characters characters

Adunarea ... in bloc

Propus de: Mihaela Zaharia   |   06 noiembrie 2013    |   2148 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Am ajuns in clasa a II-a, impreuna cu fetita mea.  Inclusiv la matematica. Doar ca ei... ii place romana.  Asa ca pentru ea, matematica trebuie sa fie ... o poveste. Si cand nu mai stiu eu cum sa transform matematica in poveste, se pricepe ea.

Tot exersand matematica de la inceputul anului pana acum, am ajuns si la operatiile de adunare din doua cifre cu termen necunoscut. Sau cel putin asa stiu eu ca se cheama in limbajul matematic. Dar cum fiica-mea e pasionata de orice nu are legatura cu matematica, limbajul asta nu ii spune prea multe. Iar o operatie de genul:
XX +
23
79

presupun ca e perceputa mai mult ca o imagine decat ca altceva.
De se spun asta? Pentru ca dupa ce am incercat sa o exprim in diverse expresii precum: „Adaugam unui termen necunoscut 23 si obtinem 79. Care este termenul necunoscut de la inceput?”  sau „Ai  o gramada de bomboane, nu stii cate ai, dar mai primesti 23 si in total ai 79. Cum afli cate bomboane ai avut la inceput?  sau „Nu stim cate mere sunt intr-o lada, dar vine cineva si mai pune 23. Acum in lada sunt 79 de mere, cate au fost initial in lada?” am ajuns tot de unde am pornit, adica ecuatia a ramas la fel de nerezolvata.

Pana cand s-a uitat fiica-mea asa in zare la pagina si a spus ca arata ca un bloc turn. Si apoi s-a luminat: „Aha, si sunt cate doua apartamente pe etaj si la parter si la etajul unu locuiesc oameni deja, iar la ultimul etaj se muta unii noi, iar vecinii de dedesubt sunt curiosi sa afle cine se muta!”  Ups, nu ma gandisem niciodata la asa ceva ...

Asa ca in loc de X sau N (de la necunoscut, cum ii propusesem eu) a pus „V” de la „vecini” si a rezolvat ecuatia ... adica misterul vecinilor.

Cand lucrurile s-au complicat cu trecere peste ordin, de genul operatiei:

38 +
XX
65

i-am explicat in cazul cifrei „3” ca in apartamentul de acolo exista un vecin in vizita venit din apartamentul de vis-a-vis, deci nu trebuie sa-l luam in calcul cand vrem sa aflam vecinul de dedesubt, asa ca nu se intrebam „Cat plus 3 face 6? ci „Cat plus 2 face 6?” A inteles, ca stie ea cum e cu vecinii veniti in vizita ... numai eu nu stiam ca adunarea poate fi ca un bloc turn ....  Oare precum  ce altceva poate sa mai fie adunarea?


Mihaela Zaharia
Sunt psiholog de 14 ani, trainer de 10 ani si mamica de 9 ani pentru fetita mea, eleva in clasa a III-a si de 7 ani pentru baietelul meu, elev in clasa intai.
Lucrez in principal cu parinti in cadrul firmei de training si coaching, Mind Master si imi place sa scriu pentru SuntParinte.ro.    

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • falexandru_sp
    falexandru_sp    19.01.2014 - 09:37
    Orice e real e bun.

    Orice problemaa imaginata poate dificil de inteles, mai ales la inceput.
  • Utilizator Anonim
    Tdorita Mircea    22.11.2013 - 21:44
    Foarte buna idee. Felicitari si mult succes la scoala!

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe