characters characters

Reactiile copiilor la divortul parintilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   02 august 2023    |   588 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

reactiile copiilor la divortul parintilor
Principala grija a parintilor care decid sa divorteze este legata deseori de echilibrul emotional al copiilor. Cum se vor adapta cei mici la aceasta schimbare si cum pot fi ajutati sa o depaseasca mai usor? Iata cateva reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor.

Citeste si:


Drepturile copiilor cu parinti divortati


Sase lucruri surprinzatoare dupa divort


Reactii frecvente ale copiilor la divortul parintilor


Teama, ingrijorare, stres si anxietate. Separarea parintilor poate duce la frici noi ale copilului, la ingrijorari despre schimbarile pe care aceasta decizie le va aduce in viata lor. Copiii de varste mai mici isi pot manifesta anxietatea pe care o preiau de la parinti prin frici noi – precum frica de intuneric, de monstri sau de insecte. Chiar la varste mici, cand copiii inca nu si-au dezvoltat limbajul, acestia simt stresul adultilor din jur si il vor prelua la randul lor, manifestandu-l prin plans, agitatie sau comportamente de evitare.

Furie si iritabilitate. La varste mici, copiii isi pot exprima stresul prin iritabilitate, refuzul de a coopera si respingerea incercarilor adultilor de a-i consola sau calma. La varste mai mari, copiii pot deveni mai usor frustrati, pot initia conflicte cu parintii si, in general, au mai putina rabdare. Raspusurile nepoliticoase, agresive sau usile trantite sunt deseori modalitatile prin care copiii isi exprima furia si neputinta in fata acestei schimbari importante in viata de familie. Rabdarea si calmul parintilor in aceasta situatie sunt esentiale pentru mentinerea unei relatii apropiate cu copilul.

Tristete, dor si sentimentul de pierdere. Divortul inseamna deseori reducerea drastica a timpului petrecut de catre copii impreuna cu unul dintre parinti. Aceasta pierdere poate veni cu emotii intense de tristete si dor, care sunt similare, pastrand desigur proportiile, celor resimtite in situatiile de doliu. Este important insa ca parintii sa inteleaga intensitatea acestor emotii, sa le accepte si sa ii incurajeze pe copii sa pastreze legatura cat mai stransa cu celalalt parinte.

Comportamente de risc sau agresive. Toate emotiile de mai sus se pot manifesta in randul copiilor mai mari prin adoptarea comportamentelor de risc (fumat, consum de alcool sau droguri etc.) sau prin comportamente agresive – verbal sau fizic – fata de alte persoane. In asemenea situatii, este important ca parintii sa ia masuri care sa arate copiilor ca aceste comportamente nu sunt acceptabile, dar si care sa le permita copiilor sa isi exprime emotiile in modalitati adecvate. Consilierea sau terapia pentru copii poate fi o solutie potrivita in acest caz.

Vinovatie si regret. Mai ales daca inainte de divort, copiii au avut probleme de comportament sau au fost subiectul neintelegerilor dintre parinti, sentimentul de vinovatie poate fi intens. Chiar si la varste mici, copiii pot crede ca ei sunt de vina pentru divortul parintilor. De aceea, este important ca parintii sa le explice copiilor ca motivul pentru divort este legat doar de relatia dintre ei doi si ca cei mici sunt iubiti in continuare de ambii parinti.


Nevoia intensa de atentie si conexiune cu ambii parinti. Copiii ai caror parinti au decis sa divorteze pot avea o nevoie ridicata de prezenta si atentia parintilor, pentru a se simti in siguranta. Refuzul de a ramane singur, intreruperile in conversatii si cerintele repetate de a primi atentie sunt modalitati prin care copiii incearca sa isi mentina un nivel de siguranta emotionala acceptabil.


Schimbarile in starea emotionala, in capacitatea de atentie sau de invatare, in comportamente si obiceiuri sunt reactii normale ale copiilor care au aflat ca parintii lor au decis sa divorteze. De aceea, rabarea, calmul si inteligenta emotionala a parintilor in aceasta situatie sunt esentiale. In timp, copiii se vor adapta la aceasta schimbare si vor reveni la un nivel normal de functionare din toate punctele de vedere.

 
*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe