characters characters

Etnobotanice: ei isi cumpara visele...

16 februarie 2011    |   614 vizualizări
consumul de etnobotaniceConsumul de etnobotanice s-a raspandit rapid si periculos. Sunt din ce in ce mai multi cei care le consuma. Pentru ca, spun ei, sunt grozave: sunt noi, sunt super tari si super rapide, iar pe deasupra sunt si legale.

Despre ce este vorba de fapt?
Despre saruri de baie, plante medicinale si condimente?
Ce se intampla cu cei care vor sa consume asa ceva ?
Cine sunt ei ?
Ce vor sa obtina atunci cand merg la magazinul din colt ca sa cumpere un pliculet ?
Care este de fapt marfa si cine sunt cumparatorii ?

M-am intalnit lunile astea cu unii dintre ei. I-am privit si i-am ascultat, am incercat sa inteleg.
 De ce ?
….vor sa se distreze si ajung sa sufere.
….vor sa evadeze din cotidian si ajung prizonierii unor substante.
…. vor sa zboare dar nu indraznesc sa-si puna aripile.

Pentru ca inca nu stiu de ce sunt in stare. Nu le-a aratat nimeni modele de urmat, nu le-a dat timpul si increderea din care sa-si construiasca un vis pe care sa-l traiasca: parintii sunt ocupati, la scoala e reforma, in tara e criza.

Si atunci se agata cu nerabdarea tineretii de ofertele comerciale care-i asalteaza. Si merg sa-si cumpere un pliculet frumos si promitator ca orice reclama. Apoi … se consuma produsul. Si visele esueaza. Devin cosmaruri. Adolescentii veseli si plin de viata se incaiera pana la sange (agresivitatea este exacerbata si perceptia realitatii total alterata), tinerii inalti ca brazii cad secerati si lesina la jumatatea unei tigari etnobotanice (substantele psihoactive bulverseaza total organismul), tristetea se amesteca cu frica si furia intr-un combinatie incendiara.

Cei care-i iubesc (prieteni, parinti) ard o data cu ei. Unii se sperie si vor sa fuga impreuna ca sa se salveze (“Daca e asa, atunci eu nu-l mai las singur! Il retrag si de la scoala numai sa scape de ele!”). Altii  se infurie si ataca. Pedepesc copilul care si asa sufera cumplit din cauza otravii etno inghitite si se razboiesc cumplit cu cei cu care de fapt ar trebui sa se alieze (celalalt parinte, prieteni sau profesori) si ridica astfel tensiunea in care traiesc. Si cosmarul poate sa continue.

De aceea cred ca e nevoie sa fie ajutati. Ei si cei care le sunt alaturi si-i ajuta indiferent de factura- parintii. Ma gandesc la un atelier in care parintii sa-si construiasca cel mai bun instrument pentru visele copiilor (care acum devin adulti):  COMUNICAREA. Doar asa pot acesti copiii (care sunt deja mari) sa se inteleaga cu ei insisi si cu cei din jur.  Si atunci visele se adevarate se nasc in mintea lor si prind fericit viata. Detalii despre inscriere pe EsentialPsy.ro.

Dr. Daniela Simache, psihoterapeut ESENTIAL PSY

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu