characters characters

Gimnazial: cum te implici in educatia copilului?

Propus de: SuntParinte.ro   |   19 septembrie 2011    |   5716 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Gimnazial: cum te implici in educatia copilului?O data cu trecerea in clasa a cincea, viata de elev a copilului se schimba. Se schimba si rolul parintelui in relatia cu scoala in gimnaziu? Am intrebat mai multe cadre didactice si am cerut parerea unui psiholog pentru a afla mai multe despre implicarea parintelui in relatia cu scoala in timpul claselor gimnaziale.

 

 

 

 

 

 

 

 Cum actioneaza un parinte implicat in educatia copilului in gimnaziu?

 

Ce spun cadrele didactice
•    Discuta frecvent cu profesorii, fie prin mail, telefon sau in cadrul intalnirilor cu cadrele didactice.
Ce recomanda o doamna profesoara:
“Mod de comunicare: vizite la scoala, e-mail, telefon, invitatia de a participa la unele activitati scolare si traditionalele sedinte si lectorate cu parintii.”

•    Manifesta respect fata de scoala si cadrul didactic, incurajand in acest fel acceasi atitudine de respect si din partea copilului.
Ce recomanda o doamna profesoara:
“adoptarea unei relatii colaborative cu scoala, a unui raport de respect fata de cadrele didactice. In acest mod, va semnaliza si copilului aceeasi atitudine, ceea ce ar conduce la o mai mare responsabilizare a cadrelor didactice, precum si la implicarea mai ampla a elevului.”

•    Ofera sprijin cadrelor didactice ori de cate ori acestea il solicita, referitor la comportamentul copilului sau la evenimente organizate pentru clasa copilului.

•    Cunoaste toti profesorii copilului, nu doar profesorul diriginte si le cere sprijin atunci cand copilul intampina dificultati in invatare.

•    Cere parerea profesorilor referitor la profilul liceului pe care il va urma copilul, pentru a se asigura ca abilitatile si interesele copilului, asa cum sunt ele vazute de catre profesori, se potrivesc liceului si profilului ales.

•    Ofera profesorilor informatii despre copil: preferintele, interesele, hobby-urile lui, pentru ca acestia sa inteleaga mai usor evolutia copilului la diferite materii (la care materii are probleme, ce domenii il intereseaza etc.)

 
 
Ce spune psihologul
•    Se intereseaza din timp despre metodologia admiterii la liceu, completarea optiunilor etc., solicitand informatii scolii.

•    Solicita dirigintelui/consilierului scolar viziunea lor asupra alegerii profilului liceal de catre elev.

•    Tine legatura periodic atat cu profesorul diriginte, cat si cu ceilalti profesori de la clasa, pentru a fi la curent cu progresul copilului la diferitele materii.

•    Participa la lectoratele cu parintii organizate de scoala, pe teme specifice legate de varsta copilului (pubertate, prevenirea consumului de droguri, sexualitate, comunicare).

•    Discuta cu ceilalti parinti toate dificultatile care apar in clasa/scoala si  colaboreaza cu acestia pentru a gasi solutii impreuna

Acest material reprezinta rezultatele chestionarului realizat in randul cadrelor didactice inregistrate pe Didactic.ro. Multumim tuturor utilizatorilor Didactic.ro care au participat la chestionarul nostru si au raspuns la intrebarile referitoare la implicarea parintilor in educatia copiilor.

Asteptam si parerea ta!
Ce inseamna un parinte implicat in relatia cu scoala? Care sunt actiunile pe care trebuie sa le faca parintii elevilor de gimnaziu pentru a sprijini activitatea profesorilor?

 

Comentează:
3 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • noco
    noco    06.10.2011 - 06:38
    ,, Cere parerea profesorilor referitor la profilul liceului pe care il va urma copilul, pentru a se asigura ca abilitatile si interesele copilului, asa cum sunt ele vazute de catre profesori, se potrivesc liceului si profilului ales."
    Diriginta mea i-a spus mamei ca nu am nicio sansa la liceul pentru care am optat doar pentru ca nu aveam aceleasi posibilitati precum colegii mei ai caror parinti se ingramadeau sa-i ofere diverse cadouri atat ei cat si celorlalti profesori care au avut grija sa imparta si note pe masura.Ba mai mult, si-au manifestat ingrijorarea ca s-ar putea sa trag scoala in jos cu rezultatele pe care le-as obtine la examenul de admitere.Astfel ca, dupa ce am fost admisa cu cea mai nare mede din clasa, i-am multumit pentru ,,suport" si-mi pare rau ca nu pot spune ca a avut si ea o contributie la succesul meu (era profesoara de matematica)
    Asa ca voi avea incredere intotdeauna mai mult in copilul meu dacat in recomandarile oricarui profesor,caci nu s-a schimbat nimic de atunci in ceea ce priveste atitudinea cadrelor didactice...
  • Caciula 2 Ioana
    Caciula 2 Ioana    05.10.2011 - 10:58
    Daca fetita ta doreste mereu sa aiba un "suport emotional" atunci cand participa la astfel de activitati, o ipoteza ar putea fi aceea ca nu are suficienta incredere in sine. Cred ca ai putea sa o ajuti prin consolidarea imaginii de sine, valorizandu-i toate succesele, ofeindu-i sarcini prin care sa dobandeasca mai multa independenta, si permitandu-i sa ia anumite decizii singura. Incearca sa o incurajezi sa participe la acele activitati care ii plac si la care doreste sa mearga.
  • Utilizator Anonim
    stana    04.10.2011 - 12:49
    cum sa-mi ajut fetita de 12 ani sa-si doreasca sa participe la concursuri scolare, la olimpiade,la unele sporturi, fara sa-si ia o
    ,,codita” dupa ea, pentru ca altfel nu are curaj sa mearga

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Metode de a invinge plictiseala la scoala
    Metode de a invinge plictiseala la scoala
    28 ianuarie 2022   

    Cum pot cadrele didactice sa combata monotonia si lipsa de implicare a copiilor in timpul orelor? Iata cateva idei care pot fi utile.

  • Stresul cadrelor didactice in perioada pandemiei
    Cum pot parintii sa ii sprijine pe profesori in perioada pandemiei
    05 noiembrie 2020   

    In prezent, avem cu atat mai multa nevoie sa fim dispusi sa cooperam si sa ii ajutam pe cei din jur. Iar cand vine vorba de profesorii copiilor nostri, aceasta nevoie este cu atat mai stringenta. Iti propunem un exercitiu de empatie: sa vedem lucrurile din perspectiva acestora, pentru a putea sa ii sprijinim cat mai bine.

  • Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
    Cum pot ajuta cadrele didactice copiii in perioada de izolare
    08 mai 2020   

    Relatia dintre profesori si elevi este poate cel mai important aspect cand vine vorba de motivatia copiilor pentru invatare, siguranta lor emotionala si atitudinea fata de dificultatile in invatare.

Mai multe