characters characters

7 lucruri importante despre rolul de mama si de femeie

Propus de: Catalina Hetel   |   23 iulie 2013    |   5742 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Bunicii nostri spuneau ca barbatul intretine casa si femeia tine casa. De-a lungul anilor, noi femeile am castigat multe batalii, avem dreptul la o cariera, la libertate sexuala, suntem egalele barbatilor din punct de vedere social. Care ar fi oare rolul specific feminin in cuplu si in cresterea si educarea copiilor? Cine este oare femeia din casa si cine este oare mama?  Nu putem nega ca in viata fiecarui om, mama joaca un rol fundamental. Ea ne marcheaza viata si ne imprima o traiectorie. Este un rol important, dificil si demn de scris in carti.

Femeia din casa este punctul in jurul caruia graviteaza viata de familie. Tatal are intotdeauna o sotie la care se raporteaza si relatia dintre ei va fi imaginea cu care copilul cuplului va pleca in cautarea propriei relatii.  Fiica are o mama, o femeie care va marca propria feminitate si rol feminin.

1. Femeia este femeia din casa si nu barbatul din casa.
Este nevoie ca o femeie sa isi accepte identitatea feminina. Chiar daca are tendinta de a-si asuma toate rolurile, este nevoie si de un model masculin in viata copiilor. Este nevoie sa inveti sa ii ceri partenerului ce ai nevoie, lasandu-l sa fie ce ai tu nevoie sa fie, adica barbatul in casa si tatal copiilor. Nu fi si mama si tata pentru ca “el nu e in stare”, acest lucru nu ii ajuta pe copiii tai. Ajuta-l pe el sa fie in stare. Vrei ca fiica ta sa invete sa aiba alaturi un barbat si ca fiul tau sa devina un barbat capabil, asa ca esti responsabila pentru rolurile familiale pe care le prezinti.

2. Nu esti nici atotputernica si nici omniprezenta.
Daca vrei sa fii si excelenta la serviciu si gospodina perfecta si mama perfecta si femeie ideala, e normal sa te simti obosita si la un moment dat sa clachezi. Accepta ca nu poti face totul perfect si ca faci cat poti cat de bine poti. Da fiecarui lucru timpul sau si invata sa delegi din sarcini. Nu esti perfecta, nimeni nu iti cere asta. Copilul are nevoie de o mama vie, care se accepta pe ea nu de un robotel perfectionist si stresat. Si in plus, copiii tai vor invata de la tine sa fie veseli, fericiti si sa isi accepte viata si sarcinile. Daca tu ai “o viata grea”, nu te mira ca ei vor copia modelul.

3. Dand nastere unui copil esti responsabila pentru mediul in care traieste el.
Copilul este urmasul familiei tale, dar si a familiei tatalui lui si este nevoie sa se armonizeze cu toti cei din jurul lui. Resentimentele tale fata de mama soacra nu sunt problema lui si nici faptul ca este blond ca unchiul care a murit din cauza bauturii.  Copilul va duce mai departe istoria familiala, asa ca e bine sa va asigurati ca va duce lucruri sanatoase cu el si nu angoase.  Pana la urma, realitatea este ce vedem noi si intotdeauna putem privi lucrurile dintr-un alt unghi.

4. Fa diferenta intre realitate si ceea ce simti fata de realitate
Chiar daca ai avut experiente neplacute, nu inseamna ca viata e grea si lumea e rea. Chiar daca te temi de ceva, nu inseamna ca si copiilor tai acel ceva le va face rau. Chiar daca tu ai avut relatii nereusite, nu inseamna ca toti barbatii trebuie ocoliti. Asigura-te ca fiul si fiica ta vor primi partea sanatoasa din experientele tale.

5. Poti imbunatati relatia dintre copil si tatal sau.
Chiar daca tu mai esti in relatie cu tatal copilului sau v-ati despartit, chiar daca voi va intelegeti sau nu, nu poza in victima in fata copilului. Copilul nu este responsabil de relatia parintilor si nici nu poate face nimic ca sa o repare. Copilul are nevoie de imaginea unui tata bun, a unui barbat in viata de cuplu. Nu il ajuta sa “stie totul”. In acelasi timp, nu poti nega evidentele. Nu ii poti spune copilului ca tata este un partener extraordinar daca te agreseaza in fata copilului, dar poti sa ii spui ca relatia copilului cu tatal poate fi una buna, oricat de dificila ar fi relatia voastra ca adulti.

6. Copilul nu e confidentul tau si nici prietenul tau

Nu il incarca pe copil cu esecurile tale, cu furiile tale, nu ii povesti cat de rau e tata, cat de rea e bunica, cat suferi tu si cum ai fost inselata. Copilul are nevoie sa simta  ca traieste intr-o lume buna si experientele tale negative nu il ajuta. In plus, copilul are suficienti prieteni, parinti sunteti si veti fi doar voi doi.

7. Accepta ca esti si femeie si nu uita sa te simti bine in pielea ta.
Femeia nu trebuie neaparat sa sufere si sa se sacrifice pentru cei din jur. Uneori este bine sa te rasfeti si sa fii seducatoare. Fetita ta te va avea ca model si fiul tau isi va lua o sotie in raport cu modelul pe care i-l dai tu. Daca vrei ca ai tai copii sa fie fericiti in cuplul lor nu blestema conditia feminina si suferintele la care sunt supuse femeile de catre barbati. Gandeste-te cu ce contribui tu la asta si cum poti sa ai o viata buna.

Catalina Hetel
Psihoterapeut cu formare in psihodrama clasica moreniana si in terapie de familie.
Este licentiata in asistenta sociala, actrita si mama a doi copii mici care ii ofera multa experienta ca parinte si posibilitatea de a creste ca adult.O puteti gasi la cabinet in Bucuresti, on line sau in proiectele de parenting de la Tapusele.Conduce grupuri de dezvoltare personala si terapie pentru adulti, adolescenti si copii si sesiune de terapie individuala.

catalinahetel@yahoo.com ; www.hetel.ro

Comentează:
7 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Utilizator Anonim
    valentina    22.08.2013 - 04:12
    (Valentina)
    in comparatie cu ce a spus Cristina mai sus eu am gasit acest articol foarte interesant si mi-a atras atentia la ce rol important am si chiar ar fi bine daca as putea respecta toate aceste sfaturi.multumesc mult.mai astept si altele
  • Isai.Arad
    Isai.Arad    01.08.2013 - 19:55
    Felicitari! Avem nevoie de estfel de sfaturi, si noi ca si barbati, si probabil si doamnele.
  • Utilizator Anonim
    bogdan    01.08.2013 - 07:04
    @cristina poti sa argumentezi ce este jenant in articol.Sunt curios deoarece mie ca si barbat mi sa parut foarte pertinent.
  • Utilizator Anonim
    Leny    01.08.2013 - 04:56
    felicitari pentru articol! draga Cristina, mesajul articolului nu este in nici un caz sa "isi idolatrizeze sotul si fiii"...nu stiu cum ai reusit sa ajungi la concluzia asta. Articolul nu ne instruieste ci ne face mai atente asupra rolului femeii de a fi Iubire in lume.Asta poate insemna acceptarea limitelor, rabdare, obiectivitate, iertare claritate in gandire, discernamant, s. a. Oricare ar fi ranile din auflet pe care le are e important sa constientizeze responsabilitatea pe care o are fata de copii...responsabilitate nu idolatrizare!
  • Utilizator Anonim
    Elena Popov    01.08.2013 - 04:08
    Multumesc mult pentru acest articol.
  • Utilizator Anonim
    Cristina    31.07.2013 - 20:08
    rar mi-a fost dat sa citesc in limba romana un astfel de articol absolut jenant. cred ca asa ceva se scria prin Anglia elisabetana cu scopul de a instrui femeile sa-si vada lungul nasului si sa-si idolatrizeze barbatii si fiii. e prima si ultima data cand intru pe site-ul asta si ma declar profund dezgustata.
  • Utilizator Anonim
    Dana    24.07.2013 - 07:29
    Felicitari! Super articol, ca toate celelalte!Multumesc mult, imi sunt de mare ajutor!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe