characters characters

Romania organizeaza Olimpiada Internationala de Matematica 2018

26 octombrie 2017    |   2995 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

Olimpiada Internationala de Matematica 2018A 59-a editie a Olimpiadei Internationale de Matematica (OIM), veritabil campionat mondial de matematica pentru elevii de liceu, se va desfasura anul viitor la Cluj-Napoca, in perioada 3 - 14 iulie.

Competitia este organizata, in parteneriat, de Ministerul Educatiei Nationale, Societatea de Stiinte Matematice din Romania si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, cu sprijinul Facultatilor de Matematica si Informatica din Bucuresti si Cluj-Napoca si al Institutului de Matematica „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Romane. Costurile organizarii sunt asigurate de Ministerul Educatiei Nationale, iar demersul de a aduce competitia pentru a patra oara in tara noastra apartine Societatii de Stiinte Matematice din dorinta de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Sunt asteptati peste 600 de elevi din peste 100 de tari, fiecare stat fiind reprezentat de o echipa formata din maximum sase elevi si insotita de cel putin doi profesori matematicieni. In total, luand in calcul si organizatorii si profesorii evaluatori, vor participa peste 1.000 de persoane.

Probele de concurs vor avea loc in zilele de 9 si 10 iulie in Sala Polivalenta. Durata este de patru ore si jumatate, timp alocat rezolvarii a patru probleme (traduse in limba fiecarei tari prezente). Evaluarea lucrarilor se va face in intervalul 11-12 iulie si va fi urmata de festivitatea de premiere (13 iulie).

Reamintim ca aceasta presigioasa competitie a fost lansata de Romania in 1959, la initiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societatii de Stiinte Matematice. Primele doua editii s-au desfasurat la Brasov si Sinaia, reunind exclusiv tari din fostul bloc comunist. In 1969 a participat si prima tara occidentala, iar dupa 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. Romania detine recordul de organizari, fiind gazda in 1969, 1979 si 1999. Romania si Bulgaria sunt singurele tari cu prezenta neintrerupta la acest concurs, iar intr-un clasament neoficial pe medalii, Romania se claseaza pe locul trei.

Sursa: Edu.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu