Vorbitul urat
Cand devine o problema?
- cand copilul repeta cuvintele nepotrivite de fata cu parintii sai si cu alte persoane,
- cand parintii nu reusesc sa il determine pe copil sa renunte la a folosi aceste cuvinte,
- cand copilul repeta aceste cuvinte si la gradinita, “raspandind” in grupul de copii acest obicei.
In ce situatii apare?
- cand copilul aude in jur, in diverse contexte, cuvinte cu conotatie vulgara
- cand copilul doreste sa atraga atentia parintilor asupra sa, folosind acest limbaj pentru ca stie ca va naste o reactie din partea parintilor
- cand adultii din jur se amuza de limbajul nepotrivit al copilulu, incurajandu-l in mod involuntar sa il repete.
Ce solutii exista?
- Este recomandat ca parintii sa afle unde a auzit copilul cuvantul sau expresia respectiva si sa ii ofere acestuia cuvinte sau expresii alternative.
- Este important ca parintii sa ofere copiilor un model de exprimare si sa evite folosirea unui limbaj vulgar in prezenta copilului, pornind de la ideea ca “Oricum, e mic si nu intelege”.
- Este de dorit sa-i acordati mai multa atentie copilului si sa petreceti mai mult timp cu el, daca doreste sa va atraga atentia prin folosirea unui limbaj nepotrivit.
Articole despre "Vorbitul urat"
-
Poveste terapeutica despre furie
Copiii isi exprima furia deseori prin comportamente agresive: tipa, lovesc, imping sau vorbesc urat celor din jur, iar adultii din jur incearca de multe ori sa corecteze aceste actiuni prin pedepse sau sanctiuni.
-
Intrebari pentru copii despre situatiile de conflict 1
Pe masura ce creierul copilului se dezvolta, cel mic devine constient de propriile trairi, dar si de felul in care este vazut de catre cei din jur.
-
Despre cuvintele „urate”
Prima data cand Ionut a ales sa-si exprime frustrarea folosind o serie de interjectii si vorbe urate, eu una m-am blocat.