characters characters

Examenul devine o simpla formalitate: Bac cu propriii profesori

18 decembrie 2010    |   484 vizualizări
Liceenii nu trebuie sa se mai sperie de bacalaureat. Potrivit noii metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, probele lingvistice si digitale de la acest examen se vor tine cu propriii profesori, care vor fi cu siguranta foarte ingaduitori.

Elevii, dar si parintii incep sa-si puna semne de intrebare asupra exigentelor de la Bac, deoarece calificativele date de profesorii care predau in acelasi liceu in care acestia invata ar putea fi subiective. „Normal ca aceste probe vor fi subiective. In plus, orice profesor care preda la o anumita clasa isi doreste ca elevii lui sa obtina un calificativ cat mai bun“, ne-a declarat fostul secretar de stat in Ministerul Edu¬catiei, Svetlana Preoteasa. Aceasta ne-a mentionat ca, la examenele de bacalaureat organizate in anii trecuti, comisia de evaluare dintr-un liceu era formata din profesori care nu predau in acea institutie.

Profesorii examinatori trebuie sa recupereze materia Cu toate ca mai sunt doar doua luni pana incepe proba de comunicare orala in limba romana, Ministerul Educatiei nu a explicat cum se va desfasura Bacul in licee. In primul rand, pe parcursul derularii probelor lingvistice si digitale, in scoala isi vor desfasura cursurile elevii din clasele a IX-a, a X-a si a XI-a. Apoi, profesorii care vor fi prezenti la evaluare vor pierde cursurile pe care le aveau normal stabilite la anumite clase, iar elevii vor avea, din nou, de recuperat materia pierduta. „De obicei, la exa¬menul de bacalaureat, profesorii stau de dimineata, de la ora 8.00, pana seara, uneori chiar pana la ora 20.00. Eva¬lu¬area de la bacalaureat se va desfasura pe parcursul mai multor zile, iar profesorii nu vor putea fi prezenti la ore si iar se mai pierde din materie“, ne-a explicat Svetlana Preoteasa. O alta problema, potrivit fostului secretar de stat din Ministerul Educatiei, este plata profesorilor examinatori care, in anii trecuti, erau recompensati separat.

Cum primele probe de la Bac se vor desfasura in timpul anului scolar, exista sanse ca profesorii sa nu mai fie platiti suplimentar si sa primeasca acelasi salariu. Proba de la limba straina, „3 in 1“ Mai mult, proba de limba straina sustinuta la bacalaureat nu este doar una orala, ci este un „3 in 1“, adica cuprinde o proba scrisa care dureaza 90 de minute, o proba orala de 10-15 minute si intelegerea unui text audiat, timp de 20 de minute. In total, aceasta proba ar trebui sa dureze doua ore. Problema este, insa, proba de auditie, pentru ca, in provincie, liceele nu sunt dotate cu materiale. „Multe licee din Capitala au laboratoare, dotate cu casti, iar fiecare elev aude ce ii pune profesorul sa asculte. Insa am fost in judetul Vaslui, unde nu s-a auzit de asa ceva. Profesorii erau innebuniti ca nu au materiale pentru a desfasura proba de auditie. Normal ar fi nevoie de o investitie, dar de unde bani cand profesorii sunt trimisi in concediu fara plata?!“, ne-a spus Svetlana Preoteasa.

Sursa: www.cotidianul.ro


examenultau.ro Bucuresti 0372156300 - citeste mai mult

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu