Competitia intre copii
Cand devine o problema competitia intre copii?
- cand relatiile de prietenie se deterioreaza din cauza competitiei.
- cand apar conflicte verbale sau fizice intre copii din cauza competitiei.
- cand copilul evita grupul de prieteni pentru ca nu vrea sa fie implicat in relatiile de competitie exagerata dintre acestia.
- atunci cand copiii incalca regulile prieteniei pentru a castiga competitia (dezvaluie un secret, incalca o promisiune etc.).
In ce situatii apare?
- cand parintii compara copilul cu prietenii acestuia, iar comparatia este in defavoarea copilului.
- cand doi sau mai multi copii doresc sa devina liderul grupului.
- cand copiii nu reusesc sa se puna de acord cu privire la activitatea pe care sa o desfasoare, locul in care sa mearga etc.
- cand unul dintre copii decide sa transforme conflictul cu alt copil in competitie (daca se cearta cu un prieten, incearca sa demonstreze ca este mai bun decat acesta in diverse privinte)
- cand copilul este mereu in competitie cu cei din jurul sau si doreste sa castige mereu in aceste „competitii”, dorind sa faca totul perfect, fara greseli.
Ce solutii exista?
- Evita sa faci comparatii intre copii si sa il fortezi pe cel mic sa fie la fel ca unul dintre prietenii sai care iti este cel mai simpatic.
- Invata-ti copilul sa raspunda empatic in situatii sociale pentru a nu fi cel care produce conflictele in interiorul grupului.
- Ajuta-ti copilul sa inteleaga care sunt caracteristicile competitiei sanatoase si a celei distructive.
- Nu sanctiona greselile copilului si nu ii cere sa fie perfect. Greselile fac parte din viata si explica-i ca invata din greseli.
- Ajuta-l sa fie relaxat in privinta eventualelor "esecuri", explicandu-i ca nu intotdeauna poti castiga, important este sa treci prin diferite experiente care te formeaza.
Articole despre "Competitia intre copii"
-
Performanta nesanatoasa. Ce inseamna si cum o recunoastem
Stim ca performanta si succesul in orice domeniu inseamna efort, daruire si depasirea obstacolelor. Insa uneori, toate acestea ne pot epuiza rezervele de energie si entuziasm, iar performanta obtinuta nu mai aduce implinire emotionala.
-
„Sunt primul!” sau „Sunt cel mai bun!”. Ce inseamna competitia in primii ani de viata
Intre aproximativ 3-5 ani, unii copii devin (mai mult sau mai putin brusc) preocupati sa fie mereu primii sau cei mai rapizi, cei mai inteligenti etc. Ce se ascunde in spatele acestei competitivitati la o varsta atat de frageda?
-
Cum ajuti copilul cu o nevoie excesiva de a castiga
Frecvent se intampla ca intre frati sau intre colegi sa apara certuri mai ales cand sunt implicati intr-un joc in care cineva intotdeauna castiga, iar altul pierde.