characters characters

Mira Loghin – “A fi mama inseamna autenticitate si iubire”

05 martie 2014    |   2266 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.


…din campania “Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite… la infinit”


1. As vrea sa te rog sa continui propozitia "a fi mama inseamna…"/strong>


autencitate, pentru ca este cel mai natural lucru cu putinta. Inseamna sa fii tu insuti, sa te accepti asa cum esti, sa iti doresti  sa inveti,  sa evoluezi si sa schimbi in tine doar ceea ce crezi ca te-ar face fericita. Si sa-ti iubesti copilul. Caci iubirea poate fi doar neconditionata. Copilul  se hraneste din tot ceea ce esti si simti in interiorul tau, de aceea fiecare mama ar trebui sa realizeze cat de importanta este propria sa existenta, respectiv,  propriile sale alegeri.. A fi mama este si un act de curaj, pentru ca presupune sa ramai cu toate simturile deschise, conectata la copilul tau si la lume (Univers), iar aceasta ar putea fi cea mai buna forma de evolutie.


2. Nu credem in mama perfecta, in OMUL perfect, dar in cel care poate fi azi mai bun decat ieri, da. Ce le-ai spune mamelor, care se “tem” ca nu sunt perfecte?


Ceea ce am raspuns deja la punctul 1 :-) sa se accepte asa cum sunt. Copiii nostri au nevoie de mame autentice si iubitoare, iar daca ceva nu ne place la noi, sa pornim schimbarea incet, dar profund, din interior. Perfectiunea a fost din toate timpurile idealul suprem vanat de oameni,  de aceea cred ca inca ramane un mit. Nu doar ca n-o putem atinge, dar nu stiu cati si-o doresc constient; farmecul este calatoria insasi - calatoria spre devenire, pornita inca de dinaintea intalnirii cu lumina soarelui. Eu le-as zice sa nu se ingrijoreze inutil, sa-si traiasca momentele alaturi de copii lor, sa le respecte libertatea,  sa le ofere iubire si timp de calitate impreuna.


3. Cum se construieste o relatie armonioasa intre parinte-copil?


Iubirea si respectul cred ca stau la baza oricarei relatii armonioase dintre doi oameni, cu atat mai mult cat vine vorba despre tine si copilul tau. Iar fiecare parinte, este dator sa isi creeze propria cale de a-l creste,  pornind de la copil si nevoile sale,  dar si de la propriul sau set de valori. Copiii au nevoie de noi -au nevoie sa ne petrecem timp impreuna pentru a ne reconecta unul la celalalt, au nevoie sa ii ascultam, sa ii sustinem in alegerile lor, sa le acceptam prietenii, sa ii iubim chiar si atunci cand fac greseli (greselile se fac tot din nevoia de a invata prin propria experienta, asa ca sunt un lucru benefic pentru ei).


4. Poti sa impartasesti cu noi o amintire draga cu mama ta?


Intotdeauna am fost fericita cand mama m-a lasat sa-i fiu prin preajma, dar si atunci ma insotea la "datul in leagan" pe valea portului pe „ deasupra marii”. Era cu adevarat, singurul moment cand simteam ca mama imi dadea aripi. Radeam amandoua si ne bucuram. Impreuna eram un zbor.


5. Dar o amintire nepretuita cu copilul tau?


Toate amintirile sunt nepretuite, caci sunt lucruri irepetabile. Fiecare imbratisare pe care o primesc dimineata sau seara este unica, declaratiile simple de iubire, desenele pe care mi le dedica, scoicile pe care le aduna de pe plaja, suprizele pe care mi le pregateste atunci cand ma astept mai putin, in egala masura cu momentele in care imi spune " azi nu mi-a placut cum mi-ai vorbit si ma asteptam sa-ti ceri scuze", "sau trebuie sa iti marturisesc ceva de care nu sunt mandru"...


Aleg sa va impartasesc o bucata dintr-un dialog recent, in care Zoran imi povestea despre o tara pe nume Smichidonia sau Miralu, in care oamenii traiesc liber, se hranesc doar cu fructe adunate din copaci, cereale si legume pe care le cultiva singuri, nu omoara animalele ci le hranesc si au grija de ele, au doar 2 politisti - pentru ca nu exista hoti, iar ei se ocupa cu statul, nu au curent electric si folosesc doar felinare, sunt prieteni buni intre ei si isi rezolva singuri problemele, rad si zambesc tot timpul, locuiesc in case facute de ei din lut si crengi, nu taie niciodata copacii si ii folosesc doar pe cei care se usuca, au multe izvoare cu apa proaspata, isi fac singuri instrumente muzicale si gatesc doar la foc... sa va mai povestesc? I-am spus ca vreau si eu in tara aceasta, mi-a zis ca e imposibl pentru ca am de schimbat 100 de avioane. A mai adaugat ca au multi, multi copii pe care ii iubesc si se joaca cu ei tot timpul, nu ii pedepsesc niciodata, nu ii bat, nu ii cearta si nici nu tipa la ei. Si sunt cu totii fericiti.


Sunt convinsa ca toti copiii isi doresc o astfel de lume, si cand te gandesti ca sta doar in mana noastra sa o facem.


6. Ce i-ai spune unei femei care trece prin momente mai grele ca mama?


Sa nu-si piarda increderea in ea. Goethe spunea ca „ cu cat mai repede vei avea incredere in tine, cu atat mai repede vei stii cum sa traiesti”.  Tot ce are mai valoros un om se afla doar in interiorul lui. Sa nu caute neaparat solutii, ci mai degraba sa se aseze, sa respire adanc si sa se gandeasca ca este unica. Nu mai exista nimeni ca ea si nici nu va exista vreodata. Iar una dintre cai, este de a intelege si accepta tot ce i se intampla, acesta fiind un manifest suprem al libertatii. Si sa nu refuze ajutorul care vine spre ea, de orice forma, cu siguranta este divin. Este foarte adevarat ca nu este usor, este nevoie  mult de curaj si stima de sine.


7. Care e ingredientul cel mai important in a fi o mama fericita sau un copil fericit?


Copilul este fericit atunci cand se joaca si uita de sine. Copilul este fericit atunci cand este lasat liber sa exploreze si sa experimenteze, calauzit cu empatie, incredere si iubire.. Copilul este fericit cand mama este acolo sa-i asculte nevoile. Copilul este fericit cand mama isi petrece timp cu el, cand este lasat sa aleaga jocul sau cartea de povesti. Copilul este fericit cand alearga descult pe caldaram. Caci fericirea apare ca o consecinta a ceea ce faci, ce simti si ce esti. Iar eu, ca mama,  sunt fericita ca exista si imi completeaza existenta, ca imi stimuleaza creativitatea  si ca il pot iubi asa cum este.


8. Ce se intampla in Lumea lui Momo? Ne povestesti mai multe despre aceasta lume speciala?


Asa cum spuneam bunaoara, Lumea lui MOMO aduna copii si parinti laolalta pentru a da valoare timpului petrecut impreuna, pentru a ne reconecta unul la celalalt. Suntem o forma de educatie non formala, concentrata pe copil si nevoile sale, in armonie cu etapele sale de viata si evolutie, dar preocupati si de evolutia parintilor, de aceea am inventat proiectul Atelierul de Parinti. Suntem pro creativitate si invatare prin joaca - si le consideram vitale in dezvoltarea echilibrata a viitorului adult.


Suntem o mana de oameni rasariti de niciunde, dar inimosi si cu mare drag de oameni, care nu ne dam in laturi in a da aripi viselor noastre. Fiecare a venit cu un „bagaj” la subtioara sau cu o idee in buzunar, unii doar cu pensulele si culorile si mult chef de joaca, altul cu atele colorate si multe panzeturi de cusut, altul cu tolba plina de instrumente sa ne provoace la calatorii senzoriale, si alti si altii si altii cu povestile spuse si nespuse pentru a fi inventate de voi.


Si pentru ca ne place sa ne jucam, am inventat niste ateliere-intamplari pentru copii si parinti sau doar pentru copii si doar pentru parinti. Si in tot si toate folosim metoda noastra, adica a lui "MOMO" . Programele noastre sunt ca niste calatorii din care culegem experiente, invatam despre noi si lume, comunicam mai bine, ne facem prieteni si chiar ne descoperim pasiuni si talente, fie ca vorbim de copii de 8 luni sau 12 ani. De la teatru si povesti, pictura sau modelaj, pana la cusut si gatit, yoga pentru copii, tabere de parinti si copii sau la explorari senzoriale si jocuri ale emotiilor. Nu am reinventat roata, este tot rotunda :-) procesul si instrumentele noastre de lucru sunt altele, oamenii valorosi pe care ii avem in echipa, si poate da, si aceste lucruri ne fac altfel.




Mamicilor din Romania. Pentru ca sunteti iubite…la infinit este campania pe care SuntParinte.ro v-o propune pentru un inceput de primavara minunat si un 8 martie pe care il meritati cu adevarat.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe