characters characters

Comitete de gripa in scoli

14 septembrie 2009    |   991 vizualizări
Odata cu inceperea anului scolar, riscul raspindirii gripei porcine este mult mai mare decit in perioada verii, cind elevii erau in vacanta. Ministerul Sanatatii a elaborat un plan special de monitorizare, prevenire si actiune in cazul imbolnavirilor cu virusul AH1N1 in unitatile de invatamint. Planul stabileste in mod clar obligativitatea implicarii directorilor scolilor si a profesorilor, sub coordonarea reprezentantilor Ministerului Sanatatii.

Scolile isi vor organiza comitete de gripa, care vor fi responsabile cu informarea si educarea parintilor si a elevilor privind preventia imbolnavirii, cu monitorizarea si raportarea cazurilor cu simptome ale afectiunilor respiratorii si cu aplicarea de masuri, in cazul suspiciunilor de infectare cu AH1N1.

Cursurile se vor suspenda, la aparitia a trei imbolnaviri in clase diferite
In perioada 15 - 30 septembrie, fiecare scoala va organiza intilniri cu parintii, pentru a li se prezenta masurile ce trebuie respectate in vederea prevenirii imbolnavirilor cu virusul AH1N1, precum si ore de dirigentie destinate informarii si educarii elevilor. Directia de Sanatate Publica va distribui Inspectoratului Scolar materiale informative pentru elevi, parinti si cadre didactice, privind gripa si masurile de prevenire. In fiecare zi, scolile sint obligate sa isi chestioneze elevii si sa tina evidenta simptomelor respiratorii. Cazurile cu astfel de simptome sint raportate comitetului de gripa, izolate si consultate de medicul scolar (sau, in lipsa acestuia, de medicul de familie ce are in arondare scoala respectiva), care confirma sau infirma simptomele si contextul epidemiologic (a calatorit sau a luat contact cu persoane care au calatorit in tari ce au raportat prezenta AH1N1).
In cazul indeplinirii celor doua conditii, se anunta Directia de Sanatate Publica Arges, care aplica masurile standard in cazul suspiciunilor de imbolnavire cu AH1N1 (preluare, testare si internare sub tratament antiviral, in urma confirmarii de laborator). Daca apar cazuri de imbolnavire in rindul cadrelor didactice, acestea au obligatia sa anunte conducerea unitatii de invatamint si sa se prezinte la medicul de familie sau la Spitalul de Boli Infectioase, pentru diagnosticare si recomandarea unei conduite terapeutice. Planul de actiune definit prevede si conditiile suspendarii cursurilor scolare sau ale inchiderii scolilor. Potrivit acestuia, in cazul confirmarii unei singure imbolnaviri intr-o clasa, se dispune inchiderea respectivei clase si izolarea colectivului pe o durata de sapte zile. Directia de Sanatate Publica va dispune suspendarea activitatii unitatii de invatamint pe o perioada de sapte zile, daca se confirma, prin analize de laborator trei cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1 in clase diferite ale aceleiasi unitati de invatamint.
Sursa: www.infoportal.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu