characters characters

Cum il ajuti pe copil sa invete matematica

Propus de: SuntParinte.ro   |   27 ianuarie 2016    |   3962 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

invata matematica„Matematica e grea.” sau „Nici nu ma mir ca nu iti place matematica, fiindca nici mie nu mi-a placut.”, sunt replici frecvente ale parintilor care ii pot descuraja pe copiii care intampina dificultati la matematica.

Studiile arata ca anxietatea parintilor fata de matematica duce la rezultate scazute ale copiilor la aceasta materie.


Matematica este insa peste tot in jurul nostru si face parte din viata cotidiana desi in mod normal credem ca o gasim mai mult in culegeri si manuale.


Iar cand parintii isi ajuta copiii sa se familiarizeze cu concepte si principiii pe care le vor intalni la orele de matematica, invatarea va fi mai usoara.


Activitati care il ajuta pe copil sa invete matematica

  • Cantece cu numere

Iata un exemplu:

  • Gasiti numere in jurul vostru (numerele caselor, a blocurilor, a masinilor, numerele de pe tastatura telefonului etc.). Gasesti idei de jocuri matematice aici.
  • Identificati tipare in jurul vostru (de exemplu, tiparul de dungi de pe o camasa sau de pe un perete, tiparul de elemente decorative de pe o cana sau cutie.) sau in jocuri simple (enumera-i un sir de numere dupa un anumit tipar - numere pare/impare, din 3 in 3 sau din 4 in 4 sau aranjeaza buline de culori diferite intr-un sir, in aceeasi ordine: albastru, rosu, verde etc.)
  • Formati serii, adica aranjati obiecte crescator sau descrescator in functie demarime
  • Selectati si formati perechi sau grupuri de obiecte. De exemplu, il poti ruga pe copil sa formeze perechi de sosete de aceeasi marime si culoare atunci cand strangi rufele de pe sarma si le impachetezi sau poti juca jocuri in care copilul trebuie sa descopere perechi de obiecte. Iata doua exemple: Potriveste manusile" siJoc cu inghetate. Sau selectati obiectele de aceeasi culoare sau de aceeasi marime.
  • Grupati obiecte. Poti imparti 15 bile in grupuri de cate 5 sau de cate 3 si apoi il poti ruga pe copil sa numere cate bile sunt in total. Astfel, il pregatesti pentru tabla inmultirii.
  • Decupati numerele dintr-un ziar si grupati-le dupa marime, dupa font, dupa culoare sau asezati-le in ordine crescatoare.
  • Realizati un portret/tablou din numere.
  • Gatiti impreuna urmarind masuratorile propuse in reteta.
  • Masurati distante sau obiecte folosind unitati de masura neconventionale. De exemplu, masa poate avea o lungime echivalenta cu 7 palme. Cantariti diferite obiecte si comparati-le. Intreba-l pe copil care crede ca este mai greu si apoi verificati cantarindu-le pe fiecare.

Cum il ajuti pe copil sa invete matematica mai usor


Incurajeaza-l sa rezolve probleme

Iti poti incuraja copilul sa devina o persoana care cauta sa rezolve o problema implicandu-l in activitati in care sunt f olosite concepte matematice precum masurare, cantarire, analiza costurilor, compararea dar si incurajandu-l sa gaseasca solutii prntru probleme cotidiene. De exemplu, cand mergeti la cumparaturi, comparati impreuna preturile pentru a alege cel mai potrivit produs in functie de bugetul disponibil sau cand gatesti, il poti ruga sa masoare el cantitatile de ingrediente de care ai nevoie.

Incurajeaza comunicarea matematica

  • A comunica matematic inseamna a folosi un limbaj special cu numere, harti, simboluri, pentru a explica lucruri. Mai inseamna sa stii sa asculti si sa observi modul de a gandi al altor persoane. De exemplu, in loc sa spui „Ne trebuie mai multe mere pentru placinta”, poti spune „Ne trebuie un kilogram de mere”.
  • Iti poti ajuta copilul sa invete sa comunice matematic cerandu-i sa explice care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a ajunge la rezultatul unei probleme de matematica pe care o are de rezolvat pentru scoala. De asemenea, poti folosi imagini sau diagrame care sa il ajute. Puteti folosi acelasi principiu pentru rezolvarea problemelor din viata de zi cu zi, descoperind impreuna care sunt etapele prin care trebuie sa treceti pentru a le rezolva. De exemplu, copilul a pierdut culegerea din care a primit tema pentru acasa. Cautati impreuna solutii pentru aceasta problema. Puteti cumpara alta culegere, daca librariile sunt inca deschise, puteti imprumuta una de la un coleg de clasa sau puteti ruga un coleg de clasa sa faca o fotografie temei pentru acasa si sa v-o trimita pe mail. Alegeti impreuna solutia care se potriveste cel mai bine momentului si situatiei in care va aflati.
  • Abilitatea de a gandi matematic inseamna a gandi logic, a fi capabil de a vedea similaritatile si diferentele dintre obiecte sau probleme, a face alegeri bazandu-te pe aceste diferente si a observa relatia dintre lucruri. De exemplu, atunci cand gatesti ii poti explica copilului de ce poti alege intre doua cepe mici si una mare pentru a obtine acelasi efect, vorbindu-i despre dimensiune. Cand faceti ordine in casa, il poti intreba daca un teanc de haine va avea loc pe raftul din dulap, pentru a-l ajuta sa estimeze dimensiuni si sa gaseasca solutii alternative. De asemenea, puteti exersa abilitatea de a imparti in categorii cand faceti ordine in rechizite.

Tu cum altfel il ajuti pe copil sa invete matematica?


*Sursa foto:photostock, FreeDigitalPhotos.net

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe