characters characters

Ce isi doresc cadrele didactice de la parinti?

Propus de: SuntParinte.ro   |   24 aprilie 2013    |   8196 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

ce isi doresc cadrele didactice de la parinti
Orice parinte se gandeste frecvent la asteptarile pe care le are de la sistemul de invatamant, de la scoala la care il duce pe copil, precum si la modul in care copilul se adapteaza la noul mediu scolar: clasa, colegi, profesori. Suntem tentati sa trasam o serie de asteptari fata de cadrul didactic, insa  poate ne gandim mai rar la faptul ca si ei au asteptari de la noi, parintii.



Ce isi doresc cadrele didactice de la parinti


Sa il pregateasca pe copil pentru scoala atat fizic, cat si emotional
Este important ca cel mic sa se trezeasca la timp, sa aiba toate rechizitele la el si sa nu isi uite echipamentul sportiv, dar tot atat de important este sa ii acorzi timp copilului pentru o imbratisare si o vorba de incurajare inainte de a pleca la scoala. Copilul tau va avea mai multe sanse sa se bucure de experienta invatarii, sa treaca mai usor peste emotii si sa se simta in siguranta la scoala daca simte ca ii esti aproape.

Sa se asigure ca cel mic va ajunge la timp la scoala
Orele incep mult mai usor daca toti elevii sunt in clasa la timp. Cei care intarzie intrerup ora si produc agitatie printre elevi. De aceea, este important ca parintii sa faca tot posibilul pentru a-si aduce copiii la scoala la timp.

Sa se asigure ca cel mic a luat micul-dejun si ca se va hrani sanatos in timp ce e la scoala
Foamea ii face pe copii agitati si le distrage atentia de la ore.  De aceea, profesorii prefera sa aiba in clasa elevi care nu se gandesc la o gustare delicioasa in timpul orelor. De asemenea, este bine ca pachetelul copilului sa nu contina alimente cu prea mult zahar (din nou, acesta ii agita pe copii) sau alimente nesanatoase (aditivi alimentari chimici, care pot produce efecte adverse).
Un copil hranit sanatos este un copil care poate invata usor si isi poate concentra atentia la lectii. 

Sa acorde importanta temelor pentru acasa 
Acest lucru nu inseamna ca parintele trebuie sa faca tema, ci ca este recomandabil ca parintele sa il sprijine pe copil atunci cand isi face temele, sa ii ofere ajutor atunci cand are nevoie si sa ii arate copilului importanta temelor pentru acasa.

Sa fie prezenti la sedintele cu parintii
Venind la sedintele cu parintii, ii arati cadrului didactic faptul ca educatia copilului tau conteaza pentru tine. Prea multi parinti considera ca doar scolii ii revine rolul de a-l invata sau educa pe copil: “Doar de-asta il trimit la scoala, sa invete!”. Cele mai bune rezultate se obtin insa prin cooperare scoala- parinte. Daca nu reusesti sa ajungi la sedinta cu parintii, incearca sa treci pe la scoala in alta zi, pentru a discuta cu invatatoarea sau invatatorul copilului tau. De asemenea, poti lua in considerare grupurile de discutie, aplicatia prin care parintii si profesorii discuta online impreuna la nivel de clasa.

Sa se implice in activitati organizate la scoala sau in afara scolii 
Excursii, vizite la muzeu, concursuri, expozitii sau alte evenimente organizate pentru copii si parinti sunt ocazii perfecte pentru a da o mana de ajutor cadrelor didactice care le organizeaza si de a arata ca esti interesat de educatia copilului tau.

Sa se informeze asupra evolutiei copilului 
Acest lucru nu inseamna doar sa stii notele copilului, ci si informatii despre evenimentele care au loc la scoala, despre dificultatile copilului, materiile preferate, numele cadrelor didactice si datele lor de contact, orar, concursuri scolare etc.

Sa citeasca impreuna cu copiii lor
Pentru copiii care inca nu au invatat sa citeasca, este recomandabil ca parintii sa le citeasca in fiecare zi cateva pagini cel putin, bucurandu-se impreuna de povestea de seara. Apoi, pe masura ce copilul creste, parintii urmeaza sa ii incurajeze pe copil sa citeasca el insusi. Incearca sa gasesti cat mai multe activitati care il apropie pe copil de carti.

Sa arate copilului ca educatia este importanta
Aceasta atitudine se poate dovedi esentiala pentru evolutia copilului tau. Vorbeste-i copilului despre diverse subiecte care il pasioneaza, pune-i intrebari si provoaca-l sa caute el insusi raspunsuri, arata-i ca este frumos sa afli si sa cunosti lucruri noi. Il vei motiva astfel sa invete. Toate acestea il ajuta mai ales pe copil, dar si pe cadrul didactic, pentru care este mult mai usor sa lucreze cu un copil curios si interesat de cunoastere.

Tu ce alte lucruri ai adauga pe aceasta lista?

*Sursa foto: Pixabay.com

Comentează:
6 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    04.05.2012 - 09:15
    @auroras: Suntem de acord ca in relatia parinti-scoala, exista asteptari si nevoi de ambele parti. De aceea, in curand vom publica un articol si pe tema "Ce isi doresc parintii de la cadrele didactice". Asteptam parerile tale cu mult interes in continuare:)
  • Utilizator Anonim
    Despina    03.05.2012 - 19:34
    pentru Auras si Preoteasa:
    Stiti ce, in primul rand copii au parinti si pana ce in buletinul copiilor nu scrie ca au implinit varsta de 18 ani parintii sunt cei raspunzatori de ceea ce fac copii. Deci la muzeu, la teatru sau in excursii este de datoria parintelui sa ii duca, nu sa ii expedieze in excursie pentru a scapa de ei de acasa.
    Referitor la concursuri orice concurs inseamna foarte multa munca in pls, daca vrei rezultate, daca te duci doar de amorul artei mai bine stai acasa. Iar rezultatele se obtin in timp cu multa pasiune si sustinere materiala.
    Intelegeti un lucru: nimic nu este gratis.
    Despina
  • Utilizator Anonim
    preoteasa    26.04.2012 - 20:07
    Alo , Auroras, fiica-mea e la un alt liceu... de prestigiu. Si stiu copii din inca 4 licee de prestigiu. Altele decat al nostru. NU SE FAC OREEEE!!!Zilnic lipsesc 1-2 profesori sau nu vine niciunul.Ultima data copilul meu a facut carte in cls aVIIa. Cei care muncesc sunt invatatorii-daca prinzi unul care a facut carte inainte de 90 , ca cei de acum fac un fel de Spiru Haret dupa ce termina UN LICEU INDUSTRIAL.-Apoi mai fac ore prof din gimnaziu si...Pa !!! La liceu e doar o FABRICA DE MEDITATII!! La scoala li se cere sa stie ce au facut cu meditatorii . Ei nu predau nimic!!!!!!!!!!!
  • Utilizator Anonim
    ella    26.04.2012 - 15:56
    Pentru Auroras:
    Nu te supara! Ai gresit intrebarea. Nu "ce asteapta parintii de la dascalii copiilor lor"...daca vrei ca profesorul sa spele in urma copilului tau, care si el poate contribui la balta de urina si la fecalele de pe pereti(de ce nu?!...e mai breaz copilul tau?), daca vrei ca profesorii sa faca excursii cu elevi beti care vor DOAR sex(vezi cazul "Jean Monet"!), daca vrei ca profesorii sa va educe copiii pe salarii de mizerie...te inseli! de fapt, in curand o sa va educati copiii singuri sau la particular(daca va da mana!) pentru ca numai anul acesta au plecat din sistem 40 000 de profesori. Sau vrei ca in China , 70 de elevi in clasa? Cu bine!
    Un profesor scarbit
  • Utilizator Anonim
    Auroras    25.04.2012 - 09:33
    De ce nu si un articol "Ce asteapta parintii de la dascalii copiilor lor?"

    Fiica mea este liceana intr-un liceu de prestigiu, cel putin asa am crezut pana am ajuns dincolo de zidurile lui....

    Si ce sa vezi, profesorii sunt cei mai mari chiulangii, orele sunt total dezlanate, diriginta - suplinitor de profesie - este total DEZINTERESATA si nu vrea complicatii, deci nu tu vizite muzee, concursuri, excursii !

    Directoru? Oricate sezizari am facut, a ridicat din umeri ca nu are profesori si nu poate face mare lucru.

    Toaletele ? Ca in epoca feudala, cu urina care balteste si fecale pe pereti ! Sala de sport pentru mult trambitata ora de educatie fizica ? Sa credeti voi ca exista....

    Deci astept cu nerabdare ca fiica mea sa incheie anul scolar ca sa o pot transfera intr-o alta unitate din secolul 21 !

    Deci pe cand un articol cu ce asteptam noi parintii de la profesori, asta asa ca sa demonstram ca relatia cu scoala trebuie sa fie ambivalenta !
  • maria ilincescu
    maria ilincescu    24.04.2012 - 12:19
    Ti-ai asumat o sarcina dificila cand ai decis sa ai copii si va trebui sa muncesti din greu tot restul vietii tale.Daca-i lasi sa faca ce vor , nu e bine;trebuie sa te implici si asta inseamna lacrimi si efort. Intotdeauna copiii vor fi atenti la ceea ce faci decat la ceea ce spui: asa ca nu-i certa ca sar peste amabilitati daca asa faci si tu,nu-i minti niciodata, nu injura in fata lor, respecta-i mai mult decat pe oricine altcineva si vor invata astfel sa-i trateze pe ceilalti cu respect.Nu poti sa iei tot timpul decizii presupunand ca se va intampla cel mai rau lucru posibil.Pregateste-i sa ia decizii bune cand vor pleca de langa tine.Copiii vad deseori altfel lumea decat noi,vor deveni tare dificili cand cred ca-i ignoram.Sunt multe oportunitati in care copiii pot invata sa fie competitivi.

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe