characters characters

“SuntParinte in era digitala. Cum ma descurc?” Concluzii

19 noiembrie 2010    |   1578 vizualizări
 

Sunt Parinte in era digitalaSambata, 6 noiembrie 2010 a avut loc dezbaterea “SuntParinte in era digitala. Cum ma descurc?” organizata de SuntParinte.ro, INTUITEXT si Bit Defender. Evenimentul i-a avut ca invitati pe psihologii Cristina Calarasanu si Anca Munteanu, Cristian China-Birta (cunoscut in mediul online drept Chinezu’), blogger si parinte, Florin Talpes- CEO BitDefender/ SOFTWIN, Eliza Rogalski- CEO Tempo Group si George Petre- Threat Intelligence Team Leader BitDefender.
 

Ne-am propus sa identificam alaturi de specialisti si de parinti modul in care calculatorul poate influenta benefic educatia copilului si cele mai bune solutii pentru a gestiona relatia copil-calculator-parinte. Timp de doua ore, am vorbit despre multe lucruri. Iata cateva dintre subiectele abordate:

Atitudinea parintelui in ceea ce priveste relatia parinte- copil

Problema: Multi parintii actioneaza dupa niste tipare sau stereotipuri despre ceea ce gandeste, ar trebui sa faca sau despre ceea ce simte un copil. De aceea, multi uita sa isi verifice imaginea pe care si-au creat-o despre copilul lor prin comunicarea deschisa cu acesta.
Solutiile propuse de parinti:

  • Pastreaza o relatie de comunicare deschisa
  • Raspunde-i copilului la intrebari in momentul in care ti le adreseaza
  • Nu amana discutiile importante
Sunt Parinte in era digitala. Cum ma descurc?
 
Cum il convingi pe copil sa nu stea la computer prea mult timp?

Problema: multi copii refuza sa petreaca timpul in aer liber, alaturi de alti copii sau de parinti.
  • Solutiile propuse de parintii prezenti la eveniment:
  • Ofera-i alternative de petrecere a timpului in aer liber alaturi de parinti: role, bicicleta, aparat foto etc.
  • Stabilesti un interval limitat pe care copilul il petrece la calculator in fiecare zi.
  • Fii un model pentru copil
 
Cum folosesti computerul in scopuri educative?

Problema: copiii folosesc de multe ori computerul doar pentru relaxare, fara a invata ceva util
Solutiile propuse de parintii prezenti la eveniment:
  • Discuta cu copilul despre informatii interesante gasite pe net.
  • Incurajeaza-l sa iti povesteasca si el ce a descoperit pe internet.
  • Ajuta-l pe copil sa invete cu ajutorul softurilor educationale.
 
Sunt Parinte in era digitala. cum ma descurc?Siguranta copilului pe internet?

Care este rolul programelor de Control Parental in siguranta copilului pe internet.

Ce cred parintii despre acest lucru:
Asemenea programe sunt utile in principiu, dar parintele are un rol esential in felul in care copilul foloseste computerul.

Parintii au nevoie de mai multe informatii despre acest tip de program. De aceea, programele de Control Parental ar trebui sa fie insotite de un Ghid pentru parinti, care sa le ofere mai multe informatii despre functionalitati si modul de instalare.
 

 
 
Parintii prezenti in sala au intervenit in discutii, au formulat intrebari, si-au exprimat opinii bazate pe propria experienta si au oferit posibile solutii pentru problemele abordate. Astfel, am conturat impreuna portretul parintelui in era digitala si o serie de directii de actiune prin care poate face fata provocarilor carora este supus.
 
Iata ce au scris despre eveniment cei care au participat:
 
Cristina Calarasanu:
"Sunt Parinte in era digitala. Cum ma descurc?". Sub acest titlu a avut loc saptamana trecuta lansarea Ghidului calculatorului pentru parinti, al carui continut a fost creat de mine si de colega mea, Anca Munteanu, cu o introducere realiza de dl. Cristian China-Birta, cunoscutul blogger Chinezu. Va spuneam si in alte articole despre pregatirea aparitiei acestui ghid plecand de la intrebarile parintilor, de la preocuparile lor, dar si de la ceea ce spun, simt si cred copiii, o perspectiva a intregii familii asupra unei teme actuale care insa pe masura ce capata amploara ne abate insa de la esenta ei. Citeste mai departe.
 
Dan Dragomir:
"Am avut placerea sa particip in week-end la evenimentul cu parinti Web 2.0, alaturi de Chinezu, GrimCris, Lacraru, Ada si alti parinti la fel de interesati de discutie. Va intrebati de ce nu am scris in week-end? Am sa va povestesc mai jos." Citeste mai departe.

Nicoleta Dragomir:
"Exista, ca peste tot, doua mari opinii contrare: una ca un soft bun te scuteste de orice batai de cap, cealalta ca o buna relatie cu copilul e suficienta si copilul e ferit de pericole. Adevarul se afla, dupa parerea mea, undeva la mijloc. E esentiala o buna relatie cu copilul tau, trebuie sa te informezi tot timpul ca sa stiti la ce va expuneti dar un soft e cu atat mai important cu cat copilul e mai mic, din punctul meu de vedere." Citeste mai departe.

Ada Demirgian:
"Mi s-a parut frumos din partea lor ca au accentuat ceea ce eu cred cu tarie, si anume ca nici un soft nu poate sa iti protejeze copilul de pericolele internetului, tu, parintele esti primul cenzor, primul paznic. Refugierea pe net, izolarea in jocuri si messenger sunt simptome, manifestari ale unui rau mai mare, pe care doar tu, cel ce traieste in aceeasi casa cu copilul, esti dator sa-l sesizezi." Citeste mai departe.
 
Multumim invitatilor si participantilor pentru prezenta si implicare si ii asteptam alaturi de noi si la alte evenimente de acest fel.
 
Gasesti mai multe fotografii de la eveniment aici.

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Anca Munteanu
    Anca Munteanu    12.11.2010 - 18:10
    Anca Munteanu

    Asistand la intalnirea de sambata si gandindu-ma apoi la ceea ce am ascultat acolo, am sa va impartasesc cateva idei.
    Prima dintre ele este legata de una dintre tehnicile folosite in timpul intalnirii, de catre Claudiu Ganciu, si anume tehnica psihodramatica. Prin intermediul ei, am putut sa ne punem in pielea altcuiva, in cazul nostru, in pielea copilului si sa ne dam seama ce stim si ce nu stim despre el. Mamica a doi copii a fost cea care ne-a jutat enorm si careia vreau sa-i multumesc. Ea a avut curajul de a intra in acest joc de rol propus si de "a fi" pentru cateva minute baietelul ei. Este o tehnica foarte utila in lucrul cu grupurile si cred ca in viitor ea ar trebui utilizata in grupurile de parinti si profesori dar si in cele de copii si adolescenti.
    O alta remarca este legata de continut si de punctele de vedere pe care grupul le-a avut. Sunt impresionata ca doua dintre ele au devenit intre timp topicuri pe forum (cel legat de calculator ca sursa de invatare si cel legat de control). In afara de ele, as mai aminti si "conflictul" dintre parinti si copii impreuna cu necesitatea limitelor si a interdictilor - un subiect care merita atentie in sine si caruia ii voi dedica un material. "Cu cine ne luptam?" - este un al aspect sesizat in grup si care se refera la industria jocurilor pe calculator si la mofdalitatile prin care ne-am putea apara copiii de aceste "atacuri".Foarte apropiat de acest subiect este si cel al pericolului pe care internetul il reprezinta. Si el merita o atentie aparte.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    10.11.2010 - 09:17
    @danamama: Si noua ne-ar fi placut sa te avem langa noi. Te asteptam insa pe site, cu pareri si recomandari despre acest subiect:)
  • Burlacu Visternicu Daniela
    Burlacu Visternicu Daniela    09.11.2010 - 17:38
    Mi-ar fi placut sa fi fost alaturi de voi. Distanta Iasi-Bucuresti este totusi cam mare.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    09.11.2010 - 10:30
    @david: ne bucuram ca ti-a placut intalnirea noastra. Iti multumim si noi pentru prezenta si pana la urmatorul eveniment offline, te asteptam pe site cu recomandari, intrebari sau sugestii:)
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    09.11.2010 - 10:29
    @iahim68: Te asteptam cu drag data viitoare:)
  • Utilizator Anonim
    david    09.11.2010 - 09:02
    am avut ocazia sa particip la eveniment si pot spune ca discutiile purtate au fost foarte utile; am aflat mai multe lucruri la care nu m-as fi gandit. multumesc pentru invitatie si felicitari tuturor celor implicati in proiect.
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    09.11.2010 - 08:55
    Imi pare rau ca nu am putut sa particip!Sper sa nu ratez o astfel de intalnire data viitoare!