anumite produse despre care stii din reclame ca sunt cele mai bune.


Cum sa-i spui copilului “adevarul” privind manipularea prin reclama? Iata opt informatii pe care ai putea sa i le oferi:

  • Spune-i care este rolul reclamelor si al publicitatii in general: acela de a scoate in evidenta un anumit produs pentru ca oamenii sa il cunoasca si sa il cumpere. De aceea,  in general, produsele sunt prezentate intr-o lumina favorabila, iar calitatile si capacitatile lor sunt accentuate.

 

  • Reclamele sunt create pentru a-ti prezenta un “deficit”. In general vorbim de forma corpului, sanatatea organismului, a dintilor, de garderoba vestimentara, de lucruri pe care tu ca parinte iti doresti sa i le oferi tot timpul sau pe care si le doreste copilul: ”Vreau sa fiu cel mai cool dintre colegii mei” etc.

 

  • Creatorii de produse publicitare urmaresc in principiu un singur lucru: apropierea de individ. Dorinta de a fi cel mai bun, de a creste mare si frumos, de a purta hainele de la firma cea mai renumita te arunca intr-un joc al banilor, al modei si al manipularilor.

 

  • Deoarece fetele acorda o mai mare atentie asupra aspectului fizic si a imaginii pe care o construiesc in fata celor din jur, reclamele actioneaza in special asupra lor.

 

  • Aspectul exterior. De cele mai multe ori diferenta dintre niste produse o reprezinta doar ambalajul. Un obiect poate sa fie mult mai scump numai pentru ca infatisarea exterioara este mai placuta la vedere, in timp ce functionalitatea lui este similara cu a unui alt produs, mai ieftin.

 

  • Asocierea celebritatilor cu anumite produse este preferata de producatorii de publicitate in primul rand pentru ca oamenii au preferinte in materie de filme, desene sau carti. Personajele celebre sau personalitatile cunoscute sunt utilizate pentru ca se considera ca ele ofera validitate. Ajungi sa cumperi un produs recomandat de actorul sau cantareata respectiva pentru ca pur si simplu ai incredere in rolul pe care il joaca si ti-a castigat de-a lungul timpului admiratia. 
     
  • Promovarea produselor are loc in diverse spatii care sunt “accesate” frecvent de oameni. Filmele sunt un exemplu clar in care vei observa ca in incaperile prezentate pot fi vizualizate diverse obiecte carora li se face reclama mascata.

 

  • Fantezia este un alt “instrument” in mainile producatorilor de reclama. Copiii ar fi bine sa inteleaga ca atunci cand li se va achizitiona costumul de Batman, acest lucru nu inseamna ca vor obtine caracteristici de erou. Din pacate obiectele propuse vanzarii si lansate pe piata nu sunt insotite si de functii sau proprietati magice.

 


Indiferent de reclamele cu care sunteti bombardati zi de zi, incercati sa transmiteti copilului ideea ca gustul personal este ceea ce ar fi bine sa primeze. Moda vine si trece, dulapurile se umplu cu haine ce nu mai sunt purtate, iar etajerele sunt pline de jucarii deja prafuite. Incearca sa-i prezinti copilului o noua perspectiva privind reclamele utilizand sugestiile de mai sus.

 

Recomandarile tale:
Continua lista cu lucrurile utile pe care este bine sa le spui copilului despre reclame. Tu ce ai adauga la cele spuse mai sus? Ce parere are copilul tau despre reclamele pe care le vede zi de zi? Cum incerci sa il feresti de efectul lor?

 

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • COTIRLAN LUMINITA
    COTIRLAN LUMINITA    21.11.2012 - 17:16
    Reclamele...un subiect inepuizabil... Unde intorci capul, mai vezi cate una... Altele...sunt mai persuasive, altele, te lovesc cu tupeul lor, pur si simplu! Din pacate, eu, adult fiind, le-am asimilat pur si simplu. Unele ma distreaza(tot este un castig), altele, ma fac sa inchid televizorul, ceea ce este si mai bine!!! Cat despre fiul meu...ce sa mai zic??? S-a nascut intr-o lume ce ste in stare sa vada pamant pe LUNA(si asta chiar se intampla!). Asa ca, am discutat mult pe aceasta tema:"Daca ai avea o fabrica de ciocolata, ce ai spune oamenilor despre produsele tale???...". S-a gandit putin si mi-a raspuns voios:"Pai, nu le-as vinde!!!...".Ups!... Crezi ca ti-ar face bine sa mananci atatea dulciuri? Sau...cate crezi ca ai putea manca???". "Mda...Fabrica mea, produce cele mai delicioase dulciuri! Cei mici, dar si cei mari, vor visa numai ciocolata "Fara Nume"!!! De ce sa se cheme fara nume...", l-am intrebat, contrariata??... " Mami, pentru ca, asa, toata lumea va fi curioasa:" OARE, DESPRE CE-O FI VORBA?...". "SI UITE-ASA, VOI VINDE TOATE DULCIURILE CE-MI RAMAN...". Abia acum am inteles de ce nu m-am privatizat...nu stau bine nici la capitolul...reclama....

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe